Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Sinds 1999 dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_sport

Bel ons: 088-0226900


Sport > Edge serie > Garmin Edge 1050 > Garmin Edge 1050 review

Garmin 1050, wat is er nieuw?

Wat is er allemaal nieuw aan de Garmin Edge 1050? In dit artikel vertellen we je er meer over. Wat is er anders ten opzichte van de Garmin Edge 1040? Wat is er anders wat betreft hardware en software?

Handig om te weten, veel van de nieuwe software features komen door middel van firmware updates ook naar de Edge 1040/840/540 en Explore 2 (afhankelijk van de beperkingen van deze toestellen). We beginnen met de hardwarematige verschillen.

Nieuwe hardware - Display

Wat gelijk opvalt is het heldere display met hoge resolutie. De kleuren spatten van het scherm af en door de hoge resolutie is het beeld erg scherp. De techniek van het display is LCD en met een helderheid van 1000 nits zie je echt een groot verschil met de andere Edge modellen van Garmin. Nu zullen de gebruikers van de Edge 1040/840/830 enz. over het algemeen niet klagen over de afleesbaarheid van de huidige schermen. Je merkt bij die schermen dat in volle zon de afleesbaarheid eigenlijk alleen maar beter wordt. Is er juist wat minder zon, bewolking of je fietst in het bos dan mag voor je gevoel de verlichting misschien wat feller. Met de Garmin Edge 1050 heb je ook in die omstandigheden en perfect helder beeld (die ook in de volle zon goed afleesbaar blijft). Hieronder de Garmin Edge 1050 naast de Edge 1040 in verschillende omstandigheden. Binnen op tafel, buiten in de zon en buiten in de schaduw. Bij beide toestellen staat de verlichting nu maximaal. Bij de middelste foto (in de zon) zie je eigenlijk dat de schermen redelijk vergelijkbaar zijn wat de afleesbaarheid betreft. Bij minder licht zijn de verschillen groter.

Garmin Edge 1050 vs Edge 1040 Garmin Edge 1050 vs Edge 1040 Garmin Edge 1050 vs Edge 1040

Ook de veel hogere resolutie zorgt voor een veel scherper beeld en de snellere processor zorgt ervoor dat alles veel directer werkt. Het felle scherm heeft ook een keerzijde, het vraag wel meer van de accu. Het toestel is dan ook voorzien van een zwaardere accu wat het totale gewicht uit laat komen op 161 gram en dat is 35 gram meer dan het gewicht van de Edge 1040. Wat accuduur betreft geeft Garmin voor de Edge 1050 bij intensief gebruik nog steeds 20 uur activiteit op. Dus voor de meeste fietsers zal dit ruim voldoende zijn. Wil je maximale batterijtijd dan is de Edge 1040 (Solar) nog steeds de beste keuze. De Edge 1040 houdt het tot 35 uur vol bij intensief gebruik en de Solar variant kan bij voldoende zonlicht de 45 uur halen. Natuurlijk kunnen de toestellen in een batterij spaarstand gezet worden, de Edge 1050 kan dan tot 60 uur mee gaan. Voorlopig is het ook niet zo dat de Garmin Edge 1050 de Edge 1040 gaat vervangen, de modellen blijven naast elkaar bestaan. Voor de fietsers die graag aan maximale batterijtijd willen is de Edge 1040 nog steeds de beste keus. Wil je het mooiste scherm dan kies je voor de Edge 1050. Zoals we al aan hebben gegeven komen veel van de nieuwe software features van de Edge 1050 d.m.v. een firmware update ook op de Edge 1040/840/540 beschikbaar. Zo blijven die modellen ook bij de tijd.

Nieuwe hardware – luidspreker

De Garmin Edge 1050 is voorzien van een eigen luidspreker. Hierdoor kun je gesproken aanwijzingen horen voor je navigatie, maar ook rondetijden of andere trainingsfeedback. Bij de andere Edge modellen werkt dit in combinatie met je telefoon en een headset. Er moet niet teveel lawaai om je heen zijn om de gesproken meldingen goed te horen.

Een ander leuk ding van de luidsprekers is dat je de Garmin Edge 1050 kunt gebruiken als fietsbel, je kunt de Edge 1050 een duidelijk hoorbaar signaal laten geven om je medeweggebruikers te laten horen dat je er aan komt. Heb je een elektronisch schakelsysteem gekoppeld aan de Garmin Edge 1050 dan kan je een van de configureerbare knoppen zo instellen dat je het belsignaal laat horen.

Speel het volgende filmpje af om de bel te horen (geluid aan). Het is (gelukkig) geen irritante zoomer, maar de bel klinkt ook echt als een bel. De ervaring is inmiddels dat mede weggebruikers hem ook echt horen :-)

 Nieuwe hardware – behuizing

Garmin_Edge_1050_s300Wat ook gelijk opvalt is de iets meer hoekige behuizing, maar verder is het toestel nagenoeg gelijk wat afmetingen betreft. Het display is wat afmetingen betreft even groot. Er is geen Solar variant van de Edge 1050, laden moet dus altijd via de USB-C poort. De fietsbevestiging is gelijk gebleven aan alle voorgaande Edge's, een steun wordt natuurlijk meegeleverd. Wat we misschien een beetje verwacht hadden is meer knoppen, net zoals bij de Edge 840, die je dus ook geheel zonder touchscreen kunt bedienen. Maar dat is dus niet het geval, onder op het toestel vind je de 2 knoppen, 1 voor het starten en stoppen van je activiteit en de ronde knop. Het interne geheugen is 64GB. Verder kun je allerlei sensoren verbinden via ANT+ en Bluetooth, daarnaast kun je synchroniseren en kaarten laden via WiFi.

Het is ook weer mogelijk om het toestel te gebruiken in combinatie met een powered mount, hiermee kan het toestel geladen worden zonder een kabeltje in de USB-C poort te hoeven stoppen. Er zijn ook mogelijkheden om de powered mount aan te sluiten op een elektrische fiets.

Net als bij de Edge 840 en 540 is het nu mogelijk om de bevestigins 'vleugeltjes' te vervangen. Het komt wel eens voor dat deze afbreken en dat was dan niet simpel te verhelpen. Of het toestel moest vervangen worden, of je kon dog ears plaatsen. Garmin maakt het nu een stuk eenvoudiger, met dit artikel kun je zelf eenvoudig de bevestiging vervangen.

Wat afmetingen betreft is het toestel nagenoeg gelijk aan de Edge 1040. De Edge 1040 is 59,3 x 117,6 x 20,0 mm en de Edge 1050 meet 60,2 x 118,5 x 16,3 mm. Wat lengte betreft is het dus 0,9 mm meer. Waar je alleen wel rekening mee moet houden is dat de plek van de quarter turn mount (waarmee je de Edge dus op zijn houder zet) op een iets andere (hogere) positie zit. Het toestel komt dus iets dichter op je stuur te zitten. Gebruik je de normale Garmin mount dan zou je voldoende ruimte moeten hebben, maar we zien bij sommige mounts van andere merken dat er niet altijd voldoende ruimte is omdat het toestel te dicht op het stuur komt. Het komt erop neer dat de Garmin Edge 1050 8 mm. dichter op je stuur zit dan de Edge 1040 bij gebruik van dezelfde steun.  Wat dan wel handig is, is dat de start/stop en ronde knop op het schuine deel zitten. Dus die kan je vaak nog net indrukken.

Garmin Edge 1050 vs Edge 1040 Garmin Edge 1050 vs Edge 1040 Garmin Edge 1050 vs Edge 1040

Nieuwe software functies

Eerst een lijstje, de belangrijkste dingen zullen we verderop toelichten

  • Waarschuwingen voor gevaren op de weg (gaten in de weg, obstakels, dieren)
  • GroupRide Challenges en beloningen
  • GroupRide incident detection
  • Wegdek informatie (verhard, gravel, enz.)
  • WiFi mapmanager
  • Garmin Share (gegevens uitwisselen tussen toestellen onderling)
  • Garmin Pay
  • Verbeterde PowerGuide
  • Vernieuwde interface, passend bij het nieuwe display snellere processor
  • Koersen maken op het toestel is verbeterd, meer opties om extra tussenpunten te plaatsen

Garmin Edge 1050 waarschuwingenWaarschuwingen

Je kunt als Garmin gebruiker nu  actief bijdragen aan up-to-date informatie voor  je mede fietsers. Tijdens je rit kun vrij simpel een melding maken van een obstakel op de weg, glad wegdek, gat in de weg of melding maken van dieren. Wanneer je de Edge gekoppeld hebt met je telefoon (met internetverbinding) wordt deze informatie realtime gedeeld met andere Garmin gebruikers. Omdat het voor Garmin natuurlijk wel handig is om een goede dekking te verkrijgen, zien we deze functie ook al beschikbaar op de Garmin Edge 1040/840/540 met de Beta firmware. De Garmin Edge Explore 2 moet ook over deze functie gaan beschikken, alleen is op dit moment de firmware nog niet beschikbaar. Wanneer je een eerder gemelde waarschuwing nadert dan krijg je hier een melding voor je krijgt dan gelijk de vraag of het nog actueel is. Op deze manier probeert Garmin de informatie zo accuraat mogelijk te houden.

Om een waarschuwing toe te voegen tik je 1 keer op het scherm en onderin verschijnen 3 knoppen. De eerste is voor de waarschuwing, met de middelste kom je in het beginscherm en de knop rechts is voor de bel. Kies je voor 'waarschuwing' dan kom je in het scherm waar je het type obstakel kunt aangeven.

Extra functies voor groepsritten

Ga je vaak met een groepje Garmin gebruikers fietsen, dan kan het leuk zijn om de GroupRide functie te starten. Deze functie zelf is niet nieuw, maar er zijn wat onderdelen aan toegevoegd. In de basis zorgt de functie ervoor dat je elkaar kunt zien op de kaart. Wat wel nieuw is, zijn onder andere de challenges onderweg. Zit er een klim in je route dan kun je kijken wie het snelst boven is. Nu zul je misschien denken, maar dat is toch gewoon degene die als eerste boven is? Maar zo werkt het eigenlijk niet. Het gaat er om wie die klim het snelst heeft gedaan. Dus stel dat er iemand 500 meter achter de groep fietst dan begint zijn meting bij het begin van de klim en zodoende kan die rijder toch de snelste tijd op die klim krijgen. Ben je in zijn geheel klaar met de rit dan zijn er verschillende 'prijzen' (awards) te verdelen. Niet alleen voor de beste tijd, maar ook voor wie het minste stamina over heeft (en dus het hardst zijn best heeft gedaan), wie de hoogste topsnelheid heeft behaald, de hoogste verhouding vermogen/gewicht heeft gefietst en nog veel meer. Voor iedereen valt er dus iets te winnen. Een groepsrit zorgt zo voor nog meer motivatie om het maximale uit jezelf te halen. Voor extra veiligheid wordt de incident detectie nu ook onderdeel van de GroupRide functie. Stel dat er met iemand uit de groep iets gebeurt, dan krijgt iedereen in de groep hier melding van zodat er gelijk actie ondernomen kan worden.

Garmin Edge 1050Wegdek informatie en MTB paden

Op de kaart is nu te zien wat voor type wegdek het is. Dit is vooral handig bij het plannen van een route en je wilt wel (of geen) onverharde paden in je route. Wanneer je route over verschillende ondergronden gaat krijg je ook een waarschuwing wanneer het wegdek gaat veranderen, bijvoorbeeld van asfalt naar gravel.

Na het rijden van een rit kan de Garmin Edge 1050 ook vertellen hoe groot deel je verhard en onverhard hebt gereden.

Bij de eerdere toestellen waren de zandpaden vaak kleine smalle stippellijntjes zoals je op de afbeelding kunt zien zijn het nu duidelijkere markeringen. Je ziet hier ook de vaste MTB route weergeven die zitten dus ook al voorgeladen in de Garmin Edge 1050.

WIFi mapmanager

De voorgeladen Garmin Cycle Map wordt 1 tot 2 keer per jaar door Garmin vernieuwd. De kaart gegevens zijn gebaseerd op de OpenStreetMap data. Het updaten van deze kaart ging tot nu toe altijd via een computer met behulp van Garmin Express. Het gebruik van Garmin Express is nog steeds mogelijk, maar je kunt nu ook direct updaten via het toestel met een WiFi verbinding. Je kunt ook (indien de ruimte het toelaat) andere regio's inladen buiten Europa. Voor nu is het nadeel nog een beetje dat Europa als 1 kaart gedownload moet worden. Deze kaart is ruim 19GB groot, dus een update duurt wel even. Het zou mooi zijn wanneer Garmin dit nog in kleinere regio's aan gaat bieden. Voor de meeste fietsers geldt dat ze meestal in eenzelfde regio fietsen en niet in één keer door heel Europa gaan. Deze functie komt ook beschikbaar op de Garmin Edge 1040 en 840. De Edge Explore 2 heeft geen WiFi dus daar is het niet bij mogelijk en de Edge 540 heeft minder intern geheugen waardoor deze optie daar ook niet op zal verschijnen.

Garmin Share

Deze functie zat jaren geleden al in veel handheld toestellen van Garmin. Via een ANT+ verbinding kon je routes, waypoints en tracks uitwisselen. In de recentere toestellen zat deze functie echter niet meer. Misschien was de reden dat het inmiddels mogelijk was om vanaf je mobiel gegevens naar het toestel te verzenden. Garmin heeft toch besloten om deze functie weer toe te voegen en je kunt nu weer zonder tussenkomst van een telefoon of internetverbinding koersen en locaties doorsturen. Ook deze functie komt beschikbaar op de Garmin Edge 1040 / 840 / 540 en de verwachting is ook dat het op een aantal horloges beschikbaar komt.

Garmin Pay

Tot nu was de Garmin Pay optie alleen beschikbaar op een groot deel van de horloges van Garmin, het is waarschijnlijk een kleine moeite geweest om deze functie ook te implementeren op de Garmin Edge 1050. Je moet eenmalig je bankpas koppelen aan de Edge en je kunt met de Garmin Edge 1050 contactloos betalen. Ben je onderweg en je hebt geen pasjes bij en de batterij van je telefoon is leeg, dan heb je de Edge dus nog als back-up.

Koersen maken op het toestel

De mogelijkheid om koersen te maken op het toestel is verbeterd. De interface lijkt nu meer op de manier hoe je een koers maakt in Garmin Connect Mobile. Je kunt dus wat makkelijker tussenpunten toevoegen en zou de rit naar je wensen aanpassen.

Al met al een hoop leuke vernieuwingen! Wil je graag een erg helder display met hoge resolutie, dan zal je kiezen voor de Edge 1050. Vind je een erg lange batterijduur belangrijk dan is de Edge 1040 de logische keus, zeker nu we zien dat veel van de softwarematige vernieuwingen ook beschikbaar komen op dit model. Overigens is het natuurlijk ook nog de vraag of het scherm, resolutie, snelle bediening en luidspreker (met bel!) het prijsverschil rechtvaardigen, maar dat is aan de gebruikers om te bepalen.

Garmin Edge Serie

Garmin Edge 1050

Garmin Edge 1050 serie

vanaf
adviesprijs € 750,- bij ons € 649,-
 

 

Garmin Edge 1040

Garmin Edge 1040 serie

vanaf
adviesprijs € 600,- bij ons € 479,-
 

 

Garmin Edge 840

Garmin Edge 840 serie

vanaf
adviesprijs € 500,- bij ons € 419,-
 

 

Garmin Edge 540

Garmin Edge 540 serie

vanaf
adviesprijs € 400,- bij ons € 329,-
 

 

Garmin Edge Explore 2

Garmin Edge Explore 2

adviesprijs € 300,- bij ons € 259,- 

meer informatie

Laatste wijziging: 30 Oct, 2024
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden