Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dÚ specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> September2019> Firmware update Garmin Edge 1030

Garin Edge 1080 firmware update24 september 2019
door Ruud Schut

Firmware update Garmin Edge 1030 v8.0

September 2019 heeft Garmin een interessante firmware update uitgebracht voor de Garmin Edge 1030. Veel van de nieuwe functies die waren ge´ntroduceerd bij de Garmin Edge 830 zijn nu beschikbaar op de 1030 en daarmee is dit toestel dan ook weer helemaal bij de tijd.

In de meeste gevallen zal de firmware update (v8.0) automatisch ge´nstalleerd worden. Dit kan doordat deze geladen wordt via WiFi of via Garmin Connect op je smartphone. Gebruik je deze opties niet, dan kan het toestel geŘpdate worden met Garmin Express.

Uiteraard heb je door de jaren heen de nodige updates gehad waarbij er veel fixes waren voor probleempjes, maar nu is het dus een hele lijst met nieuwe items. Voor de volledige (Engelstalige) lijst klik je hier.

We zullen een aantal van de interessantste items hier beschrijven:

Macna Cooling Vest Dry EvoClimb Pro

Een functie waar de Edge 830 gebruikers erg blij mee zijn. Met name wanneer je een tocht gaat fietsen met veel hoogteverschillen dan krijg je dankzij de Climb Pro functie een mooie begeleiding van de beklimmingen in je route. Als voorbeeld hebben we hier een route geladen met o.a. de Mont Ventoux als klim.

Wanneer je de koers bekijkt dan zie je als extra knop 'beklimmingen' staan. Die knop verschijnt vanzelf wanneer je route over voldoende hoogteverschillen beschikt. Wanneer je op deze button drukt dan krijg je de verschillende beklimmingen te zien die onderdeel zijn van deze course. Je ziet na hoeveel (kilo)meter je bij het beginpunt van de klim bent, je ziet het gemiddelde stijgingspercentage en je ziet de lengte van de klim. Vervolgens kun je de klim nog verder in detail gaan bekijken. Je ziet dan door de verschillende kleuren wanneer de beklimming het zwaarst is. Er wordt automatisch een extra datascherm toegevoegd waar je de beklimming kunt bekijken. Wanneer je op ongeveer 150 meter van de start van een klim bent wordt automatisch het scherm met de kliminformatie getoond. Uiteraard zie je dan ook waar jij je op dat moment bevindt op die klim.

Garmin detecteert niet ieder heuveltje als een klim. Ze passen een algoritme toe om te bepalen wat wel en niet wordt meegenomen. Momenteel moet een klim aan de volgende criteria voldoen (maar Garmin geeft aan dat dit algoritme aangepast wordt indien nodig)

 • De klimafstand vermenigvuldigt met de gemiddelde gradiŰnt (stijginspercentage) moet groter zijn dan 3500. Dus een klim van 1200 meter met een stijginspercentage van 5% geeft als resultaat een score van 6000
 • Een klim moet minimaal 500 meter lang zijn
 • Het gemiddelde stijgingspercentage is minimaal 3%

Macna Cooling Vest Dry EvoMacna Cooling Vest Dry EvoMacna Cooling Vest Dry EvoMacna Cooling Vest Dry Evo

Macna Cooling Vest Dry EvoMountainbike metrics

Ook nieuw (en ge´ntroduceerd bij de Garmin Edge 830) zijn de Mountainbike Metrics. Tijdens je mountainbike ritjes worden extra gegevens verzameld zoals het aantal jumps, de lengte van een jump en de tijd die je in de lucht hangt. Al deze informatie kun je natuurlijk ook achteraf bekijken in Garmin Connect.

Daarnaast heeft Garmin 2 nieuwe waardes toegevoegd, de Grit score en de Flow. Met de Grit score wordt de moeilijkheid van het parcours aangeduid, dit wordt bepaald met behulp van GPS-, hoogte- en versnellingsmetergegevens. De Flow score heeft betrekking op je afdaling, simpel vertaald, hoe vloeiend je naar beneden gaat. Rem je vaak dan krijg je een lagere score. Je kunt zo dus ook proberen je score te verbeteren door minder te remmen.

Wat is er nog meer vernieuwd

Het is nu mogelijk om het toestel in een antidiefstal modus te zetten. Wanneer je de Garmin Edge 1030 op je fiets laat zitten als je even gaat pauzeren dan begint deze te piepen wanneer de fiets (of de Edge) wordt bewogen. Indien de Edge 1030 nog binnen het bereik van je mobiel is krijg je ook hier een melding op. Als het alarm gaat moet deze met een pincode weer uitgeschakeld worden. Dat klinkt natuurlijk grappig maar de vraag is hoe verstandig het is om je Edge op je stuur te laten zitten.

Een andere functie die wellicht wel handig kan zijn is de 'Find My Edge', onlangs hadden we een klant in de winkel die was gevallen tijdens een mountainbike rit. De Edge was van het stuur gekomen en ergens in het bos terecht gekomen. Het terugvinden was nog een hele klus geweest. Door de functie 'Find My Edge' te activeren op je telefoon, zal er voor zorgen dat je Edge begint te piepen. Dat maakt het terugvinden dan een stuk makkelijker. Uiteraard moet je Edge nog wel binnen het bereik van je mobiele telefoon zijn.

Hieronder de volledige (Engelstalige lijst met wijzigingen):

 • Training Load Focus. Low Aerobic, High Aerobic, and Anaerobic stats are tracked over a 4 week window and the user should be able to track what needs to be focused on.
 • Two-way setting sync. Changes to some settings made on the Edge (zones, user profile, etc) will now be uploaded to Garmin Connect.
 • Heat/Altitude Acclimation. Shows user's acclimation to different altitudes and hot/humid environments.
 • Macna Cooling Vest Dry EvoClimbPro. See upcoming climbs while riding a course so you can prepare for needed effort.
 • Power Curve tracking has been added to the My Stats menu.
 • Nutrition/Hydration tracking alerts
 • Training Plan Review Page Improvements
 • Workout Comparison Graph. Provides live feedback while executing a workout.
 • Widget Management. Disable and re-order items in the widget loop.
 • Added ability to sort courses and workouts
 • Bike Theft Alarm. While armed, get alerted when your Edge device moves.
 • Find My Edge. Help find a misplaced Edge by making it beep or showing its last known location on your phone.
 • Grit/Flow (Mountain Bike Ride Types Only)
 • Jump Metrics (Mountain Bike Ride Types Only)
 • Added a new Popular data field category and generally improved the data field category order
 • Updated screen creation and editing flow (applies to eBike/STEPS, Lap Summary, Segment, and Data Screen)
 • Ability to swap data fields while in the timer loop on long press instead of edit only (additional tap required)
 • Updated battery icon to be more visible in some places
 • Incident detection setting is now active per profile instead of globally
 • Added ability to hide data screens without deleting them
 • Reordered settings to match the Edge 830, mainly splitting the growing number of settings into Safety & Tracking (Incident Detection, Get Assistance, Contacts, GroupTrack, Bike Alarm) and Connected Features (Phone, WiFi, Device Transfers)
 • Added ability to render Hebrew text (for incoming smart notifications). This requires additional font files. Follow instructions on separate forum post.

Garmin Edge 1030

Garmin Edge 1030

adviesprijs € 599,95 bij ons € 469,- 

Garmin Edge 1030

Garmin Edge 1030 Bundel

adviesprijs € 679,95 bij ons € 549,- 

Garmin Edge 1030 Bundel

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden