Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*    Gratis verzenden vanaf € 50,-    Sinds 1999 dť specialist     5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

bannermotornavigatie

Bel ons: 088-0226900


Motornavigatie > Welke GPS?

Welke GPS?

Op de motornavigatiepagina kun je in grote lijnen de verschillen tussen de toestellen lezen. Hieronder proberen we dit nog wat te verduidelijken. We beginnen met een tabel waarin we wat verschillen zetten. Onder de tabel gaan we dit per punt nog verder uitleggen.

 

Garmin Zumo 595LM Travel Editioin
Zumo XT

Zumo 396LMT-S Europa
Zumo 396LMT-S

TomTom Rider 550
Rider 550

Zumo 346LMT-S West-Europa
Zumo 346LMT-S

Prijs

Vanaf € 379,-

Vanaf € 239,-

Vanaf € 299,-

Vanaf € 259,-

Schermformaat

5,5 inch

4,3 inch

4,3 inch

4,3 inch

Kaartdekking

Europa

Europa

Wereld*

West-Europa

WiFi

V

V

V

V

Bellen via Bluetooth gekoppelde telefoon

V

V

V

V

Muziek afspelen

V

V

X

V

Motorspecifieke POI

V

V

V

V

Gevoeligheid touchscreen instelbaar

X

X

V

X

Verkeersinformatie**

V

V

V

V

Smart Notifications

V

V

V

V

Veiligheidswaarschuwingen

V

V

V

V

Scherm op landscape/ portraitmode mogelijk

V

X

V

X

Hoogteprofiel

V

V

X

V

TopoActive kaart

V

X

X

X

Eenvoudig routes halverwege oppakken

V

X

V

X

Herberekenen uitschakelbaar

V

V

X

V

Geschikt voor off-road

VV

V

X

V

* Wereld betekend niet de hele wereld, maar de landen die Garmin / TomTom beschikbaar heef gesteld voor het toesel
** Werkt in combinatie met een smartphone met internetbundel

De prijs

Ja, de prijs is uiteraard iets waar je naar kijkt. Zoals we al eerder schreven is er niet echt een groot prijsverschil tussen Garmin en TomTom. Voor veel klanten is de prijs vaak niet de reden om voor Garmin of voor TomTom te kiezen. De keuze wordt meestal bepaald door andere verschillen. We hebben het over een 'vanaf prijs', voor deze prijs (zoals in bovenstaand schema) kun je navigeren op de motor. Waar je daarnaast nog rekening mee kunt houden zijn eventuele extra kosten voor een specifieke of luxere motorbevestiging. De standaard meegeleverde montageoplossing past op veel motoren, maar wil je iets mooiers of beter passend, dan hebben we daar uiteraard veel mogelijkheden voor.

Modellen

De Garmin Zumo serie bestaat uit de Zumo 346LMT-S, 396LMT-s en XT, welke allemaal op onze website terug te vinden zijn. Het meest populaire model van de TomTom Rider is de TomTom Rider 550

Aanvullende producten

Wil je dan ook nog geluid in je helm hebben dan begint het volgende keuze proces. Op het moment dat je het systeem in je helm wilt horen dan moet je bedenken of dat voldoende is. Je kunt daarnaast ook communiceren met iemand anders. Is dit dan iemand die achterop zit, of op een andere motor rijdt? Praat je met 1 andere persoon, of rij je in een groep? Wordt er binnen de groep al gebruikt gemaakt van een communicatiesysteem of hoef je daar geen rekening mee te houden? Op al deze vragen kunnen onze adviseurs ook een antwoord geven. Maar het kan handig zijn om al vast na te denken over  deze opties. Daarnaast kun je nog denken aan extra accessoires zoals een opbergtasje, autosteun (indien niet standaard meegeleverd) en in het geval van de TomTom Rider is de Essential Kit zeker aan te bevelen. Bij de Garmin Zumo's hebben we interessante combinaties met een Zumolock en kun je voor de Zumo's de OnRoute Motorkaart overwegen. Voor zowel de TomTom Riders als de Garmin Zumo's is OnRoute Select 1001 motorroutes een leuke toevoeging.

Garmin Zumo XTSchermformaat

Bij autonavigatiesytemen zien we dat 5 inch schermen eigenlijk het minimum zijn. Voor de motor is het merendeel van het aanbod van schermformaten nog  4,3 inch. In de winkel merken we dat mensen toch vaak erg gecharmeerd zijn van de Garmin Zumo XT vanwege het grote en heldere scherm. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat de motorrijders jarenlang met 4,3 inch schermen reden (zoals bijvoorbeeld met de Garmin Zumo 660) en misschien nog wel meer met een kleiner scherm zoals de Garmin Zumo 550 en eerdere generatie TomTom Riders met een 3,5 inch scherm.
Je went erg snel aan het grotere scherm. Kijk maar naar je mobiele telefoon, die wordt iedere keer waarschijnlijk ook weer groter. Het is niet zo dat letters en dergelijke veel groter zijn. Bij de 4,3 inch toestellen zijn die over het algemeen ook prima te zien. Met een groter scherm past er wel net wat meer in beeld. Je kunt iets verder om je heen kijken. Daarnaast zijn de knoppen bij het invoeren van adressen wat groter. Een handige functie van de Zumo's is dat je aan de zijkant van het scherm extra informatie schermen kunt tonen. Maak je daar graag gebruik van, dan is het grotere scherm ook wel prettig. Om hier echt een goed beeld bij te hebben adviseren wij om in ťťn van onze winkels langs te komen, daar kun je al onze modellen vinden.

Kaarten*

Tegenwoordig kun je kiezen uit toestellen met de kaart van West-Europa, Europa of werelddekking. Met een West -Europa toestel kun je niet naar landen als Polen, TsjechiŽ, KroatiŽ of verder naar het oosten. Engeland, ScandinaviŽ, Spanje, Portugal, ItaliŽ e.d. staan er uiteraard wel op.
De TomTom  Rider 550 heeft werelddekkingk. De hele wereld zit niet in je toestel geladen bij aanschaf, dan staat er namelijk alleen Europa op. Via de computer kun je andere landen toevoegen. Met wereld wordt niet de hele wereld bedoeld. Bij TomTom heeft het betrekking tot gebieden waarvan TomTom  over kaartmateriaal beschitn en een groot deel daarvan kun je in de Rider 550 laden. Alle Garmin toestellen zijn overigens geschikt voorOpenStreetmap kaarten. Dit zijn gratis kaarten, gemaakt voor en door gebruikers. Oo van landen waar geen kaarten voor te koop zijn, zijn vaak wel als OSM kaart beschikbaar. Dus voor de avonturiers is het aan te bevelen naar een Garmin te kijken.

Motornavigatie

Bellen

Veel motorrijders vinden bellen op de motor niet heel belangrijk. De motor is voor hen een plekje om even niet bereikbaar te zijn. Uiteraard kun dat nog steeds, maar vind je het juist wel handig om gebeld te kunnen worden, dan is dat met de meeste systemen mogelijk. Uiteraard dien je wel te beschikken over een geschikte Bluetooth headset. Wanneer zowel je telefoon als je Bluetooth headset gekoppeld is aan je navigatiesysteem, dan zie je bij een binnenkomend gesprek wie je belt op het scherm van je navigatiesysteem (als het iemand is uit je adresboek). Wil je zelf een gesprek starten, dan kan dat ook via het menu op je navigatiesysteem. Alle huidige modellen van Garmin en TomTom beschikken over de telefoonfunctie.

Muziek

Er is een groep motorrijders die het prettig vindt om een muziekje te kunnen luisteren tijdens het motorrijden. Alle huidige Garmin Zumo's beschikken over de mogelijkheid om muziek af te spelen. Je kunt de nodige gigabytes aan muziek in het toestel laden (of op een geheugenkaart in het toestel) en via het menu van de Zumo kun je dan de muziek afspelen. Eventueel is het mogelijk om je muziekverzameling vanaf je telefoon te streamen via je Zumo naar je headset. Uiteraard moet je wel over een geschikte headset beschikken om de muziek te kunnen beluisteren. Met een TomTom Rider is het simpelweg niet mogelijk om muziek af te spelen. Nu kun je natuurlijk muziek vanaf je telefoon naar je headset streamen, je dient dan wel over een headset te beschikken die 2 kanalen kan koppelen. Het ene kanaal voor de TomTom Rider 550 en het andere kanaal voor je telefoon.

Garmin Zumo 396LMT-STraffic en flitsers

Zowel met de Garmin Zumo's en de TomTom Rider is het mogelijk om verkeersinformatie te ontvangen via een gekoppelde smarthphone. Via je dataverbinding van je telefoon wordt het navigatiesysteem van de laatste informatie voorzien.

Kronkelroutes, Adventurous Routing, OnRoute Motorkaart

Uiteraard weten wij als ontwikkelaar van de OnRoute Motorkaart al jaren dat een motorrijder een leuke route wil van A naar B. TomTom heeft zich dit ook gerealiseerd en in alle TomTom Rider modellen zit de fucntie 'kronkelroutes'. Stel je dit in dan probeert de TomTom je op een leuke manier van A naar B te brengen. Over het algemeen zijn de gebruikers erg tevreden over de keuzes die de TomTom hier maakt. Uiteraard zit Garmin ook niet stil en als antwoord op de kronkelroutes van TomTom heeft Garmin 'Adventurous Routing' in zijn nieuwste toestellen zitten. Dit geeft afhnkelijk van je locatie al best leuke resultaten. Ga je echter aan de slag met de OnRoute Motorkaart in de Garmin Zumo's dan krijg je het leukste resultaat. Wanneer je de OnRoute Motorkaart vergelijkt met de kronkelroutes van TomTom dan zie je dat de OnRoute Motorkaart nog beter zijn best doet om de bebouwde kom te vermijden. Het voordeel bij de TomTom is wel dat je makkelijk voor de kronkelroute optie kunt kiezen, bij Garmin moet je de juiste kaart inschakelen. Voor een beter vergelijk tussen kronkelroutes, adventurous routing en de OnRoute Motorkaart hebben we een aparte site gemaakt waarin je de verschillende routes kunt vergelijken.

Smart notifications

Het is ook mogelijk om whatsappberichten en andere meldingen te ontvangen op het scherm van je navigatiesysteem, uiteraard zit niet iedereen daar op te wachten, dus deze funtie is ook uit te schakelen.

Veiligheidswaarschuwingen

Een functie die Garmin heeft toegevoegd aan de nieuwste Zumo modellen zijn de veiligheids-waarschuwingen. Je moet hier bij denken aan meldingen wanneer de maximum snelheid wordt verlaagd, wanneer je de maximum snelheid overschrijdt, wanneer er een dierenoversteekplaats is, wanneer er een spoorwegovergang is, wanneer er een scherpe bocht aan komt en wanneer je in de buurt van een school rijdt. Het is uiteraard altijd handig om extra op de hoogte te worden gebracht voor naderende 'gevaren', maar het is in ons opzicht belangrijker dat je deze dingen zelf allemaal ziet. Overigens kun je per item aangeven of je daar wel of niet voor gewaarschuwd wilt worden.

Motorspecifieke POI's

De Garmin Zumo's hebben in het zoekmenu een apart kopje 'Motorfietslocatie'. Hier kun je motorzaken in de buurt vinden. Bij de TomTom Rider 550 gaat dit nog wat verder. Je kunt bijvoorbeeld op motorhotels zoeken ipv Hotels. Dat kan natuurlijk nog wel een verschil maken. Daarnaast kun je motormusea, passen en motortrefpunten vinden.

Hoogteprofiel

Rijd je veel in de bergen dan kun je op de Garmin Zumo's ervoor kiezen om je hoogteprofiel in beeld te zetten. Je krijgt dan een beeld van wat je aan hoogteverschillen kunt verwachten op je route. In Nederland ziet dit er natuurlijk niet zo spectaculair uit, maar in de bergen kan het leuk zijn. Deze functie zagen we al wat langer bij de fietstoestellen van Garmin, op die toestellen is deze functie wellicht nuttiger. Als fietsers moet je natuurlijk zelf trappen om boven te komen. Voor de motorrijders is het eerder leuke informatie. Op zowel de Garmin als de

tomtom rider 410Portrait /  Landscape

Tegenwoordig ben je gewend van je telefoon dat deze het scherm aanpast aan hoe je de telefoon houdt. De TomTom heeft dit trucje eigenlijk op een hele leuke manier afgekeken. De motorsteun is zo ontwikkeld dat je tijdens het rijden het toestel kunt draaien. In de portrait mode staat het toestel dus rechtop en kijk je verder vooruit. Eigenlijk wel een logische manier van navigeren. Toch zien we in de praktijk dat weinig mensen hier gebruik van maken. Overigens is het mogelijk om softwarematig het automatisch kantelen van het scherm uit te schakelen. Het kan voorkomen dat, afhankelijk van hoe het toestel gemonteerd, is het scherm tijdens het rijden (softwarematig) draait. De Garmin Zumo XT 'voelt' ook hoe deze gehouen wordt alleen heeft Garmin de steun niet zo ontwikkeld dat je deze eenvoudig kunt draaien. WayPoint heeft hiervoor de ZumoTwist ontwikkeld.

Garmin GPSMAP 276CxGarmin GPSMAP 276Cx

In bovenstaand verhaal ontbreekt de Garmin GPSMAP 276Cx, dit toestel hoort uiteraard ook thuis bij de motortoestellen. Het toestel verschilt echter op zoveel punten dat het niet logisch is om deze in de lijst te zetten. De Garmin GPSMAP 276Cx is bij uitstek een toestel voor de offroad rijders. Het scherm is het best afleesbaar van alle toestellen die er te koop zijn. Er zitten ontzettend veel instelmogelijkheden op het apparaat en heeft geen touchscreen. Daarom zien we dat dit toestel met name voor de gevorderde gebruiker erg interessant is. Uiteraard zien we dat dit toestel ook erg geliefd is bij de mensen die in het verleden met een Garmin GPSMAP 276C of GPSMAP 278 hebben rondgereden. Wil je meer over dit toestel lezen, klik dan hier.

Laatste wijziging: 24 May, 2024
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden