Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Oktober2020> Garmin Edge 1030 Plus

Garmin Edge 1030 Plus9 oktober 2020
door Jeroen Donders

Garmin Edge 1030 Plus, wat is er nu Plus t.o.v. de Edge 1030?

Zomer 2020 heeft Garmin de Edge 1030 Plus geïntroduceerd. Geen compleet nieuw toestel, maar als basis de Edge 1030 met een aantal verbeteringen en nieuwe mogelijkheden en functies.

De belangrijkste verschillen ten opzichte van de Edge 1030 (naast dat hij een compleet zwarte behuizing heeft in plaats van een wit randje ;-) ) zullen we hieronder voor je benoemen.

Over de 'gewone' Edge 1030 kun je hier een review lezen en in dit blog artikel kun je lezen wat de 1030 inmiddels kan met de recente firmware (en dat is dus een stuk meer dan toen hij geïntroduceerd was)

Beeper

Om te beginnen met een verbetering ten opzichte van de Edge 1030, die Garmin eigenlijk niet noemt:
De pieper of 'beeper' is een stuk luider geworden! Ja en, zul je denken...? Nou hier kwamen nog wel eens vragen van klanten over of deze  niet harder kon of op een andere frequentie kon worden omdat de piep slecht hoorbaar was. Dat is helaas nog steeds niet in te stellen maar hij is in ieder geval een stuk luider geworden. Erg handig als je een route aan het rijden bent, je hoort de waarschuwingstoon dat er een afslag nadert een stuk beter op de Garmin Edge 1030 Plus , dan bij de gewone Edge 1030

Processor en beeldscherm

Naast de beeper die luider is geworden wordt door Garmin ook genoemd dat de processor een stuk sneller zou zijn en het beeldscherm verbeterd is. In eerste instantie zag ik het verschil in beeldschermen niet toen ik ze beide op de fiets had zitten. Sterker nog de afleesbaarheid leek in mijn ogen exact gelijk, prima af te lezen allebei. Totdat ik het toestel ging bedienen. Waar ik soms bij de Edge 1030 nog wel eens 2 keer op het scherm moest tikken om in het menu te komen of iets aan te passen ging dat bij de Edge 1030 Plus een heel stuk beter! Het verbeterde beeldscherm zit hem dus niet zozeer in de afleesbaarheid, maar in de gevoeligheid en bedienbaarheid van het scherm.

De verbeterde processor merk je vooral in het berekenen van je route of een rondreis. Leg je beide toestellen naast elkaar en laat je ze een route van ongeveer 100 kilometer uit  rekenen, dan is de Edge 1030 Plus toch gauw zo'n 25% sneller zijn met zijn berekening.

Geheugen en kaarten

Een andere verbetering is het grotere intern geheugen, van 16GB naar 32GB interne opslag voor de Garmin Edge 1030 Plus . Wel is de mogelijkheid om een microSD kaartje in het toestel te steken verdwenen. De Edge 1030 Plus heeft geen microSD-slot meer. Op zich ook niet nodig, het interne geheugen is ruim voldoende.

Waar de Edge 1030 alleen voorzien was van de Garmin Fietskaart van Europa heeft de Edge 1030 Plus naast de Europa kaart, ook kaarten van Noord-Amerika, Zuid -Amerika en Australie & Nieuw Zeeland. Allemaal te updaten via Garmin Express.

Accuduur

Volgens de specificaties zou de Edge 1030 maximaal 20 uur moeten halen op een acculading, bij de Garmin Edge 1030 plus is dat met 20% toegenomen tot 24 uur op 1 acculading. Nu blijven dit fabrieksopgaves, en haal je die eigenlijk nooit. Uit eigen ervaring weet ik dat de Edge 1030, waarbij bluetooth ingeschakeld is en diverse sensoren (hartslag, cadans, snelheid) gekoppeld zijn én met automatisch verlichting ongeveer 14 uur haalt. De Garmin Edge 1030 Plus zal ongeveer zo'n 17 a 18 uur halen. Heb je hier niet voldoende aan dan is er nog altijd de mogelijkheid een powerpack aan te schaffen die je accuduur ongeveer verdubbeld.

Profielen en sensoren worden overgenomen van oudere Edge's

Ben je al in het bezit van een Garmin Edge, dan heeft Garmin het extra makkelijk gemaakt voor je. Op het moment dat je de Garmin Edge 1030 Plus met bluetooth koppelt aan de Garmin Connect app op je smartphone, krijg je de mogelijkheid om sensoren die je eerder gebruikt hebt (zoals bijvoorbeeld hartslag, snelheid, cadans) automatisch over te laten nemen op je nieuwe Egde 1030 Plus. Je hoeft ze dus niet allemaal meer apart te koppelen.

Trainingsplannen en 'Daily Suggested Workouts'

In goed Nederlands, dagelijkse trainings-suggestie. De Garmin Edge 1030 Plus heeft de mogelijkheid om je dagelijks een suggestie voor een training te geven op basis van je eerder gereden ritten, fitnessniveau en trainingsbelasting.
Handig, maar uiteraard heb je ook zelf de mogelijkheid een training in elkaar te zetten. In  Garmin Connect staan er al een aantal klaar waar je mee kunt beginnen. Als voorbeeld de Gran Fondo:

garmin_edge_1030_plus_02

Op je Garmin Edge 1030 Plus ziet dat er dan als volgt uit:

Garmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplanGarmin Edge 1030 Plus trainingsplan

MTB Dynamics

Extra aandacht is er besteedt aan de MTB-er. De Edge 1030 Plus registreert nu ook onder andere sprongen en 'hang-time' die je met je fiets maakt. De testrit die ik  gereden heb is niet met de MTB gedaan, maar met de racefiets, maar ook daar registreert het toestel sprongetjes, al zijn het maar drempels of kuilen ;)

Garmin Edge 1030 Plus MTB Dynamics

Hierboven een afbeelding van hoe dat terug te zien is op Garmin Connect. Kleine icoontjes die, op het moment dat je ze aanklikt je meer informatie geven over de afstand die je gesprongen hebt, de hangtijd in de lucht en de snelheid die je had.

Op je toestel krijg je het volgende overzicht te zien:

Garmin Edge 1030 Plus MTB Dynamics

Zoals je ziet, niet veel echte sprongen op deze racefietsroute, wel aardig wat drempels en kuilen ;)

Flow

Het 'flow-cijfer' en de flow grafiek vertellen je hoe vloeiend je rit verlopen is in termen van snelheid. Hoe hoger het cijfer of hoe meer pieken in de grafiek, hoe minder gelijkmatig je rit verlopen is en je dus meer snelheidswisseling en/of stops gehad hebt. Met de berekening van dit cijfer houdt je Garmin wel rekening met onder andere hoogteverschillen in de route die gereden hebt.

Garmin Edge 1030 Plus MTB Dynamics

Grit

Het 'grit-cijfer' en de grit grafiek geven aan hoe moeilijk je rit nou eigenlijk was. Hierbij wordt ook weer rekening gehouden met stijging en daling in de route. Hiermee kun je dus zien of die ene route of trail nou daadwerkelijk ook als moeilijker en lastiger beoordeeld wordt dan die rit van de vorige keer, of dat je gewoon een slechte dag had...

Garmin Edge 1030 Plus MTB Dynamics

Herberekeningsmogelijkheden

Niet speciaal bedoeld voor de MTB'er maar meer voor de racefietser en recreatieve fietser zijn de nieuwe mogelijkheden voor wat betreft het herberekenen van de route. Niets is zo vervelend als een afgesloten weg of een gemiste afslag. Nog vervelender als je toestel vervolgens opnieuw je route gaat uitrekenen en je continue blijft terugsturen of je hele route om gaat gooien, terwijl dat je dat nou niet wilde. Nu kon je altijd al het herberekenen uitzetten, maar dan is dat voor de hele rit, terwijl het soms wel handig is dat het toestel juist wel gaat herberekenen of een klein stukje van je route afsnijdt. Bij de Edge 1030 Plus zijn er een aantal mogelijkheden toegevoegd:

Garmin Edge 1030 Plus herberekening

De 2 toevoegingen zijn 'vragen met automatische routewijzigingen'. Het toestel komt dan met diverse mogelijkheden voor het herberekenen van de route, je kunt uit verschillende opties kiezen:

  • Terug naar waar je de route verlaten hebt óf de route een stukje verderop weer oppakken (dus in feite een andere weg nemen om iets verderop de route te vervolgen ) óf als derde optie een heel stuk van de route overslaan, alleen kan het dan voorkomen dat je vrij snel op het einde van je route aankomt.
  • De andere is auto-pause (pauze in goed Nederlands ;) ). Heb je deze optie aanstaan en je rijdt verkeerd dan kun je er voor kiezen om te laten herberekenen of te pauzeren. Kies je voor pauzeren, dan pauzeert het toestel de afslagbegeleiding en 'van-koers-waarschuwingen'. Bij pauzeren blijft de Edge 1030 Plus dus niet piepen en opnieuw berekenen dat je een andere weg moet nemen, maar gaat pas weer verder op het moment dat jij dat aangeeft.

Garmin Edge 1030 Plus met Bluetooth headsetGesproken instructies en informatie

Niet geheel nieuw op de Garmin Edge 1030 Plus, want in de Edge 1030 zat het ook al, is de mogelijkheid dat de Edge tegen je praat. Hierdoor is er de mogelijkheid dat je gesproken instructies krijgt, anders dan alleen een piepsignaal vanaf de Edge dat er iets staat te gebeuren. Wil je die gesproken meldingen horen dan koppel je een (bluetooth) headset aan je telefoon, en de Garmin Connect app zorgt er dan voor dat je de instructies over afslagen door krijgt. Let wel, je telefoon zal op zijn beurt dus ook via bluetooth verbonden moeten zijn met de Garmin Edge. Hiervoor kun je een helm met gesintegreerde headset gebruiken, of gewoon je bedraade oortjes, maar veel veiliger dan die bedraade oortjes zijn bijvoorbeeld de Aftershokz headsets. Deze sluiten je oren niet af zodat je verder gewoon het overige verkeer ook nog hoort, wel zo veilig!

Niet alleen navigatie instructies, maar ook extra informatie is mogelijk om gesproken door te krijgen. Hierbij moet je denken aan de auto-lap functie. Ondanks dat je misschien geen rondjes rijdt kun je gewoon instellen dat het toestel iedere 5 kilometer een 'ronde' registreert. Je krijgt dan via je oortjes te in welke 'ronde' je zit en hoe lang je daar over gedaan hebt. Maar ook waarschuwingen over bijvoorbeeld je vermogen, (als je een vermogensmeter hebt), tempo/snelheid of je actuele hartslag om de paar minuten of als je een bepaalde hartslag bereikt, zijn in te stellen.

Garmin Edge serie

Garmin Edge 1030 Plus

Garmin Edge 1030 Plus

adviesprijs € 550,- bij ons € 429,- 

Garmin Edge 830

Garmin Edge 830

bij ons € 349,95 

Garmin Edge 530

Garmin Edge 530

adviesprijs € 249,95 bij ons € 219,- 

Garmin Edge 530

Garmin Edge 130 Plus

adviesprijs € 200,- bij ons € 189,- 

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden