Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dť specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Februari2019> Garmin horloges door de jaren heen

Cardo en JBL23 februari 2019
door Jop Tel

Garmin horloges door de jaren heen

Smartwatch, Wearable, sporthorloge; allemaal verschillende termen voor het apparaat aan mijn linker pols, waar ik inmiddels niet meer zonder kan, mijn Garmin horloge.

Naast mijn werk als adviseur bij WayPoint, mijn vriendin en 2 katten, kan ik wel zeggen dat sporten een zeer grote plaats in mijn leven inneemt. Het Garmin Horloge aan mijn pols maakt dus flink wat "werkuren". Ik gebruik mijn Garmin horloge tijdens het wandelen in de bergen, hardlopen,  fietsen en zwemmen. Maar ook als ik niet aan het sporten ben, zou ik niet meer zonder willen. De smartwatch functies zijn erg prettig en persoonlijk vind ik mijn Garmin horloge, de Fenix 5X Plus, ook als (manlijk)sieraad,  zeker niet misstaan.

Cardo Freecom 4 PlusIn het begin van mijn carriŤre bij WayPoint, we hebben het dan over 2003-2004, waren er al wel Garmin toestellen die om de pols konden worden gedragen, maar een Garmin horloge kon je dat nog niet noemen. Deze toestellen, de eerste Forerunner en Foretrex konden gebruikt worden voor hardlopen en/of navigeren, maar na de activiteit werd het toestel dan ook zo snel mogelijk weer afgedaan. Niet vreemd gezien het formaat, dat toen aardig in de buurt kwam van de toen kleiner en kleiner wordende mobiele telefoons.

In de jaren daarna, toen door de opkomst van de smartphone, de telefoons weer groter begonnen te worden, werden de toestellen van Garmin, voor om de pols, juist steeds kleiner. Tot 2008 kon je een dergelijk toestel nog niet echt een Garmin horloge noemen, maar tijdens de Consumer Electronics Show (CES) van 2018, in Las Vegas, introduceerde Garmin het eerste toestel dat echt als horloge Cardo Freecom 4 Plusgedragen kon worden. De Garmin Forerunner 405.

In de jaren die daarop volgende is Garmin een steeds grotere speler geworden op het gebied van sporthorloges. Waren jaren gelden Polar en Suunto de grotere spelers op het gebied van sporthorloges, inmiddels heeft Garmin een flink aandeel op deze markt veroverd.

Omdat een Garmin horloge dat tegenwoordig op de markt komt, aan een smartphone kan worden gekoppeld, en de meeste nieuwe modellen ook notificaties (berichten) kunnen doorgeven, vallen deze  horloges van Garmin inmiddels vaak onder de term smartwatches. De markt van smartwatches is door de aanwezigheid van spelers als o.a. Apple met de iWatch, en Samsung met verschillende Gear modellen nog veel groter, maar ook daarin verovert Garmin inmiddels een steeds groter aandeel.  Deze horloges vallen dus in meerder overlappende categorieŽn. Je kunt het zowel een sporthorloge als een smartwatch noemen. Om het nog ingewikkelder te maken, hebben ook de toestellen van Apple, Samsung en ander merken inmiddels vaak een GPS ontvanger en/of ingebouwde hartslagsensor, waardoor ze ook prima voor sportieve doeleinden gebruikt kunnen worden, waardoor de overlap nog groter wordt. Ook deze toestellen kan je als sporthorloge gebruiken.

Om toch een beetje onderscheid en duidelijkheid aan te brengen tussen al deze verschillende horloges, verdeel ik voor mijzelf de horloges in 2 categorieŽn. Smartwatches waar je mee kan sporten, zoals de horloges van Apple en Samsung, en sporthorloges die ook smartwatch functies hebben, zoals een Garmin horloge.  Omdat voor mij persoonlijk de sportfuncties belangrijker zijn dan de smartwatch functies, heb ik gekozen voor een Garmin horloge.

horloges02

Garmin horloges

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden