Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dÚ specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Januari2021> Maak een geocache route met BaseCamp

Met de MTB en GPS op avontuur26 januari 2021
door Ronald Cremers

Maak een route langs geocaches met behulp van BaseCamp

Waar we in het artikel van Richard lazen dat hij fanatiek is met de fiets, lezen we in dit artikel meer over de hobby van collega Ronald Cremers. Ronald Cremers aka Kapitein Haak is een fanatieke geocacher. Ronald is binnen WayPoint verantwoordelijk voor onze cursussen en zodoende komt hij veel dingen tegen waar mensen vragen over hebben. BaseCamp komt daarbij natuurlijk geregeld aan bod. In dit atikel / filmpje laten we zien hoe je een track kunt tekenen om zo een geocachetocht te maken.

Verschil tussen routes en tracks

De termen route en track worden vaak doorelkaar gebruikt. Maar er zit wel een belangrijk verschil in. Wanneer je een route maakt in BaseCamp en je kiest een begin- en een eindpunt dan gaat de route de onderliggende wegen volgen. Op deze route kunnen ook aanwijzingen gegeven worden. Juist bij wandelen, fietsen en geocachen worden er juist vaak tracks gebruikt. Een track bestaat eigenlijk uit recht lijnen van punt naar punt. Door tracks te gebruiken ben je niet afhankelijk van berekeningen of de onderliggende kaart. Je moet een track eigenlijk zien als een gemarkeerde lijn op de kaart en je moet zelf zorgen dat je op deze gemarkeerde lijn blijft. In de praktijk gaat dit prima en je weet zeker dat je track niet wordt aangepast door een berekening of een ontbrekend pad op de kaart.

Het belangrijkste in dit artikel is eigenlijk het filmpje. In dit filmpje laat Ronald zien hoe hij van een verzameling geocaches een route / track maakt. Wat daar vooral handig aan is, is dat je weet hoe lang de tocht wordt. Daarnaast kun je ook wat eenvoudiger een meer logischere route maken. Zou je alleen de GPS gebruiken in het veld, dan ben je  snel geneigd om naar de dichtstbijzijnde volgende cache te gaan, maar dat hoeft niet altijd de logische keus te zijn.

BaseCamp en kaarten

We zullen eerst nog wat verder toelichten wat er behandeld wordt. Om te beginnen moet je beschikken over Garmin BaseCamp. Dat is hier te downloaden. Wanneer je nog nooit een Garmin kaartproduct ge´nstalleerd hebt dan zie je alleen een summiere basiskaart op je scherm. Door je Garmin toestel aan te sluiten (met ge´nstalleerde kaart) zal je zien dat deze kaart ingelezen wordt door BaseCamp zodat je na verloop van tijd wel details ziet. Een alternatief is het installeren van een van de gratis OSM kaarten. Meer uitleg hierover is te vinden in dit MyWayPoint artikel. In het filmpje wordt gebruik gemaakt van de FreiZeitkarte. Deze kaart vinden we zelf het meest geschikt voor het geocachen.

Pocketqueries en lijsten

Wanneer je een gebied uitgezocht hebt waar je wilt gaan cachen dan kun je het best een lijst of een query maken van deze caches. Deze functionaliteit is overigens alleen beschikbaar voor Premium leden. Het gemak is dat je in een keer een bestand kunt downloaden met de caches. Hoe je met de lijsten en queries werkt kun je in dit MyWayPoint artikel nalezen.
Deze werkwijze is dus met name interessant voor traditional caches, of trails. Voor een multicache is het niet zo interessant omdat je daarbij vaak in het veld er achter komt wat de volgende bestemming is.

basecampknoppen

In het filmpje leggen we ook het gebruik uit van de verschillende knoppen die je kunt gebruiken in BaseCamp. Uiteindelijk zie je het resultaat op het toestel. In dit voorbeeld betreft het een Garmin GPSMAP 66S, maar de werking in BaseCamp is voor alle toestellen gelijk. Het filmpje is overigens gebaseerd op de Windows versie van BaseCamp. De Mac versie kan wat werking wat afwijken, maar de achterliggende logica is natuurlijk wel gelijk. Voor een uitgebreide BaseCamp handleiding (zowel Windows als Mac) verwijzen we naar deze PDF van Wiel Hansen.

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden