Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Oktober2022> Wandelen met de Garmin Edge Explore

Wandelen met de Garmin Edge Explore 1 oktober
door Allard Kremer

Wandelen met de Garmin Edge Explore

Nu er in het outdoorsegment geen handzaam toestel met aanraakscherm meer is, is de keuze voor wandelaars beperkt. Je kunt kiezen voor de Garmin GPSMAP 6x of eTrex serie maar die bedien je met knoppen. Geef je de voorkeur aan een handzaam toestel met touchscreen, is dan de Edge Explore hiervoor geschikt?

De Edge Explore is ontwikkeld als fietstoestel en de functies zijn dus ook meer gericht op fietsers. Een aantal daarvan zijn  prima bruikbaar voor de wandelaar een aantal zijn ook wat lastiger.

In het kort. Ja ik zou deze navigatie kopen als ik van te voren mijn wandelingen uit zet. En die zijn op Garmin Connect heel makkelijk uit te zetten. Wil je met name bestaande wandeligen nalopen dan gaat dat ook prima.

Ik heb de Edge Explore gebruikt bij mijn meerdaagse wandeling over de Lee Trail, Luxemburg. Van te voren het spoor van de Lee Trail gedownload en aangevuld met een paar belangrijke waypoints zoals slaaplocaties en waterpunten. Naast de Edge had ik ook mijn Fenix 7x mee met dezelfde bestanden geladen. Het navigeren met een horloge vind ik heel fijn omdat ik makkelijk en snel kan kijken. Het navigeren met een los wandelapparaat is altijd iets omslachtiger omdat je hem eerst moet pakken voordat je er goed Wandelen met de Garmin Edge Explore op kan kijken, maar dit is vergelijkbaar met een Oregon 700. Met een mooie rugzakbevestiging is het pakken al een stuk makkelijker. Met behulp van een bevestiging van Sigma en 2 tie wraps zat de Edge mooi op de schouderband en kon ook makkelijk los. Maar ook mijn vrouw kon zonder los te maken makkelijk even kijken om te zien hoe bijvoorbeeld het hoogteprofiel er uit zag.

Met name in het hoogteprofiel was de Edge Explore tijdens het wandelen zijn gewicht in goud waard. Doordat er altijd maar een klein deel van het profiel getoond wordt (komende 2 kilometer) heb je een gedetailleerd overzicht van wat er aan gaat komen. En lopend is 2 km vooruit kijken over het algemeen genoeg. Al is het wel eens fijn om ook even wat verder te kunnen kijken voor bijvoorbeeld je dagplanning.

Het navigeren door middel van het volgen van een spoor (koers) was prima te doen. Wel even het geluid uitzetten ander krijg je bij iedere afslag of afwijking van het spoor vervelende piepjes. Een afwijking van het spoor is bijvoorbeeld ook al als je even het naar het uitzichtpunt langs de route loopt.

Heel fijn was de koppeling met Garmin Connect. Deze maakt het niet alleen mogelijk een route te maken en draadloos naar het toestel te laden, maar ook om achteraf een overzicht te krijgen van wat je hebt gedaan. Hier kan je de belangrijkste foto's aan toevoegen en dit delen via bijvoorbeeld Whatsapp, maar ook op social-media plaatsen.

Om dit goed op te slaan moet je een activiteit met de koers (spoor) starten. Dit vraagt even wat discipline. Aan het begin van de dag de koers opzoeken en op de knop rijden drukken (niet navigeren naar het begin) daarna de knop start ( I> ) onderop drukken. Bij een pauze op de start/stop knop drukken en het toestel uit zetten. Na de pauze het toestel weer aan zetten en opnieuw de start/stop knop indrukken. Als je eenmaal een activiteit gestart hebt is het dan ook lastig in de pauze op het toestel te kijken. Je moet daarvoor de activiteit weer aan zetten.

De Garmin Edge Explore 1 staat niet bekend om zijn geweldige batterij vandaar dat het ook wel een gok was of het ging werken als navigatietoestel voor een meerdaagse tocht waarbij we gingen wildkamperen, dus geen stroom om 's nachts op te laden. Ik had 1 powerbank (10.000mAh) bij me om het toestel weer te kunnen bijladen in de nacht en daar waar we voor een half uurtje op een terrasje belanden ging hij dan ook meteen even aan een stopcontact. Maar de Lee trail is wat spartaans en meer als 2 terrasjes hebben we niet gevonden. Met dagen waarbij we (inclusief pauzes) gemiddeld 8- 9 uur onderweg waren heeft hij het prima volgehouden. De laatste dag waarbij ik hem tijdens 1 pauze ook nog was vergeten uit te zetten heeft hij het een dag van 12 uur volgehouden. Terug in de auto met het uitzetten gaf de batterijindicator 0% aan. Hoe lang dit al zo was weet ik niet. Dus voor iemand die op een dag zo 5-6 uur wandelt is de Garmin Edge Explore 1 prima bruikbaar mits je 's avonds kan laden. Heb je langere wandeldagen kies dan voor de Explore 2 of de 830.

Onder de outdoor gebruikers is er een discussie; batterijen die je kan wisselen of een vaste accu. Ik heb toch voor mijn telefoon en horloge een powerbank bij me. Dus het niet kunnen wisselen naar volle batterijen, maar 's nacht laden was voor mij geen probleem (en zelfs wel lekker. Je zit niet met een tas vol gebruikte batterijen die je onderweg nergens weg kan gooien en dus maar weer mee naar huis neemt!)

Wat heb ik gemist ten opzichte van bijvoorbeeld een Oregon 700?

Eigenlijk niet zoveel. Het snel opslaan van een waypoint en het in de pauze de route vooruit verkennen was lastiger. Het onderweg kijken naar alternatieven of waypoints die ik er ook in had gezet hoe ver ze weg waren van de koers was lastiger. Het hoogteprofiel zou nog mooier zijn als je daar kan in en uitzoomen. Een mooie rugzakbevestiging is er officieel niet, maar met het gps stuurhoudertje van Sigma kan je hem prima met tywraps op de band van de rugzak bevestigen.

Voordelen:

  • Licht en handzaam toestel
  • Draadloos tochten laden via je telefoon
  • Makkelijk wisselen tussen kaart, hoogteprofiel en reisgegevens
  • Achteraf je activiteit terug kunnen kijken op Garmin Connect
  • Leverbaar en relatief goedkoop.

De juiste instellingen om met je Edge Explore te wandelen:

  • Kies bij de instellingen, ritinstellingen, routebepaling, Routemodus  voor "Voetganger"
  • Zet bij de instellingen van de koersen (Hoofdmenu , Koersen, opgeslagen koersen, 3 lijntjes rechts onderin) de afslagbegeleiding uit en de koerfoutwaarschuwing aan. (Explore 2 = navigatie, koersen, 3 stipjes rechts bovenin)
  • Als je tocht meerdere varianten heeft (bijvoorbeeld hoogwater variant) dan kan je ook de variant als koers altijd tonen in de kaart. Selecteer de koers, kies voor instellingen en daarna altijd weergeven. Eventueel kan je de kleur nog aanpassen. De lijn is wel dunner weergegeven op de kaart dan de actieve koers die je volgt
  • Het kan ook verstandig zijn om de auto-pauze functie uit te schakelen. Je snelheid ligt lager dan bij een fietstocht en onder een bepaalde snelheid stop het toestel met registreren van je activiteit. Zet je de functie uit dan kun je altijd handmatig je activiteit pauzeren.

Wandelen met de Garmin Edge Explore Afslagbegeleiding aan of uit?

Wat zeker voor het fietsen als een voordeel gezien wordt van de Edge serie is dat je een spoor / track van aanwijzingen kunt voorzien. Wanneer je een spoor laadt in het toestel en de instelling 'afslagbegeleiding' staat aan dan wordt het spoor doorgerekend over de kaart en voorzien van aanwijzingen. Je krijgt dan in beeld te zien hoe ver het is tot de volgende afslag en met witte pijlen op de kaart wordt getoond wat je moet doen. Dit gaat goed zolang de onderliggende kaart gedetailleerd genoeg is. Staan de wegen / paden niet op de kaart dan zoekt de Edge een alternatief waar je wel overheen kunt gaan. Op het toestel zelf zie je vaak ook twee lijnen, eentje met de route die uiteindelijk door de Edge uitgerekend is en de originele track. Gaat jouw tocht nu veel over paden die niet op de kaart staan, maar je hebt de track wel beschikbaar? Zet dan afslagbegeleiding uit. Je krijgt dan wel de lijn te zien op de kaart maar je hebt alleen geen aanwijzingen. In de praktijk is dit vaak prima bruikbaar want je kunt natuurlijk duidelijk zien of je wel of niet de lijn volgt.

Op deze afbeelding zie je de door de Edge bepaalde tocht (licht paarse lijn) en de originele track (donkere lijn met zwarte randjes) in dit geval zie je dat dit eigenlijk goed overeen komt. . Zou het hele pad niet op de kaart staan, dan zou de licht paarse lijn een hele andere kant uit zijn gegaan. Dat ze nu niet exact op elkaar liggen komt omdat de originele track iets afwijkt van de manier hoe het pad is ingetekend op de kaart. Om die reden is het dan ook aan te raden om de koersfoutwaarschuwing uit te schakelen.

Kaart

De Garmin Edge toestellen zijn voorzien van de Garmin Cycle Map. Deze kaart is gebaseerd op de OpenStreetMap data maar ook die paden die voor wandelaars bedoeld zijn staan op deze kaart. De kaart wordt 2 tot 3  keer per jaar door Garmin ge-update en dit updaten is kosteloos. Wanneer je toch graag andere kaarten wilt gebruiken is dit mogelijk je moet dan wel even bekijken wat er mogelijk is. Het kan zijn dat je een deel van de Garmin Cycle map moet verwijderen om ruimte te maken aangezien er geen geheugenkaartje in het toestel kan. Wat je daarnaast nog kunt doen is de Garmin Edge voorzien van de Openfietsmap Benelux hiking layer. Over de bestaande kaart wordt een een transparante kaartlaag gelegd. Nu krijg je dus een wandelnetwerk te zien met daarop LAW paden en paden die onderdeel zijn van het wandelnetwerk .Koop je een toestel bij WayPoint dan kunnen we de Hiking Layer altijd even op je toestel inladen, dat is een kleine moeite.

Conclusie

De Garmin Edge Explore is geen volwaardige wandel GPS, maar wil je vooral bestaande routes lopen en volgen dan is dit toestel prima bruikbaar. Het inladen van je tochten gaat misschien nog wel makkelijker omdat de integratie met Garmin Connect prima werkt. Het is ook mogelijk om ConnectIQ apps te installeren zoals die van Komoot. Dan is het helemaal makkelijk om bestaande wandeltochten op de Edge te zetten. De 'echte' wandel GPS toestellen worden ook vaak gekocht door mensen die graag geocachen. Daar is de Edge niet voor aan te bevelen. Je kunt nog wel de locatie inladen, maar geen informatie over de cache (paperless geocaching). De Edge serie beschikt ook niet over een elektronisch kompas dus je moet altijd in beweging zijn om de juiste richting aan te wijzen.

Zoals eerder aangegeven is de Edge dus prima bruikbaar voor het nalopen van een van de vele duizenden GPS tochten die je op het internet kunt vinden. Ook kun je prima op de kaart zien waar je bent en wat er om je heen is. Ga je het toestel dan ook nog op de fiets gebruiken dan is het helemaal een slimme keus. Wil je meer opties als een elektronisch kompas, barometrische hoogtemeter, wisselbare batterij, live en paperless geocaching, knoppenbediening enz dan moet je toch verder kijken naar de GPSMAP 6x of eTrex series.

Garmin Edge Explore 1
Garmin Edge Explore 1

adviesprijs € 249,95 bij ons € 189,- 

Garmin Edge Explore 2
Garmin Edge Explore 2

adviesprijs € 300,- bij ons € 259,- 

Garmin eTrex 22x
Garmin eTrex 32x

adviesprijs € 280,- bij ons € 249,- 

Garmin GPSMAP 65S
Garmin GPSMAP 65S

adviesprijs € 450,- bij ons € 399,- 

Garmin GPSMAP 66sr
Garmin GPSMAP 66sr

bij ons € 499,- 

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden