Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*    Gratis verzenden vanaf € 50,-    Sinds 1999 dé specialist     5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

bannermotornavigatie

Bel ons: 088-0226900


Motornavigatie

Garmin Zumo XT2
Garmin Zumo XT 2

adviesprijs € 599,-bij ons € 579,-
De motorbeursprijs wordt bij het afrekenen verrekend

Garmin Zumo XT2 BMW Edition
Garmin Zumo XT2 BMW Edition

adviesprijs € 679,-bij ons € 659,-
De motorbeursprijs wordt bij het afrekenen verrekend

Garmin Zumo XT
Garmin Zumo XT

adviesprijs € 500,- bij ons € 379,- 

 

Garmin Zumo XT BMW Edition
Garmin Zumo XT BMW Edition

adviesprijs € 549,95 bij ons € 479,- 

Meer informatie

Garmin Zumo 396LMT-S
Zumo 396

adviesprijs € 349,95 bij ons € 219,- 

Meer informatie

Garmin Tread
Garmin Tread

bij ons € 699,- 

 

TomTom Rider 550 Special Edition
TomTom Rider 550Special Edition

bij ons € 399,- 

Gratis montage t.w.v. € 75,- Geen montage nodig? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden

3 jaar i.p.v. 2 jaar garantie

TomTom Rider 550
TomTom Rider 550

adviesprijs € 399,- bij ons € 279,- 

 

Beeline

Beeline Moto Black
Beeline Moto Black

adviesprijs € 199,95 bij ons € 149,- 

Meer informatie

Beeline Moto Black
Beeline Moto Silver

adviesprijs € 249,95 bij ons € 169,- 

Meer informatie

Beeline Moto Gunmetal Grey
Beeline Moto Gunmetal Grey

adviesprijs € 249,95 bij ons € 169,- 

Meer informatie

BMW / Garmin

Garmin Zumo XT2 BMW Edition
Garmin Zumo XT2 BMW Edition

adviesprijs € 679,- bij ons € 579,- 

Meer informatie

Garmin Zumo XT BMW Edition
Garmin Zumo XT BMW Edition

adviesprijs € 549,95 bij ons € 479,- 

Meer informatie

TeqMount BMW Adapter
TeqMount BMW adapter

bij ons € 125,- 

 

Smartphone op de motor

joebarMotornavigatie

Kaarten, routerol, kompas, het is allemaal verleden tijd. Tegenwoordig navigeert men elektronisch. Met name veel motorrijders navigeren al heel lang met een apparaat op het stuur. Je wilt graag je aandacht op de weg houden, en juist de wegen zoeken waar de bewegwijzering je niet naar toe wijst.

Maar wat moet je nu kiezen?

Wat moet je kiezen wanneer je op zoek bent naar een navigatiesysteem voor je motor? Eigenlijk zijn er twee serieuze merken. Zowel Garmin als TomTom hebben prima toestellen. We kunnen moeilijk 1 toestel aanwijzen als het beste systeem voor de motorrijder. Simpelweg omdat iedere motorrijder andere wensen heeft. Functies die voor de een van belang zijn kunnen voor de ander overbodig zijn. We gaan wat meer uitleggen over de verschillen tussen de Garmin Zumo's en de TomTom Riders

Het beste advies is uiteraard langs te komen in een van onze winkels. We hebben de meeste modellen als demonstratie exemplaar in de winkel zodat je de echte apparaten kunt zien en vasthouden. Daarnaast kunnen onze adviseurs je er natuurlijk van alles over vertellen. Een ander belangrijk punt is uiteraard de bevestiging, in de winkels hebben we hier ook vele oplossingen liggen zodat je zeker weet dat je navigatiesysteem op de juiste en mooiste manier bevestigd kan worden.

Garmin of TomTom?

Garmin Zumo 595LMGarmin heeft natuurlijk een grote groep gebruikers die al vanaf de beginjaren met een Garmin rondrijden. Maar TomTom vierde in 2016 ook al weer het 10 jarig bestaan van de TomTom Rider. Waar de eerste TomTom Rider eigenlijk een waterdicht autonavigatiesysteem was, zien we met de ontwikkeling door de jaren heen dat TomTom zich steeds beter is gaan verplaatsen in de wensen van de motorrijder. Met de introductie van de TomTom Rider 400 hebben ze een erg leuk en makkelijk te gebruiken systeem in de markt gezet. Inmiddels opgevolgd door de verder ontwikkelde TomTom Rider 450 en TomTom Rider 550.

We merken in de winkel dat veel mensen denken dat de Garmin veel duurder is. Dit komt meestal doordat er naar de beide topmodellen gekeken wordt. Vergelijk je de TomTom Rider 550 Premium Pack met de Garmin Zumo 595LM, dan is die laatste inderdaad een iets duurder. Maar naar ons idee is het eerlijker om de Rider 550 dan te vergelijken met de Garmin Zumo 396LMT-S. Het schermformaat van de TomTom Rider 550 is namelijk gelijk aan het scherm van de Garmin Zumo 396LMT-S, in beide gevallen 4 ,3 inch. De Garmin Zumo 595LM heeft een 5 inch scherm en is dus een stukje groter. Wat mogelijkheden betreft is de Garmin Zumo 396LMT-S wel erg compleet. Wanneer je de OnRoute motorkaart, dé kaart waarmee je de allermooiste motorroutes mee kunt maken, meerekent bij de Garmin Zumo 396LMT-S, dan wordt het prijsverschil uiteraard wel weer iets groter. Nu is prijs lang niet voor iedereen een doorslaggevend punt. Het is belangrijk dat je een toestel koopt dat past bij je wensen en waar je jaren plezier aan gaat beleven. We gaan het nu hebben over de verdere verschillen tussen Garmin en TomTom.

TomTom Rider 550Bij TomTom zien we dat (in al hun disciplines) gebruiksgemak voorop moet staan. Het uitgangspunt van TomTom is dat je met een paar drukken op het scherm je een leuke route moet kunnen rijden. Een motorrijder wil niet eerst uren achter de computer zitten, die zit liever op zijn motor. Veel mensen gaan ervan uit dat de Garmin gebruiker dit juist wel moet doen. Nu is met de huidige generatie Zumo's dit ook echt niet meer nodig, maar in het verleden was dit vaak wel het geval. Natuurlijk is er ook een groep motorrijders waarbij het voorbereiden van de routes al een groot stuk van de voorpret is. Tegenwoordig werken de Garmin gebruikers met BaseCamp software. Over het gebruik van dit programma zijn de meningen verdeeld. Er zijn gebruikers die het helemaal geweldig vinden, maar er zijn ook gebruikers die het wat ingewikkeld vinden. Net als met elk ander programma moet je leren omgaan met de software. Wat misschien als een nadeel gezien kan worden van BaseCamp is dat het een programma is die niet alleen voor de motorrijder is ontwikkeld. Het programma wordt ook gebruikt voor de andere doelgroepen van Garmin zoals de wandelaars en fietsers. De functies en mogelijkheden voor deze gebruikers kom je er dus ook in tegen.

Bij TomTom zijn er andere mogelijkheden. Jarenlang had TomTom helemaal geen software. De TomTom gebruikers konden gebruik maken van Tyre. Een gratis programma dat ontwikkeld is door iemand die graag routes wilde plannen voor zijn TomTom. TomTom biedt de afgelopen jaren bij de TomTom Riders een pro-licentie van Tyre, dit geeft wel aan dat het toch echt wel een interessant stukje software is. Er zijn echter twee beperkingen bij het gebruik van Tyre. Dit werkt alleen op Windows computers en je hebt altijd een internetverbinding nodig om er gebruik van te kunnen maken. Inmiddels heeft TomTom ook zijn eigen ontwikkelaars aan het werk gezet en die hebben een online platform ontwikkeld waar je je eigen routes kunt plannen. Dit is hier te vinden. Je kunt hier ook routes plannen volgens de 'kronkelroute' functie. Een functie die uiteraard ook aanwezig is op de TomTom Rider 550 zelf. De online planner van TomTom is een makkelijk te gebruiken planner. Zie ook dit filmpje. Wanneer je beschikt over een TomTom Rider 550 en dus ook een MyDrive account hebt kun je routes die je online hebt gemaakt en opgeslagen in je account synchroniseren met je toestel (in combinatie met je telefoon) of via je WiFi verbinding.

Garmin Zumo 595LM

Functies

Waar TomTom vooral kijkt naar gebruiksgemak en veiligheid probeert Garmin daarnaast nog extra functies toe te voegen. Als we vooral kijken naar de nieuwste modellen Waar TomTom vooral kijkt naar gebruiksgemak en veiligheid probeert Garmin daarnaast nog extra functies toe te voegen. Als we vooral kijken naar de nieuwste modellen van Garmin (Zumo 346, 396, 595) dan beschikken die naast uiteraard de gewone navigatiemogelijkheden over een aantal functies die je niet terugvindt bij TomTom. Hierbij moet je denken aan;

 • Muziekspeler
  Bij de nieuwe toestellen is het mogelijk om muziek op het toestel te zetten of muziek vanaf je telefoon te streamen via je Zumo naar een geschikte Bluetoothheadset. Bij een Zumo 595LM is het zelfs mogelijk om spotify te bedienen via het toestel.
 • Rondritplanner
  Geef een afstand of tijdsduur op en de Zumo berekent 2 routes die aan je criteria voldoen. Kies de route die je het leukst lijkt en ga hem rijden. TomTom heeft een functie die wellicht ook als een rondritplanner gezien wordt, maar werkt net iets anders. Bij TomTom kun je kiezen voor de 'Spannende route'. Je wijst een paar punten op de kaart aan en de TomTom berekent een route vanaf het punt waar je staat langs die punten en weer terug naar je startlocatie. Bij Garmin berekent het toestel zelf een volledige route, bij TomTom heb je zelf iets meer de richting van de route in de hand.
 • Veiligheidwaarschuwingen
  De Garmin Zumo's hebben de mogelijkheid om meldingen te geven voor o.a. wijzigingen in maximum snelheid, scherpe bochten, schoolzones, flitspalen enz.
 • Snelkoppelingen
  Bij de Garmin heb je de mogelijkheid om waar meer informatie (indien gewenst) aan het scherm toe te voegen. Je kunt meer gegevensvelden in beeld zetten, maar ook een hoogteprofiel, luister je graag muziek dan kun je de bedieningsknoppen hiervoor toevoegen. Uiteraard valt er ook te kiezen voor een maximale kaartweergave
 • VIRB en TPMS
  De Garmin's hebben de mogelijkheid om een Garmin VIRB camera te koppelen, je kunt dan je Zumo als afstandsbediening gebruiken. Vooral handig wanneer je camera op een positie staat waar je er niet makkelijk bij kan. Op het scherm van de Zumo krijg je dan 2 knoppen, eentje voor het starten/stoppen van het filmen en eentje voor het maken van een foto. Een andere draadloze verbinding die gemaakt kan worden is met de bandenspanningssensoren (TPMS) van Garmin. Dit zijn speciale ventieldoppen die je bandenspanning in de gaten kunnen houden. Het gebruik van TPMS is niet meer mogelijk met de Garmin Zumo 396LMT-S nog wel met de Garmin Zumo 595LM, 345LM en 395LM
 • Smartnotifications
  Met de Garmin Zumo 396LMT-S, Garmin Zumo 595LM en TomTom Rider 550 is het mogelijk om berichten op je navigatiesysteem te ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Whatsapp en SMS berichten. Je kunt de berichten eventueel voor laten lezen zodat je deze met je headset kunt beluisteren. Voor de werking hiervan is het nodig om de juiste app op je telefoon te hebben. Bij Garmin is dat de SmartPhone Link en voor TomTom gaat het om de TomTom MyDrive app.
 • Schermformaat
  Dan is er nog een ander verschil die voor een groep mensen erg belangrijk is. Bij Garmin heb je de keuze uit 4,3 inch schermformaat (Zumo 346LMT-S en Zumo 396LMT -S) of een 5 inch schermformaat (Zumo 595LM). Alle TomTom Riders hebben een 4,3 inch formaat scherm, dus wil je het grootst mogelijke scherm dan zou je moeten kiezen voor de Garmin Zumo 595LM. Het is wel zo dat de TomTom en de Garmin Zumo 595LM de mogelijkheid heeft om het toestel 90 graden te draaien. Op die manier kijk je dus een stuk verder voor je dan naast je en over het algemeen gebeurt er meer voor je dan naast je.
 • Er zijn uiteraard ook functies die bij TomTom handiger / anders / beter werken dan bij Garmin. TomTom heeft al langere tijd de 'kronkelroute' mogelijkheid op zijn toestellen. Je kunt dus naast kiezen voor kortste of snelste route ook kiezen voor de kronkelroute. Over het algemeen geeft deze functie vaak verrassende en leuke routes. Nu werken veel Garmin gebruikers met de OnRoute Motorkaart, dit is een door onszelf ontwikkelde kaart waar een netwerk in zit van mooie wegen. Daarmee word je als motorrijder dus ook over de leuke wegen gestuurd. Garmin heeft met zijn nieuwste modellen de avontuurlijke route geďntroduceerd. Een functie die het antwoord moet zijn op de kronkelroutes van TomTom. De ervaringen met de avontuurlijke routes zijn wisselend, we zien met name in Nederland dat de Garmin geen hele spectaculaire routes geeft. Er zit niet veel verschil in de avontuurlijke routes en de keuze voor de instelling kortste afstand en snelwegen vermijden. Ga je naar het buitenland, dan zie dat deze functie al een stuk beter werkt, met name in gebieden waar meer hoogteverschillen zijn. In zoverre is de OnRoute motorkaart nog steeds een interessante aanvulling bij de Garmin toestellen.
 • Landscape / portraitmodus
  Een leuke mogelijkheid van de TomTom Rider 550 is het feit dat je het toestel eenvoudig kunt draaien in de motorsteun. Dit kan zelfs tijdens het rijden. Het voordeel van het scherm rechtop is dat je verder vooruitkijkt. Uiteindelijk gebeurt er meer voor je en een stuk minder naast je. Bij Garmin heb je de mogelijkheid om het scherm rechtop te zetten bij de Zumo 595. Je moet alleen voor je vertrekt bedenken welke stand jij fijn vindt. In de scherminstelling kies je namelijk voor portrait (rechtop) of landscape (liggend).  Je moet dan je complete motorhouder in de juiste stand zetten.
 • Verkeersinformatie
  Wanneer verkeersinformatie belangrijk is voor je, dan is TomTom erg interessant. Door je mobiele telefoon te koppelen en de internetverbinding van je mobiel te delen met je TomTom, kun je de verkeersinformatie ontvangen. Bij Garmin kan dit met de Zumo 595LM, de  Zumo 396LMT-S en de Zumo 346LMT-S. In de praktijk zie je dat de verkeersinformatie die voor TomTom beschikbaar is in de meeste gevallen het meest accuraat is. Daarnaast kun je ook (mobiele) flitspaalinformatie ontvangen op je TomTom.
 • Wi-Fi
  Zowel de TomTom Rider 550 als de Garmin Zumo 346LMT-S / 396LMT-S beschikken over W-iFi wel zo makkelijk voor het updaten van je kaarten. Daarnaast is het bij de TomTom Rider 550 ook nog mogelijk om je routes die je opslaat in je MyDrive account te synchroniseren met het toestel.

Maar zoals duidelijk zal zijn, zoveel mensen zoveel wensen. Wil je een goed beeld krijgen van alle mogelijkheden kom dan langs in een van onze winkels. Je kunt dan de toestellen in het echt zien en vasthouden en onze adviseurs kunnen uiteraard het nodige vertellen over de apparaten.

Alternatieven voor Garmin Zumo en TomTom Rider

Garmin heeft natuurlijk nog veel meer toestellen in hun assortiment zitten. Denk hierbij aan toestellen voor fietsen, wandelen en autorijden. Uiteraard zijn er mensen die dit soort toestellen ook op de motor gebruiken, maar vaak doe je dan wel concessies op schermformaat of waterdichtheid. Er is 1 serie waarbij dit nog wel in orde is, dat de Garmin Montana serie.

Garmin Montana 700iDe Montana 700 serie bestaat uit 3 modellen. De Montana 700i is waarschijnlijk het interessantst voor de motorrijder aangezien deze gelijk voorzien is van de CityNavigator kaart inclusief lifetime updates. De Montana 700i beschikt daarnaast over een TopoActive kaart die prima bruikbaar is voor wandelen fietsen en daarnaast veel meer informatie geeft voor de off-road rijders. De accu gaat lekker lang mee, maar er is natuurlijk ook een goede motorsteun met voedingskabel verkrijgbaar. Je moet de Montana dus wel zelf compleet maken, standaard wordt er niet veel meegeleverd behalve het toestel, de (verwisselbare) accu en een USB kabel. Het 5 inch scherm is een prima formaat om goed af te kunnen lezen en gesproken aanwijzingen kunnen via een Bluetooth headset ontvangen worden. Dingen als verkeersinformatie, muziekstreaming, doet de Montana allemaal niet. Het is wel mogelijk om je mobiel te koppelen om via Garmin Explore routes te versturen.
De Garmin Montana is dus bij uitstek geschikt voor de gebruikers die meer wil dan alleen motorrijden. De Montana 700i beschikt daarnaast over de inReach techniek, hiermee is het mogelijk om berichten en / of noodsignalen te sturen ook als je ver van de bewoonde wereld bent. Door gebruik te maken van het Iridium satellietnetwerk heb je waar ook te wereld de mogelijkheid om contact te leggen. Het is wel noodzakelijk om voor deze functionaliteit een abonnement af te sluiten.

Laatste wijziging: 21 Feb, 2024
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden