Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> December2021> Bellen op de motor met een Bluetooth headset

Bellen op de motor1 december 2021
door Allard Kremer

Bellen op de motor met een Bluetooth headset

In de winkel krijg ik regelmatig de vraag om een audioset zonder microfoon. "Ik rij alleen en ik hoef ook niet te bellen op de motor" is de gedachte. Ik heb dan vaak wel een paar voorbeelden dat het toch handig is om wel te kunnen bellen vanuit je helm.

Zo had ik ooit een afgesproken met vrienden te BBQen op een strandje in de buurt van Leiden. Ik zou na mijn werk ze daar opzoeken. Helaas had half Leiden en omstreken bedacht daar op het strand te liggen, te BBQen en te voetballen . Bij aankomst waren ze dus in de massa mensen niet te zien. Zonder eerst mijn bril af te zetten, helm af te zetten en telefoon op te graven, kan ik stilstaand even makkelijk bellen om te vragen in welke hoek ze zaten en daar naartoe rijden. Daarnaast is het natuurlijk ook erg handig wanneer je onderweg bent en je wordt gebeld. Bij de meeste headset kun je de telefoon opnemen door gewoon een woordt te roepen in de microfoon. Vanwege de ruisonderdrukking ben je ook nog eens prima verstaanbaar.

Een paar maanden geleden rij ik naar huis en zie ik een persoon lopen met een bivakmuts op. Het is hoogzomer, ik rij in mijn doorwaai-jas en doorwaai-handschoenen. Dus het is niet echt de temperatuur om zo rond te lopen. Er is helemaal geen reden om zo rond te lopen (en het is verboden een dergelijke overvals bivakmuts in je bezit te hebben.) Er is ook niets om te overvallen in de buurt. Dus motor aan de kant en tijd om 112 te bellen en hun de casus voor te leggen. Helaas had ik door een recente test met een ander communicatietoestel mijn huidige communicatie nog niet gekoppeld. Dus dat moest eerst even. Ondertussen was de bivakmuts weer een stuk verder gelopen een zijweg in.

Bellen op de motorDe 112 centrale vond het ook geen goed idee en wilde graag mijn exacte locatie weten, er komt een auto naar u toe.  Uh ik rij hier op de zijweg van een zijweg van mijn normale route, ik kom hier nooit. Gelukkig biedt mijn Garmin op mijn stuur uitkomst. Ik houdt mijn vinger op het motor-rijdertje die mijn positie aangeeft en daar is mijn locatie met dichtbij zijnde adres. Gelukkig maar de straat had ik nog wel terug gevonden, maar de huisnummers zijn hier in het buitengebied lastig te vinden. Terwijl ik rustig op een afstand achter de bivakmuts aan sukkel vraagt de centralist mij steeds om locatie-updates, die mijn Garmin netjes aangeeft. Ondertussen wordt ik ook uitgevraagd over het signalement en andere informatie waarmee de aanrijdende agenten gevoed worden en zo zich beter kunnen voorbereiden op de situatie die ze gaan aantreffen. Dus bij aankomst konden ze de bivakmuts meteen in zijn lurven grijpen.

Ik hoef ook niet te bellen op de motor. Maar soms helpt het wel als het kan. Goed om te weten bij iedere communicatie set kan je gewoon je telefoon koppelen. Je hoeft niet alle functies te gebruiken, maar je kan er voor kiezen het wel te doen.

Tip van een vriend van mij.
Door de koppeling met de telefoon kan hij Siri benaderen en bij slecht weer de verwarming thuis alvast wat hoger zetten bij een verkleumende motorrit. Maar ook de garagedeur gaat met Siri en dus door te roepen vanuit de helm open en dicht.

Bij de meeste merken Bluetooth headsets kan je vaak met het eenvoudigst model al telefoneren (en je navigatiesysteem beluisteren). Duurdere modellen bieden vaak meer mogelijkheden om met andere motorrijders te praten, hoe duurder hoe groter de afstand en aantal motorrijders in de groep.

Cardo Spirit Single

Cardo Spirit Single

 adviesprijs € 109,95 bij ons € 89,-

Sena 5S

Sena 5S Single

 adviesprijs € 169,95 bij ons € 145,-

Sena SF1

Sena SF1

 adviesprijs € 139,95 bij ons € 109,-

Midland BT Mini

Midland BT Mini

 adviesprijs € 129,95 bij ons € 99,-

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden