Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dÚ specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Oktober2022> Satelliet communicatie Garmin inReach en Spot

Garmin inReach en Spot satelliet communicatie1 oktober
door Ruud Schut

Satelliet communicatie, Garmin inReach en Spot - wereldwijd bereikbaar

Er is een belangrijk verschil tussen GPS-satellieten en communicatiesatellieten. De GPS-satellieten zenden alleen een signaal uit en ontvang je van minimaal 3 van deze satellieten het signaal dan kan jij je positie bepalen met een ontvanger. Praktisch iedere moderne smartphone heeft al zo'n ontvanger. Uiteraard vind je dit soort ontvangers ook in alle GPS toestellen van Garmin en TomTom. Maar naast GPS satellieten zijn er ook communicatiesatellieten. Voor consumentengebruik zijn de 2 populairste netwerken het Iridium netwerk (voor Garmin inReach) en Globalstar waar Spot gebruik van maakt. Voor het gebruik van de communicatiesatellieten heb je speciale ontvangers nodig en daarnaast is het ook nodig om een abonnement af te sluiten.

Zoals de naam al doet vermoeden kan er gecommuniceerd worden, je kunt dus waar ook ter wereld berichten uitwisselen indien je beschikt over het juiste apparaat. Een misschien nog wel belangrijker dan het thuisfront op de hoogte houden; je kunt ook op een SOS knop drukken om een noodbericht te sturen zodat je waar ook ter wereld hulp kunt krijgen in geval van nood.  Over dit soort apparaten gaan we het in dit artikel hebben.

Voor wie?

Wanneer heb je een apparaat nodig die gebruik kan maken van de communicatiesatellieten? Misschien lees je dit en denk je bij jezelf, maar ik heb toch een mobiele telefoon? Klopt inderdaad, niemand gaat eigenlijk meer op pad zonder. In Nederland zijn er denk ik geen plekken te vinden waar je geen dekking hebt voor je mobiele telefoon, maar ga je naar het buitenland en je zoekt wat meer de natuur op dan is dit niet zo vanzelfsprekend. Ga je nu vaker naar dit soort gebieden dan kan het erg handig zijn om zo'n satelliet communicator bij je te hebben. Mocht er iets gebeuren waarbij je hulpdiensten in wilt schakelen dan kun je altijd op de SOS knop drukken zodat hulp ingeschakeld kan worden. Maar het is ook mogelijk om met bekenden berichten uit te wisselen. Iets wat tegenwoordig eigenlijk steeds gebruikelijker is. Je kunt natuurlijk ook bedenken eindelijk even naar een gebied te gaan waar je niet continu gestoord wordt door berichten. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat je zelf bedenkt naar wie je berichten stuurt en wie jij wil dat er berichten naar jou stuurt. Het gaat bijvoorbeeld niet via je eigen telefoonnummer. Dus voor wie? Kom je vaak in gebieden waar je geen of slechte mobiele telefoon dekking hebt en je wilt toch graag berichten kunnen vesturen en in geval van nood een SOS bericht kunnen verzenden.

Garmin inReach en Spot

In dit blog bespreken we de systemen van Garmin en van Spot. Bij beide merken betreft het systemen om berichten te kunnen versturen en in de meeste gevallen ook ontvangen. Naast dit soort systemen bestaan er ook satelliettelefoons. Die hebben wij niet in ons assortiment. Je moet er rekening mee houden dat de kosten voor het gebruik van een satelliettelefoon vele malen hoger zijn dan het gebruik van een systeem die met tekstberichten werkt. Bij Garmin heb je een ruime keus in apparaten, naast apparaten die met name ontwikkeld zijn voor de inReach functionaliteit zijn er er ook volwaardige navigatieapparaten waar de techniek in verwerkt is. Een ander belangrijk voordeel is dat Garmin gebruik maakt van het Iridium netwerk die echt een volledige wereldwijde dekking heeft. Spot maakt gebruik van het Globalstar netwerk en daarvan is de dekking in sommige gebieden helemaal  niet of beperkt.

inreach_mini_2Garmin inReach

We hebben het over de Garmin toestellen met de inReach techniek. Garmin heeft een aantal standalone inReach apparaten, maar we zien ook steeds meer toestellen van Garmin waar deze techniek in is verwerkt. We zien het terug in handheld toestellen zoals de GPSMAP 67i en de Montana 700i, maar ook in de off-road producten; de Tread serie. Daarnaast zijn er veel apparaten van Garmin die draadloos gekoppeld kunnen worden aan een inReach ontvanger zodat je berichten op bijvoorbeeld je horloge kunt lezen. Een voordeel van Garmin inReach is dat deze gebruikt maakt van het Iridium netwerk. Dit netwerk heeft een volledige wereldwijde dekking. Of je nu een tocht maakt op de noordpool of een op een boot zit op de Atlantische oceaan, je kunt overal je berichten verzenden en ontvangen. Daarnaast kun je nog basis navigatiefuncties gebruiken. Wanneer je graag ook makkelijk berichten wilt kunnen verzenden dan is het gebruik van de Messenger App erg handig. Op dit moment werkt deze alleen met de Garmin inReach Messenger, maar de verwachting is dat dit op een later moment ook gaat werken met de overige inReach producten.

Hieronder vind je een selectie van de producten van Garmin

Garmin inReach producten

Garmin inReach Messenger
Garmin inReach Messenger

adviesprijs € 300,- bij ons € 279,- 

Garmin inReach Mini 2
Garmin inReach Mini 2

adviesprijs € 399,95 bij ons € 289,- 

Garmin GPSMAP 66i
Garmin GPSMAP 67i

bij ons € 649,- 

Garmin Montana 700i
Garmin Montana 700i

bij ons € 729,- 

Garmin Tread Overlander
Garmin Tread Overland

bij ons € 1299,- 

Globalstar Spot Gen 4Globalstar Spot

Een andere bekende speler in deze markt is Spot. Spot werkt op het satellietnetwerk van Globalstar en deze dekking is voor een groot deel van de wereld. Rond de polen (Noord en Zuid), rond de evenaar en in delen van AziŰ is de dekking minder. Spot heeft wel een van de voordeligste systemen in de markt, maar dit systeem is dan alleen geschikt om een (nood)bericht te verzenden. Je kunt dus geen berichten ontvangen. Wil je dat wel kunnen dan moet je in het geval van Spot kijken naar de Spot X. Dit is een redelijk fors apparaat, maar deze beschikt dan wel over een querty toetsenbord zodat je eenvoudig een bericht kunt samenstellen. Hieronder zie je de dekking van het Globalstar netwerk. In het oranje gebied kun je berichten verzenden (Spot Gen 4 en Spot X) en in het blauwe gebied kun je ook berichten ontvangen (Spot X):

Globalstar_Spot_X_dekking

Globalstar Spot producten

Globalstar Spot GEN4
Globalstar Spot Gen4

bij ons € 179,- 

Globalstar Spot GEN4
Globalstar Spot X Bluetooth

bij ons € 365,- 

Hieronder in het kort de verschillen tussen de systemen. Hier staan niet de Garmin apparaten bij met de techniek ge´ntegreerd.

 

Spot GEN4

inReach Messenger

SPOT X Bluetooth

inReach Mini 2

 

Globalstar Spot GEN4

bij ons € 179,-

Garmin inReach Mini 2

adviesprijs € 300,- bij ons € 279,-

Globalstar SPOT X Bluetooth

bij ons € 365,-

Garmin inReach Mini 2

adviesprijs € 399,95 bij ons € 289,-

 

Berichten

verzenden

verzenden & ontvangen

verzenden & ontvangen

verzenden & ontvangen

Afmeting

8,72 x 6,5 x 2,54 cm

7,8 x 6,4 x 2,3 cm

16,61 x 7,37 x 2,39 cm

5,17 x 9,90 x 2,61 cm

Gewicht

114 gram

114 gram

198,4 gram

100 gram

Display

 

V

V

V

Qwerty toetsenbord

 

 

V

 

Batterij

4 x AAA (verwisselbaar)

Lithium (ingebouwd)

Lithium (ingebouwd)

Lithium (ingebouwd)

Kompas

 

alleen bij beweging

V

V

TrackBack

 

V

 

V

Waypoints / favorieten / locaties

 

 

 

V

Compatibel met Garmin Explore App

 

 

 

V

Dekking

groot deel van de wereld

volledig wereldwijd

groot deel van de wereld

volledig wereldwijd

Te koppelen met smartphone

 

V

V

V

Batterijtijd

 

Tot 28 dagen met een trackinginterval van 10 minuten

Tot 10 dagen met een trackinginterval van 10 minuten

Tot 14 dagen met een trackinginterval van 10 minuten

Wanneer je genoegen neemt met het kunnen zenden van een bericht in geval van nood heb je voldoende aan de Spot (afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat). Maar tegenwoordig is het natuurlijk steeds gebruikelijker om met tekstberichten je bekenden te informeren over je trip. Garmin heeft bij de introductie van de Garmin inReach Messenger ook een nieuwe app gelanceerd. De Garmin inReach Messenger App. Deze app kijkt eerst of er mobiele data beschikbaar is om berichten te versturen, is dat niet het geval dan wordt de inReach gebruikt. Dit is vooral handig als je naar gebieden gaat waar de dekking van je mobiele data wisselend is. Voordeel van mobiele date gebruik is dat de kosten van het verzenden van berichten veel lager is. Het sturen van berichten gaat met app net zo makkelijk als het sturen van een whatsapp bericht. Bij ieder bericht kan ook je locatie meegestuurd worden zodat de ontvanger kan bekijken waar je zit.

Abonnementen

Hieronder zetten we de verschillende abonnementsvormen naast elkaar. In beide gevallen kan je ervoor kiezen om je abonnement per maand te activeren of gelijk voor 12 maanden gebruik. Kies je ervoor om je abonnement per maand in- of uit te kunnen schakelen dan betaal je wel een jaarlijks bedrag om het abonnement actief te houden. Bij Globalstar zien de prijzen er misschien wat vreemd uit, maar dat komt omdat zij de prijzen altijd ex. btw communiceren. Hieronder staan de prijzen incl. BTW.

 

Basis

Geavanceerd

Unlimited

 

Garmin

Globalstar

Garmin

Globalstar

Garmin

Globalstar

 

Eenmalige activatiekosten

€ 34,99

€ 36,24

€ 34,99

€ 36,24

€ 34,99

€ 36,24

Jaarlijkse vaste kosten indien je kiest voor een abonnement die je per maand in of uit kunt schakelen

€ 39,99

€ 42,29

€ 39,99

€ 42,29

€ 39,99

€ 42,29

Prijs per maand (in- en uitschakelbaar)

€ 19,99

€ 18,09

€ 39,99

€ 36,24

€ 74,99

€ 48,34

Prijs per maand (12 maanden actief)

€ 14,99

€ 14,46

€ 29,99

€ 24,14

€ 59,99

€ 36,24

Aantal tekstberichten inbegrepen

10

20

40

100

ongelimiteerd

ongelimiteerd

Kosten berichten buiten bundel

€ 0,55

€ 0,30

€ 0,55

€ 0,30

 

 

Standaard berichten

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

SOS berichten

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

ongelimiteerd

Hoogst mogelijke tracking interval

10 minuten

 10 minuten

10 minuten

5 minuten

2 minuten

2,5 minuten

Basisweer

1 tekstbericht

n.v.t.

1 tekstbericht

n.v.t.

onbeperkt

n.v.t.

Premium weer

€ 1,10 per stuk

n.v.t.

€ 1,10 per stuk

n.v.t.

€ 1,10 per stuk

n.v.t.

Je ziet dat Globalstar het voordeligst is. Wanneer de prijs doorslaggevend is dan zou dat de logische keus zijn. Bij Garmin valt meer te kiezen in type apparaat en Garmin biedt de mogelijkheid om berichten met weersinformatie op te vragen. Dit kan erg belangrijk zijn afhankelijk van de situatie.

Trackinginterval

Een andere leuke functie van de satellietcommunicatie apparaten is dat ze met vaste intervallen je positie door kunnen geven. Deze positie kan dan weer uitgelezen worden op een website. Zo kunnen de mensen die jij de link hebt gestuurd zien waar je bent en hoe jouw reis vordert. Afhankelijk van de gekozen interval zal je batterij langer of juist korter meegaan.

Verbinding

Bij eigenlijk alle systemen is het noodzakelijk dat er een vrij zicht op de hemel is. Zit je in een gebouw dat wordt het al helemaal lastig maar ook een dicht bladerdek kan het verzenden en ontvangen van berichten belemmeren. Wanneer het lastig is om verbinding te maken dan zul je ook zien dat de batterij sneller leeg gaat. Het systeem probeert steeds weer opnieuw verbinding te maken om de automatische trackupdates te versturen.

Batterijgebruik

Hier zit nogal wat verschil in per toestel. Ga je voor de langste batterijtijd dan is de Garmin inReach Messenger aan te bevelen. Je kunt het apparaatje eigenlijk zien als een hotspot waar je telefoon gebruik van kan maken. Er zit dus maar een klein display op maar is wel voorzien van een behoorlijk accu. Overigens kun je alle functies ook gebruiken zonder telefoon. Op het apparaat zelf zit de SOS knop, maar ook berichten samenstellen en verzenden kan met de knopjes op het toestel. Dit gaan natuurlijk niet zo snel / makkelijk als via het gebruik met je telefoon. Een ander handigheidje is, dat je in geval van nood, de inReach Messenger kan gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon op te laden. Sluit een kabel aan op de USB-C poort van de inReach Messenger en laadt je telefoon op. Dit kan maximaal 20 minuten, dan schakelt de inReach Messenger de laadfunctie uit. Is de accu van de inReach Messenger lager dan 25% dan kun je deze functie helemaal niet gebruiken. Kies je voor een tracking interval van 10 minuten en je hebt goed zicht op de hemel dan houdt de inReach Messenger het tot 28 dagen uit. Dat is 2 keer zolang als de inReach Mini 2. De Spot Gen4 werkt op 4 aaa batterijen die zelf te wisselen zijn. Met 1 set goede batterijen kan de Spot Gen 4 het ook 14 dagen uithouden. De Spot X kan het 10 dagen volhouden met een trackinginterval van 10 minuten.

Garmin toestellen met de inReach techniek ge´ntegreerd

Neem je liever niet teveel mee op reis dan kan dat ook een handige optie zijn. Garmin heeft voor de verschillende type reizigers apparaten met inReach techniek. Zoek je een handheld die ook voorzien is van kaarten en je dus goed kan begeleiden tijdens je trip, kijk dan eens naar de GPSMAP 67i. Wil je een wat groter scherm maar ook een goede batterijtijd dan is de Montana 700i interessant. Voor de 4x4 rijders heeft Garmin de Tread Overland edities. Hierbij kan je zelfs kiezen voor een display van 10,1 inch. Maar dan wel in een rugged waterdicht apparaat. Je hebt dus 1 apparaat bij je voor navigatie en communicatie. Een voordeel is dat je ook maar 1 apparaat op hoeft te laden en bij je te houden, maar wanneer je met bijvoorbeeld de GPSMAP 67i op een trektocht bent dan moet je je wel realiseren dat het gebruik van de GPS voor het navigeren veel meer van de batterij vraagt dan wanneer je bijvoorbeeld een Garmin inReach Messenger bij je draagt. Zit je in een voertuig met aansluiting voor stroom dan is dat probleem een stuk minder groot. Alle toestellen van Garmin met inReach techniek hebben een SOS knop. Deze is beschermd door een kunstof afdekkap zodat deze niet per ongeluk ingedrukt kan worden.

Nadeel van een alles-in-een toestel

Wanneer je echt op avontuur gaat dan moet je jezelf goed afvragen of het verstandig is om te kiezen voor een apparaat met de inReach techniek ge´ntegreerd. Zeker als het een apparaat is die je ook veelvuldig gebruikt voor het vinden van je weg. Het kan verstandig zijn om aan risicospreiding te doen. Gebruik je een geavanceerd apparaat als de GPSMAP 67i bij een avontuurlijke hike en om wat voor een reden gaat er iets mis met dit toestel dan heb je niks meer. Daarnaast zul je zo'n apparaat veel meer in handen hebben / gebruiken dan een losse inReach ontvanger. De batterij van een GPS toestel gaat een stuk sneller leeg dan van een losse inReach of Spot. Het zou erg vervelend zijn wanneer je in een noodsituatie zit en je kunt geen bericht versturen. De GPS ontvangers van Garmin zijn uiteraard degelijk en kunnen tegen een stootje, maar bij veelvuldig gebruik is de kans op een ongelukje groter dan wanneer je een apparaat hebt die alleen maar standby aan je rugzak hangt. Het is dus zeker geen verkeerde keuze om een losse GPS ontvanger te gebruiken en een losse inReach os Spot mee te nemen. Met de inReach toestellen is het zelf nog mogelijk om een trackback te activeren in het geval je handheld systeem je in de steek laat. Daarnaast zijn er ook veel Garmin toestellen die gebruikt kunnen worden i.c.m. de inReach. Daar lees je meer over in het volgende stuk.

Garmin toestellen die compatibel zijn met de inReach apparaten

Ben je al in het bezit van een Garmin toestel dan kan het goed zijn dat je deze kunt koppelen aan een inReach ontvanger. Je kunt dan berichten die je ontvangt lezen op bijvoorbeeld het scherm van je horloge, fiets GPS of Zumo XT. Ook een SOS bericht of standaard bericht verzenden kan dan vanaf het gekoppelde Garmin apparaat. Zeker leuk in combinatie met de inReach Messenger die zelf een vrij klein display heeft. Koppel je de inReach Messenger aan je Zumo XT dan beschik je over een mooi groot touchscreen waarop je ook je berichten kunt typen en verzenden.

SOS-bericht

In geval van nood is het altijd mogelijk om een SOS bericht te sturen. Gebruik je een Garmin apparaat dan krijg je contact met Garmin International Emergency Response Coordination Center (IERCC). Afhankelijk van de hulpvraag worden de juiste instantie ingeschakeld bij jouw locatie. Gebruik je de systemen van Globalstar dan komt je melding uit bij FocusPoint International, Inc.

Het voordeel van een apparaat waarmee je berichten kunt verzenden en ontvangen is dat ook de aard van de hulpvraag duidelijk gemaakt kan worden. Sta je bijvoorbeeld midden in de wildernis met een kapot voertuig maar nog wel met voldoende proviand dan is er minder urgentie dan wanneer je te maken hebt met lichamelijk letsel. Het verzenden en ontvangen van berichten met het SOS center heeft geen effect op je bundel.

Conclusie

Kom je regelmatig in gebieden buiten de bewoonde wereld en is mobiele telefoondekking niet altijd vanzelfsprekend dan kan een satelliet communicator een handig apparaat zijn om bij te dragen. Naast de mogelijkheid om in geval van nood een SOS bericht te versturen kun je in de meeste gevallen ook berichten uitwisselen met je contactpersonen. Houdt er wel rekening mee dat je een actief abonnement moet hebben om gebruik te maken van de systemen.

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden