Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Januari2021> Samen met de MTB en GPS op avontuur

Met de MTB en GPS op avontuur19 januari 2021
door Richard Molier

Met de MTB en GPS op avontuur

Alle medewerkers van WayPoint maken, buiten de werktijden om, ook graag gebruik van al het 'speelgoed' wat er verkocht wordt in onze winkels. In dit blogartikel vertelt Richard Molier (WayPoint Leek), hoe hij een mountainbiketocht voorbereidt om te fietsen met zijn neefje en nichtje.

Lekker buiten bezig zijn!

Uitjes in de coronatijd met familie zijn lastig. Binnen de familie is iedereen wel op de hoogte dat ik graag fiets. Zowel op de racefiets als de MBT. Onlangs klopte mijn zwager bij mij aan  omdat zijn kinderen graag wilden mountainbiken met hun oom. Daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen :-) Ik vind dit natuurlijk een prima idee, ik fiets graag. Maar hoe en vooral hoever kunnen de kinderen fietsen? Ze zijn 5 en 6 jaar en op het asfalt halen ze wel de 20 km. Maar hoe gaat het op een MTB parcours? Een mooi moment om te laten zien hoe ik me hierop ga voorbereiden. In dit artikel leg ik uit hoe je een route kunt aanpassen / inkorten en indien nodig wat short-cuts te maken indien de route onderweg toch te lang of te zwaar is.

Routes

Eerst maar eens op zoek naar een leuke route. Op www.mtbroutes.nl zijn genoeg routes te vinden, varierend in lengte en hoogtemeters. Dankzij de sterren kun je ook nog zien hoe de route gewaardeerd wordt en je kunt de route goed bekijken. En misschien nog wel het belangrijkste, je kunt de routes als GPX bestand downloaden! We gaan voor de route bij mij in de buurt, route Hardenberg Op de website kun je zelfs een filmpje bekijken met highlights van de route. Bij de reacties valt ook te lezen dat de route technisch niet te moeilijk is, wat natuurlijk ideaal is voor de minder ervaren MTB-er.

Met de MTB en GPS op avontuur

BaseCamp

Om de tocht te bekijken en eventueel aan te passen maken we gebruik van Garmin BaseCamp. Dit programma is gratis te downloaden op de website van Garmin, daarnaast gebruiken we de OpenFietsMap als onderliggende kaart.

Met de MTB en GPS op avontuur

In BaseCamp kun je de route in detail bekijken. Wat natuurlijk ook interessant is, is het hoogteprofiel. De route is 21KM en heeft 65 hoogtemeters. Natuurlijk is deze informatie ook terug te vinden op de website van mtbroutes.nl maar in BaseCamp heb ik de mogelijkheid om de route aan te passen, eventueel een aanfietsroute te bedenken enz

En nu komt het rotwerk :-), ik moet de route een keer voorfietsen om te kijken of deze te doen is voor kinderen. Ik ga vandaag op pad met het nieuwe multi-band toestel , de Garmin GPSMAP 65S. Een mooi moment om de nieuwe antennetechniek te testen in de bossen.

Met de MTB en GPS op avontuur

En een tip; voor de zekerheid doe een draagkoord of pols- / borgingskoordje aan je toestel en om het stuur. Mocht je komen te vallen of per ongeluk tegen het toestel stoten en hij zou losschieten dan kan deze beter aan je stuur bungelen. Mocht je geen koordje gebruiken en het toestel zou op de grond stuiteren dan kan deze daar wel tegen, maar het lastigste is vaak het terugvinden.

Na het fietsen besluit ik nog een aantal aanpassingen te doen. Ik kort de route iets in, op een bepaald stuk zitten veel lange rechte stukken met redelijk wat boomwortels (blauw op de kaart). Dit stukje laat ik achterwege en maak een verbinding via het fietspad en de brandweg. Dan kunnen we lekker even uitblazen. Na het weglaten is de route nog 17,5 km. Voor de zekerheid teken ik er nog 2 afkortingen in, mocht het te zwaar zijn dan kunnen we altijd terug naar de parkeerkplaats. Zo heb ik de mogelijkheid om onderweg te besluiten of we eventueel kiezen voor de variant van 12 of 15 KM. Op onderstaande kaart zie je deze stukken in het geel weergegeven.

 

-->

Het avontuur kan nu echt beginnen

We hadden afgesproken op de parkeerplaats en begonnen aan de route. Vanaf het begin van de route een groot feest lekker door de modder crossen, al gierend van plezier over de hobbels en de jumps. Na ongeveer 6km even pauze en weer gaan, nu komen de grote bulten. Het is net een fietsracebaan, zo cool zeiden de kids. Tot onze grote verbazing wilden ze de hele route fietsen en hebben we de afkorting helemaal niet nodig gehad. Voor herhaling vatbaar en een stuk leuker dan Netflixen of achter de Nintendo :-)

Het was zo een perfect uitje met de familie en dankzij de Garmin GPSMAP 65S wist ik precies waar we zaten en hoe ver het was.

Garmin Multi-band toestellen

Garmin GPSMAP 65
Garmin GPSMAP 65

adviesprijs € 400,- bij ons € 349,- 

Garmin GPSMAP 65s
Garmin GPSMAP 65s

adviesprijs € 450,- bij ons € 399,- 

Garmin GPSMAP 66sr
Garmin GPSMAP 66sr

bij ons € 499,- 

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden