Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Januari2022> Garmin Fenix 7 en Epix 2

Garmin Fenix 7, Garmin Fenix 7S, Garmin Fenix 7X en Garmin Epix Gen 2

Garmin Fenix 7X Solar zwart - zwart

Garmin Fenix 7X serie

 Vanaf adviesprijs € 900,- bij ons € 569,-

 

meer informatie 

Garmin Fenix 7 serie

Garmin Fenix 7 serie

 Vanaf adviesprijs € 700,- bij ons € 599,-

 

meer informatie 

Garmin Fenix 7S serie

Garmin Fenix 7S serie

 Vanaf adviesprijs € 700,- bij ons € 599,-

 

meer informatie 

Garmin Epix Gen 2

Garmin Epix Gen 2 serie

 Vanaf adviesprijs € 900,- bij ons € 599,-

 

meer informatie 

Garmin Feni7 en Epix 18 januari
door Ruud Schut

Garmin Fenix 7 serie en Garmin Epix Gen 2

Misschien iets later dan verwacht, maar Garmin heeft de opvolger geïntroduceerd van de Garmin Fenix 6 serie! De horloges uit de Fenix serie zijn het meest uitgebreide wat er te koop is. Wat functies betreft, maar ook wat gebruikte materialen. Wat is er allemaal nieuw? In dit artikel lees je het! Natuurlijk kun je de nieuwe Garmin Fenix 7 en Garmin Epix 2 ook in onze winkels bekijken en direct kopen.

Er gingen natuurlijk al wel wat geruchten rond over de nieuwe Fenix 7 , deels werden daar de wensen gemeld, deels informatie gebaseerd op basis van gelekte afbeeldingen. Wij houden ons liever bij de feiten. Heel kort het verschil tussen de Fenix 7 en de Epix 2. De Epix 2 heeft de functionaliteit van de Fenix 7, maar is dan voorzien van een AMOLED scherm . Dus een super helder beeld, je levert daarbij dan wel wat in op accutijd. De Epix Gen 2 is niet in een Solar versie leverbaar. De Epix Gen 2 is maar in 1 maat leverbaar, waarbij de Fenix 7 weer in 3 varianten is, De Garmin Fenix 7S (42mm), Garmin Fenix 7 (47mm) en Garmin Fenix 7X (51mm). Binnen die modellen heb je dan nog weer de keus tussen Glass, PowerGlass en Sappire Solar. Over die verschillen lees je verderop meer.

 

Filmpje

Garmin Fenix 7 en Epix Introductieweb video player by VideoLightBox.com v3.1
 

In het YouTube Filmpje behandelen we meerdere onderwerpen. Ben je vooral benieuwd naar een bepaald onderwerp klik dan op een van de onderstaande links :

Touchscreen én knoppen

Voor het makkelijk swipen door je berichten of widgets gebruik je het touchscreen. Maar de fanatieker sporter gebruikt liever de vertrouwde knoppen. Bij de Garmin Fenix 7 en Garmin Epix kan het allebei . Je hoeft tijdens je sportactiviteit niet bang te zijn dat je per ongeluk het scherm bedient want je kunt het horloge zo instellen dat de touchscreen functie uitgeschakeld is tijdens een activiteit. Daarnaast kun je een snelkoppeling gebruiken om het touchscreen snel in of uit te schakelen. Wil je bijvoorbeeld de kaart verschuiven dan is het natuurlijk wel weer erg makkelijk.

Garmin Fenix 7 Solar intensitySapphire Solar

De Garmin Fenix 7, Garmin Fenix 7S en Garmin Fenix 7X komen in Solar modellen. Deze techniek kenden we al in de 6 serie alleen is het deel van het display wat als zonnecel fungeert nu groter geworden waardoor het meer effect heeft op de batterijtijd. Een andere belangrijk punt is dat het nu Solar Sapphire betreft. Dus de voordelen van het kras vaste Sapphire glas én Solar functie. Bij de voorgaande modellen was dit nog niet het geval. De Garmin Epix 2 is niet in een Solar versie leverbaar.

Multiband-GNSS

Misschien wel een van de interessantste vernieuwingen voor de fanatieke sporter is de toevoeging van Multiband-GNSS . Voor een uitleg wat het technisch inhoudt kun je hier verder lezen. In het kort komt het erop neer dat de Fenix modellen die hier over beschikken meer satellieten gelijktijdig kunnen ontvangen wat resulteert in een hogere nauwkeurigheid. Deze techniek zagen we al in een aantal handheld toestellen van Garmin, maar nu voor het eerst ook in de horloges. Maar LET OP, alleen de Sapphire modellen beschikken over de Multiband-GNSS ontvanger. De horloges met Gorilla of Power Glass zijn dus minder nauwkeurig. In verschillende testrondjes die we gelopen hebben is dit verschil goed te zien.

Om de nauwkeurigheid goed te testen hebben we verschillende rondjes gelopen waarbij we vaker over hetzelfde pad lopen en dan zo goed mogelijk precies dezelfde positie op de weg proberen aan te houden. De groene lijn is met Multiband-GNSS in gebruik op een Fenix 7 Sapphire en de rode lijn is hetzelfde rondje met de Fenix 6. Je ziet hier duidelijk dat de Fenix 6 veel meer moeite heeft om dezelfde lijn steeds weer te reproduceren. Met name bij de koersveranderingen (bochten, afslagen) zie je dat deze er veel meer moeite mee heeft om dit heel exact te registreren. De Fenix 7 Sapphire laat een veel exactere weergave zien en kloppend met hoe er daadwerkelijk gelopen is. Wat je zou kunnen merken is dat bij je bekende rondjes gaat merken dat ze net wat korter zijn. Doordat de registratie minder uitschieters heeft (wat voor extra meters zorgt) zul je iets verder moeten lopen voor dezelfde afstand. De fanatieke sporter die graag alles zo exact mogelijk wil registreren zal dus voor de Sapphire versie gaan kiezen en niet voor de standaard of Solar versie.

Garmin_Fenix_7_multiband01Garmin_Fenix_7_multiband02Garmin_Fenix_7_multiband03

Garmin_Fenix_7_multiband04Garmin_Fenix_7_multiband05Garmin_Fenix_7_multiband06

Je kunt op een van de afbeeldingen of hier klikken om het volledige rondje te kunnen zien

Juist voor de sporter die zo exact mogelijk zijn activiteiten wil vastleggen is een maximale nauwkeurigheid wel zo belangrijk. De Sapphire modellen zijn tevens voorzien van een 32GB intern geheugen met pre-loaded maps . Kaarten bijwerken kan tegenwoordig ook via WiFi. De niet Sapphire modellen beschikken over 16GB intern geheugen, wanneer je hier kaarten op wilt zetten zul je deze er eerst naartoe moeten downloaden. Deze zijn niet pre-installed. Daarnaast is de rand rond het toestel bij de Sapphire uitvoering van titanium en hebben een DLC coating. Het titanium materiaal is een paar gram lichter en de DLC coating zorgt ervoor dat de kans op krassen en kleine beschadigingen veel minder is. Je horloge blijft dus langer mooi!

AMOLED vs MIP Color display

Garmin Fenix 7 Epix - AMOLED vs MIPGarmin heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet met het gebruik van AMOLED schermen. De Garmin Venu 2 is de tweede generatie toestellen met dit type scherm. AMOLED kenmerkt zich door het superscherpe en heldere beeld . Misschien zou je verwachten dat Garmin ervoor zou kiezen om de nieuw Fenix van dit scherm te voorzien, maar Garmin heeft een ander keuze gemaakt. Tegelijk met de nieuwe Fenix 7 serie is ook de Garmin Epix Gen 2 geïntroduceerd. Dit model beschikt inderdaad over het AMOLED scherm. De volledige Fenix 7 serie beschikt over een Memory in Pixel (MIP) display . Een van de speerpunten van de Fenix serie was (en is) nog altijd de  lange accuduur . Door te kiezen voor een AMOLED scherm lever je juist op dit punt een heel stuk in. Nu heeft Garmin bij de Venu 2 serie laten zien dat ze een hele acceptabele accutijd kunnen halen zeker in tegenstelling tot smartwatches van andere merken. Ook bij de Garmin Epix 2 geven ze een maximale accutijd aan tot 16 dagen bij gebruik van de gesture modus . Zonder gesture modus is het tot 6 dagen in smartwatch modus. De gesture modus houdt in dat het toestel reageert op je polsbeweging. Heb je je arm gewoon langs je lichaam dan is het display uit, draai je deze naar je toe dan gaat het display aan. In tegenstelling tot het MIP display moet de verlichting van een AMOLED aan staan om deze af te kunnen lezen, juist die verlichting is een van de grootste stroomverbruikers bij het dagelijks gebruik. Garmin heeft dus verschillende instellingen om dit op een slimme manier te gebruiken. Ben je gewend aan het MIP display dan weet je dat dit scherm eigenlijk altijd af te lezen is, ongeacht omstandigheden. Alleen als het echt donker is heb je (een beetje) achtergrondverlichting nodig. Juist in het volle zonlicht mag de verlichting uit blijven, een MIP display wordt dan alleen maar duidelijker. Dit in tegenstelling tot een AMOLED scherm, daar moet de verlichting op maximaal om deze in de volle zon af te kunnen lezen. Je kunt dus instellen dat bij een buitenactiviteit de verlichting wel continu aan staat zodat je het scherm altijd goed af kunt lezen. Een andere eigenschap van AMOLED schermen is, dat een zwarte pixel zorgt voor een veel lager stroomverbruik dan een gekleurde pixel. Daardoor zijn achtergronden bij de Epix altijd zwart. Bij de Fenix serie zie je juist dat je dataschermen altijd een witte achtergrond hebben met donkere letters. Kies je voor een Garmin Fenix 7 Solar of Sapphire (altijd met Solar) dan zul je een stuk minder snel je batterij hoeven op te laden. Los van het scherm wat veel minder van de accu vraagt wordt de accu ook nog bijgeladen bij voldoende zonlicht.

Solar

Met de introductie van de Fenix 6X Solar heeft Garmin de eerst stappen gezet om hun horloges met behulp van de zon bij te laden. Bij de Fenix 6 Solar modellen was het mogelijk om maximaal 10% extra batterijtijd te krijgen bij voldoende zon. Een nadeel van de Solar modellen was eigenlijk wel dat het geen Sapphire glas had. We zagen dat veel gebruikers eerder kozen voor een Sapphire uitvoering dan voor de 10% extra accutijd. Mede gezien het feit dat de accutijd eigenlijk best prima was van de Fenix 6 serie. Maar nu hoef je niet meer te kiezen, alle Sapphire varianten van de 7 serie zijn automatisch Solar. Daarnaast heeft Garmin het oppervlak wat zorgt voor de energieopwekking kunnen vergroten, waardoor je nu tot 30% extra accutijd kunt hebben dankzij de zon. Net als bij de Fenix 6 serie heeft de Fenix 7 een handige manier om aan te geven hoe vol je accu is. Het horloge geeft niet aan hoeveel % vol de accu is, maar hoe lang je er nog mee kunt doen. Wanneer je stroomverbruikers in of uitschakelt zie je gelijk wat het effect is. Start je een activiteit waarbij je de GPS gaat gebruiken, of de muziek in schakelt dan zie je ook gelijk hoeveel uren je nog hebt voor de accu leeg is.

Hoe het precies zit met accutijden, afmetingen en gewicht zie je in deze tabel.

Productoverzicht

 

 

Fenix 7S

Fenix 7

Fenix 7X

Epix Gen 2

 

 

 

 

 

 

Diameter horloge

42 mm

47 mm

51 mm

47 mm

Diameter display

1,2 inch

1,3 inch

1,4 inch

1,3 inch

Gewicht incl. band

63 gram / 58 gram (Tit)

79 gram / 73 gram (Tit)

96 gram / 89 gram (Tit)

76 gram / 70 gram (Tit)

Display type

MIP Color

MIP Color

MIP Color

AMOLED

Display resolutie

240 x 240

260 x 260

280 x 280

416 x 416

Accu duur:
smartwatch
smartwatch + solar
GPS
GPS + solar
Expedition modus GPS
Exped. mod. GPS + solar


tot 11 dagen
tot 14 dagen*
tot 37 uur
tot 46 uur**
tot 26 dagen
tot 43 dagen*


tot 18 dagen
tot 22 dagen*
tot 57 uur
tot 73 uur**
tot 40 dagen
tot 74 dagen*


tot 28 dagen
tot 37 dagen*
tot 89 uur
tot 122 uur**
tot 62 dagen
tot 139 dagen*


6 dagen / 16 dagen***
geen solar versie
30 uur / 42 uur***
geen solar versie
14 dagen***
geen solar versie

Zaklamp

 

 

V

 

*Opladen op zonne-energie, uitgaande van een hele dag dragen met 3 uur per dag buiten in 50.000 lux-omstandigheden
**Opladen op zonne-energie, uitgaande van gebruik in omstandigheden van 50.000 lux
*** De tweede waarde is 'in gesture modus' de gesture modus is een superefficiënte energiemodus. Hierdoor wordt het horloge gewekt op basis van een vloeiende polsbeweging (gesture modus) en wordt de levensduur van de batterij verlengd tot 16 dagen in smartwatch modus. Geldt alleen voor de Garmin Epix

Wat is er nog meer nieuw

Alles wat je gewend bent in de voorgangers vind je natuurlijk ook terug in de Fenix 7, maar Garmin zit nooit stil en zijn altijd aan het kijken of er nog functies kunnen worden toegevoegd of verbeterd.

Sync settings

Wat o.a. nieuws is, is de 'Sync settings' functie. Hiermee is het mogelijk om de instellingen van je Fenix te doen op je telefoon . Vaak werkt dat net wat makkelijker om het grote scherm van je mobiel. Wijzig je instellingen dan wordt dit direct gesynchroniseerd. Dit werkt 2 kanten op. Wijzig je dus een instelling op het horloge zelf dan zie je dat ook terug op je telefoon. Kijk voor een demonstratie dit deel op youtube.

Garmin Fenix 7 Solar intensityReal-time stamina

Iedere sporter heeft er mee te maken, je uithoudingsvermogen. Start je te fanatiek dan kan het goed zijn dat je aan het eind van je activiteit niet genoeg energie meer over hebt. De real-time stamina functie zorgt ervoor dat je gedurende je activiteit geïnformeerd wordt over je uithoudingsvermogen.

Multi-continent TopoActive Maps via WiFi

Je kunt nu je kaarten wijzigen op je Fenix met een WiFI verbinding . Daarnaast heb je de keus om kaarten ook van buiten Europa te kunnen downloaden. Bij de Sapphire edities beschik je over 32GB geheugen waarop de kaart van Europa voorgeladen is. Bij de standaard en Solar versie beschik je over 16GB en staan er nog geen kaarten op het horloge.

GEN4 Hartslagsensor

De Fenix 7 serie en Epix 2 zijn voorzien van de 4e generatie polshartslagsensor van Garmin. Deze sensor is geïntroduceerd bij de Garmin Venu 2 serie en de ervaring is dat deze sensor weer beter is dan zijn voorganger. Metingen zijn nauwkeuriger en variaties worden beter geregistreerd . De metingen werken ook tijdens een zwemactiviteit.

Garmin Fenix 7 Solar intensityIngebouwde zaklamp, bij de 7X varianten

Altijd handig, een zaklamp aan je pols. De Fenix 7X serie heeft aan de bovenzijde een LED lamp die je in of uit kunt schakelen. Je kunt de intensiteit aanpassen en kiezen voor rood of wit licht. Daarnaast is er een lichtmodus voor verbeterde veiligheid bij hardlopen in het donker.

Sapphire Solar

De Garmin Fenix 7, Garmin Fenix 7S en Garmin Fenix 7X komen in Solar modellen. Deze techniek kenden we al in de 6 serie alleen is het deel van het display wat als zonnecel fungeert nu groter geworden waardoor het meer effect heeft op de batterijtijd. Een andere belangrijk punt is dat het nu Solar Sapphire betreft. Dus de voordelen van het kras vaste Sapphire glas én Solar functie. Bij de voorgaande modellen was dit nog niet het geval. De Garmin Epix 2 is niet in een Solar versie leverbaar.

Voor meer informatie, prijzen en aanschaf ga je naar deze website.

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden