Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Juli2022> Review Garmin Edge Explore 2

Garmin Edge Explore 213 juli
door Ruud Schut

Garmin Edge Explore 2

Garmin Edge Explore 2

adviesprijs € 300,- bij ons € 259,- 

Review Garmin Edge Explore 2 en Edge Explore 2 Power

De Garmin Edge Explore was en is nog steeds een erg populair fietstoestel voor de recreatieve gebruiker. Garmin vond het tijd voor een upgrade en introduceert de Garmin Edge Explore 2 . Hiervan zijn / komen 2 varianten. Naast de Edge Explore 2 kun je ook kiezen voor de Garmin Edge Explore 2 Power. Die laatste wordt geleverd inclusief een powered mount waarmee het mogelijk is om de Edge Explore 2 van stroom te voorzien van je compatibele elektrische fiets.

Je dient nog wel de juiste kabel aan teschaffen voor jouw e-bike wanneer je kiest voor de Edge Explore 2 Power. Er zijn kabels voor het Shimano Steps systeem, Bosch en een kabel met een USB aansluiting welke gebruikt kan worden in combinatie met een powerbank of andere USB voorziening. Lees hier meer over het gebruik van de Powered Mount.

Kijk je liever een filmpje? In het eerste filmpje behandelen we de meeste onderdelen die ook in dit artikel staan. Het tweede filmpje geeft tips en trucs voor het gebruiken van het toestel.

Review Garmin Edge Explore 2 Tips en trucsvideo embed by VideoLightBox.com v3.1
 

Wat is er allemaal nieuw, eerst even een overzicht. Verder in dit artikel zullen we een en ander toelichten

 • Vernieuwde interface, zoals we die ook al zagen bij de Edge 1040
 • 3 profielen, (race)fietsen, indoor en moutainbike
 • USB-C oplaadpoort (aan de onderkant van het toestel en niet meer aan de achterkant)
 • Betere accutijd
 • Verbeterd display
 • Sneller
 • Verschillende kaartthema's
 • ClimbPro
 • Barometrische hoogtemeter
 • Meerdere opties voor herberekenen
 • VO2 max, hersteltijd en basic power gegevens
 • Power uitvoering en de powered mount

Vernieuwde interface

Zoals je op ondertaande screenshots kunt zien is de interface vernieuwd. Op het startscherm kun je eventueel zelf aanpassen welke items je interessant vindt en in welke volgorde ze getoond worden. Wat ook wel een leuke feature is, wanneer je een nieuwe koers hebt ingeladen of gesynchroniseerd, komt deze gelijk op deze pagina te staan met ook een weergave van de tocht. Je kunt deze dan direct aanklikken en gaan rijden. Ga je naar je opgeslagen koersen dan zie je ook gelijk de weergave van de tocht.
Via de menuknop (3 streepjes rechtsonder) krijg je een overlay met al je instelopties. Je kunt per activiteitenprofiel je voorkeuren wijzigen.

Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2

3 Profielen

Zoals we al gewend waren in de uitgebreidere Edge modellen kun je nu met de Garmin Edge Explore 2 ook werken met verschillende profielen. Garmin heeft dit beperkt tot 3 en die zijn ook al aangemaakt voor je. Garmin heeft ze wielrennen, fietsen en off-road genoemd. Naar ons idee niet de meest logische keuzes we zouden daar liever zien dat het fietsen of tourfietsen wordt genoemd. Daarnaast vragen we ons af hoeveel gebruikers van de Edge ook met een indoortrainer werken. Nu kun je wel alle instellingen van een dergelijke profiel aan gaan passen en ook de naam wijzigen. Maar de default setting hadden we liever anders gezien. Het gebruik van profielen is met name handig wanneer je verschillende fietsen gebruikt, of makkelijk tussen verschillende instellingen wilt wisselen zonder gelijk het hele menu in te gaan.

Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2

garmin_edge_explore_2_16USB-C oplaadpoort

Recent was in het nieuws dat over niet al te lange tijd telefoons en andere elektronische apparatuur allemaal dezelfde oplaadpoort moet hebben. Dat gaat een USB-C poort worden. Garmin heeft de Garmin Edge Explore 2 ook voorzien van deze USB-C poort en dat is wel zo makkelijk. De USB-C poort is minder kwetsbaar en je hoeft ook niet op te letten hoe je de kabel erin stopt. Er zit geen boven- of onderkant aan de connector. Daarnaast zit de aansluiting nu aan de onderkant van het toestel i.p.v. aan de achterkant. De aansluiting zit achter een kunststof klepje weggewerkt.

Accu

Eenmaal opgeladen ziet het er goed uit voor de Garmin Edge Explore 2. Bij de Edge Explore 1 lees je nog wel eens dat de batterij (te ) snel leeg is. Nu is dat vaak deels op te vangen door de settings wat te wijzigen. Wat een bruikbare oplossing is, is de schermverlichting in te stellen op 60% en de verlichtingsduur in te stellen op 15 seconden. Met die instellingen is het mogelijk om ook met de Edge Explore 1 6 tot 10 uur te fietsen. Bij de Edge Explore 2 lijkt het erop dat de accutijd een stuk beter is geworden. In de eerste productsheets die we gezien hebben werd een accutijd opgegeven van 12 uur wat overeenkomt met de opgave bij de Explore 1. Maar de Explore 2 lijkt die 12 uur ook daadwerkelijk te halen met meer verlichting en ook met de verlichting continu aan. Nu zetten veel mensen de verlichting vaak aan omdat het scherm dan beter leesbaar is. Maar die constatering doen ze vaak binnen. Net als bij de Explore 1 is het display van de Edge gemaakt om buiten te gebruiken. Loop maar eens naar buiten met een Edge en bekijk deze in de volle zon. Ook met de verlichting helemaal uit zul je zien dat het scherm prima af te lezen is. In de volle zon zie je waarschijnlijk weinig verschil wanneer je de verlichting in of uitschakelt. De verlichting is vooral nodig als je in de schaduw of bijvoorbeeld in het bos fietst. Daarnaast is er ook veel batterijwinst te behalen door de verlichting niet continu aan te laten staan. Je kunt ervoor kiezen om de verlichting 15 seconden aan te laten. Wanneer het toestel dan een melding geeft voor bijvoorbeeld een afslag zal de verlichting aanspringen en ook wanneer je op het scherm tikt. Met deze instelling lijkt het erop dat de Edge Explore 2 het wel meer dan 20 uur volhoudt. Wat hebben de Edge Explore 2 nu bij meerdere ritten en verschillende instellingen gebruikt. Een aantal gegevens

 • Rit van 35KM, 1u45m, verlichting 60% verlichtingsduur 15 seconden. Voor een deel is een koers gevolgd. Voor een ander deel het toestel de route laten berekenen. Aan het eind van de rit was de accu 7% leger dan bij het begin.
 • Rit van ongeveer 1 uur met de verlichting 100% en continu aan, accu ongeveer 10% leger dan bij het begin
 • Toestel alleen aan zonder er verder iets mee te doen met de verlichting uit. Na 45 uur ging deze uit.

Al met al met al ziet het er dus goed uit wat betreft de accutijd voor de Edge Explore 2. In zoverre is het de vraag hoe belangrijk de Power uitvoering gaat zijn. Het is tevens nog mogelijk om een batterijspaarstand aan te zetten.

garmin_edge_explore_2_s300Verbeterd display

Garmin vertelt eigenlijk nooit wat de technische specificaties precies zijn van gebruikte onderdelen in hun producten. Wanneer je de Garmin Edge Explore 1 en Garmin Edge Explore 2 naast elkaar legt lijken ze behoorlijk identiek maar na wat langer gebruik moeten we concluderen dat het display van de Edge Explore 2 beter zichtbaar is en prettiger werkt. Het swipen over het scherm gaat directer en het beeld lijkt scherper ondanks dat de resolutie gelijk is. De afmetingen zijn overigens gelijk gebleven.

Sneller

De Garmin Edge Explore 2 heeft ook meer rekenkracht ten opzichte van de 1. Dat merk je bij het uitrekenen van routes van A naar B. Wat ook veel handiger werkt is het starten van een koers. Bij de Explore  1 moest je altijd wachten tot de gehele route doorgerekend is. Maar bij de Edge Explore 2 kun je gelijk gaan fietsen. Hoe dit precies werkt verteld Garmin niet, maar het lijkt erop dat gedurende de rit het toestel verder rekent. De Edge zorgt ervoor dat je dus wel gelijk kunt vertrekken omdat de eerste aanwijzingen direct getoond worden. Een ander punt wat veel sneller werkt is het zoeken op POI's of steden. Zoek je bijvoorbeeld een bepaald soort winkel dan kun je op de naam zoeken en krijg je alles in de omgeving te zien. Daarnaast zijn de POI's ook meer afgestemd op de fietser.

Kaartthema's

Ook nieuw in de Garmin Edge Explore 2 (maar al beschikbaar op de Edge 1030/1040) zijn de verschillende kaartthema's . Door van kaartthema te wisselen krijg je en andere kleurstelling wat de kaart betreft. Standaard staat nu de High Contrast kaart aan, maar je kunt ook kiezen voor Classic en Mountain Bike. De high contrast maakt beter onderscheid tussen de kaart en de te volgen route. Wat hierbij ook kan helpen is dat je op de gehele route nu richtingspijltjes ziet. Dat is vooral handig met rondritten, of een rit die zichzelf kruist. Je kunt natuurlijk zelf het profiel van je voorkeur kiezen. Voor de mensen die liever een andere kaart gebruiken dan de Garmin kaart , bijvoorbeeld de OpenFietsMap is het aan te raden om te kiezen voor het Classic thema. Doe je dit niet dan krijgt de kaart een hele andere kleurstelling.

Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2

Climb Pro

Deze functie werd een aantal jaren geleden al geďntroduceerd op de Edge 1030 en zeker voor de fietsers die ook graag de bergen in gaan is het een leuke functie. Wanneer je een rit laat bereken of een koers laadt dan gaat de Garmin Edge Explore 2 kijken of er beklimmingen in deze tocht zitten. Voor een 'berg' als een klim gezien wordt moet deze wel aan een aantal criteria voldoen wat betreft lengte en stijgingspercentage dus in Nederland kom je dit niet snel tegen. Maar fiets je in het buitenland dan kan het voorkomen dat je bij een tocht de beklimmingen kunt zien. Op de screenshots wordt een en ander verduidelijkt. Kom je bij de start van zo'n beklimming dan kun je het bijbehorende scherm zien, aan de kleur kun je zien hoe stijl het deel is waar je op fietst, des te donkerder de kleur des te steiler de helling. Je weet ook hoe ver je nog moet voor je boven bent. In onderstaande voorbeeld hebben we een route geladen die o.a. de Mont Ventoux op gaat. De Garmin Edge Explore 2 heeft in deze route uiteindelijk 7 beklimmingen gevonden. Er zit verschil in lengte en gemideld stijgingspercentage per klim. Die informatie kun je per klim bekijken.

Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2

Barometrische hoogtemeter

De Garmin Edge Explore 2 is voorzien van een barometrische hoogtemeter . Hierdoor kan de hoogte nauwkeuriger bepaald worden en is het ook mogelijk om het stijgingspercentage te bepalen. Dat kan als leuke extra informatie gezien worden. Wat belangrijk is bij een barometrische hoogtemeter is dat je deze ijkt. Luchtdruk kan veranderen dus dit is wel belangrijk. Je kunt de Edge Explore 2 zo instellingen dat hij bij de start van iedere rit de hoogte kalibreert. Dit kan eventueel gedaan worden aan de hand van de DEM hoogtekaart die aanwezig is in het toestel. Zo krijg je dus altijd de meest accurate hoogtegrafiek van je rit.

Meerdere opties voor herberekenen

De Garmin Edge Explore 2 maakt onderscheid tussen routes en koersen . Per type kun je kiezen wat je wilt doen wanneer je afwijkt van hetgeen de bedoeling is. Eerst even het verschil tussen een route en een koers. Wanneer je op het toestel een bestemming opgeeft dan hebben we het over een route, het toestel bedenkt hoe je op die bestemming komt, wijk je hier vanaf en het toestel gaat herberekenen dan kom je uiteindelijk toch wel op je bestemming. Wanneer je een koers hebt geladen dan is dat vaak een toch gemaakt met een 'plan-programma'. Dat kan een knooppuntenplanner zijn, Garmin Connect, online routeprogramma of eigenlijk alles wat een output kan geven in een GPX bestand. Zo'n koers is vaak gemaakt om je over specifieke wegen te leiden, moet je om wat voor reden afwijken dan heb je liever niet dat de tocht wordt aangepast. Je kunt er dan voor kiezen dat deze niet opnieuw wordt berekend, maar je kijkt zelf op de kaart waar je de tocht weer op kunt pakken. Zo weet je zeker dat je zo weinig mogelijk mist van de vooraf bedachte tocht. In default instelling verschijnt er bij het afwijken van een koers een scherm in beeld met twee knoppen. Je kunt dan kiezen voor het pauzeren van de navigatie, of herberkenen. Kies je voor pauzeren dan kun je gewoon door fietsen, je rit wordt ook gewoon geregistreerd. Wanneer je weer in buurt komt van de koers dan wordt deze automatisch hervat. Kies je voor de andere optie (wijzig route) dan wordt de koers opnieuw berekend.

Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2

Sensoren en Trainingsanalyse

Wil je graag meer inzicht in je trainingsdata dan kun je een (optionele) hartslagband en / of vermogensmeter verbinding met je Garmin Edge Explore 2. Door de hartslag te registreren tijdens je fietsactiviteit kan de Edge bepalen hoe intensief dit is geweest. Op basis van hartslaggegevens kan je conditie bepaald worden. Na een fietssessie kun je ook zien wat je hersteltijd is van de rit. Heb je vermogenssensoren op je fiets dan kun je ook die gegevens uitlezen op de Edge Explore 2. Je krijgt geen uitgebreide informatie zoals bij de Edge 530/830/1030/1040. Bij de Edge Explore 1 was het overigens ook al mogelijk om een hartslagband te koppelen en dan kon je je hartslag gedurende de rit zien en ook achteraf in Garmin connect. Maar je krijgt geen hersteltijd of trainingsanalyse achteraf. Naast een vermogensmeter en hartslagband zijn er nog meer 'dingen' te koppelen aan de Edge Explore 2. Onder andere de Varia radar en verlichting, een snelheidssensor, cadansensor, Shimano Steps (draadloze zender nodig), thuistrainer en meer.

Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2Garmin Edge Explore 2

Kaartdekking

De Garmin Edge Explore 2 is voorzien van de Garmin Cycle Map van Europa. Deze wordt 1 tot 2 keer per jaar vernieuwd en kan je gratis bijwerken met Garmin Express. Ga je nu verder dan Europa dan kan jezelf OSM kaarten gaan downloaden, maar het is ook mogelijk om via Garmin Express voor een groot deel van de wereld kaarten te laden. In sommige gevallen betekent dit wel dat de kaart van Europa eraf moet. Eventueel kan je ook een deel van de kaart van Europa laden. De kaarten die Garmin beschikbaar heeft via Garmin Express zijn: Routable Cycle Map of United States, Routable Cycle Map of South America, Routable Cycle Map of Australia and New Zealand, OSM City Navigator Thailand Indonesia, OSM City Navigator Taiwan, OSM City Navigator Singapore Malaysia VIetnam Philippines, OSM City Navigator Korea, OSM City Navigator Hong Kong & Macao, OSM City Navigator China, Japan Elextronic Geospatial Map Optional.

Garmin_Edge_Power_Mount_s300Edge Explore 2 Power

De Garmin Edge Explore 2 Power heeft aan de achterkant contactpuntjes waarmee deze gecombineerd kan worden met de Powered mount. Deze mount kan vervolgens weer aangesloten worden op het systeem van je fiets (indien compatibel). De Powered mount wordt ook los leverbaar en is ook te gebruiken met de Garmin Edge 530/830/1030/1040 deze hebben ook de contactpunten aan de achterkant op het toestel zitten. Wel even handig om te vermelden, de Edge Explore 2 heeft deze contactpunten niet. Bij de Edge Explore 2 Power wordt deze mount meegeleverd en is dan aan te sluiten op een Cannondale Bike die voorbereid is met het Garmin Varia Core Inregrated Bike network. Daarnaast komen er aansluitkabels voor de Bosch en Shimano systemen. Er is ook een kabel met een USB aansluiting die gebruikt kan worden met een powerbank. Deze kabels kosten € 50,- . Het aansluiten van de kabels verschilt een beter per type. De kabel voor het Shimano Steps systeem heeft 2 losse draadjes. Deze kunnen aangesloten worden bij systemen met een verlichtingssysteem. De kabel voor Bosch fietsen is geschikt voor E-bikessystemen met een 2e generatie Bosch motor. Het aansluiten vergt nog wel wat technische kennis en het advies is om dit door je fietsenmaker te laten doen. Je kunt ook kiezen voor de kabel met USB aansluiting, deze kan je gebruiken in combinatie met een powerbank. Zie veer meer informatie ook de handleiding op deze website

Conclusie

We waren eigenlijk altijd al best enthousiast over de Edge Explore 1, maar Garmin zit gelukkig niet stil. De betere accutijd, snellere berekening, vernieuwde interface, meer trainingsstatistieken en Climb Pro functie zijn een aantal van de leuke vernieuwingen. Wat ons betreft weer een mooie stap vooruit wat toestel betreft voor de recreatieve fietser. Maar het toestel is ook zeker interessant voor de sportieve fietser voor wie het bijhouden van gegevens en de weg vinden het belangrijkst is. Ga je lange tochten maken en je hebt een compatibele Ebike dan is de Edge Explore 2 Power wellicht interessant.

Garmin Edge Explore 2

Garmin Edge Explore 2

adviesprijs € 300,- bij ons € 259,- 

Garmin Edge Explore 2 Power

Garmin Edge Explore 2 Power

adviesprijs € 400,- bij ons € 299,- 

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden