Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Al 18 jaar dť specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

WayPointBlog

Bel ons: 088-0226900


Blog> Maart2021> Garmin Zumo XT firmware update

Garmin Zumo XT firmware update19 maart 2021
door Ruud Schut

Firmware update Garmin Zumo XT 5.90 6.10

Garmin is continu bezig zijn producten te verbeteren. Dit gebeurt meestal door middel van een firmware update. Hiermee kunnen functies toegevoegd worden aan bestaande apparaten of eventuele dingen die niet goed functioneren kunnen verbeterd worden.

Nu komen er geregeld firmware updates uit voor de Garmin producten en vaak gaat het om kleine wijzigingen of toevoegingen. Maar met de introductie van de versie 5.90 6.10 zijn er zoveel nieuwe dingen bijgekomen dat we dit toelichten in dit blog artikel.

Eerst even wat verduidelijking met het versienummer. Garmin introduceerde de versie 5.90 op vrijdag 12 maart. Hierin zaten eigenlijk alle nieuwe functies. Alleen komt het wel eens voor dat een functie die prima werkte nu niet meer werkt . Dat was ook in de versie 5.90 het geval. Er ontstond namelijk een probleem met de zogenoemde third-party-maps. Het betreft dan in veel gevallen kaarten van andere ontwikkelaars dan Garmin waarbij de OpenStreetMaps natuurlijk het bekendst zijn, maar ook de OnRoute Motorkaart valt daaronder. Deze kaarten kon je wel gewoon zien, maar het toestel kon er geen route mee berekenen. Uiteraard hebben we dit gelijk teruggekoppeld aan Garmin en kregen te horen dat dit probleem direct aangepakt zou worden. Er deden verhalen op internet de ronde dat Garmin third-party kaarten ging blokkeren zodat ze zelf kaarten kunnen verkopen. Maar dit is niet het geval, het verdienmodel van Garmin zit niet in kaarten, maar in hardware. Er zijn genoeg mensen die een Garmin toestel kopen, omdat hier de OSM kaarten in werken. Vrijdag  19 maart kwam de update 6.10 waarmee ook deze kaarten weer werken.

Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen:

 • Geschikt voor de Garmin Group Ride Tracker
 • Geschikt voor de Garmin BC40
 • Garmin Explore verzamelingen tonen op de kaart
 • Richting bepalen bij de rondritplanner
 • Dikte van het tracklog aanpassen
 • Aanpasbare kaartknoppen

Garmin Group Ride Tracker

De Group Ride Tracker is een aparte module die je huidige motorsteun vervangt. De module beschikt over een antenne waarmee je elkaars positie kunt zien. Je kunt een groep aanmaken van maximaal 20 rijders en je ziet elkaar op het scherm van je eigen Zumo XT. Het bereik is wel erg afhankelijk van de omstandigheden maar het is een leuke extra wanneer je vaak met dezelfde perso(o)n(en) op pad bent. Lijkt het je leuk voor een keertje? Huur dan een set van 2 Group Ride Trackers bij ons. Kijk voor meer informatie op deze pagina en kijk ook het onderstaande filmpje

Garmin Group Ride Trackerlightbox video by VideoLightBox.com v3.1
 

Geschikt voor Garmin BC40

Tja, of hier nu veel motorrijders op zitten te wachten vragen we ons of. De Garmin BC40 is een draadloze achteruitkijkcamera. Natuurlijk erg handig in de auto of camper, maar er zijn waarschijnlijk weinig motorrijders die hier op zaten te wachten. Gebruik je de Zumo XT ook veel in de auto, dan kan het natuurlijk wel een leuke extra zijn. Of misschien heb je wel een (krappe) parkeerplaats voor je motor en is het beeld vanuit een andere hoek handig? Dan kun je de camera ook op een andere plek monteren dan op je motor.
De reden dat Garmin deze functie heeft toegevoegd zal te maken hebben met de introductie van de Garmin Tread. Met dit toestel richt Garmin zich op de fanatieke (off-road) buggy rijders. Een gebruikersgroep die in Amerika vast veel groter is dan in Nederland. De Tread lijkt wat hardware betreft heel erg op de Garmin Zumo XT en ook de software is grotendeels gelijk. De Group Ride Tracker wordt bijvoorbeeld standaard meegeleverd bij de Garmin Tread. Voor voertuigen op 4 wielen is een camera al snel nuttig. Meer over de BC40 zie je in het onderstaande filmpje. De Zumo XT werkt overigens niet met stemcommando's je moet dus op het symbool op het scherm drukken om het beeld van de camera op te roepen.

Garmin BC40 draadloze achteruitrijcamera, monteren en in gebruik nemenembed video by VideoLightBox.com v3.1
 

Garmin Zumo XT en BC40Garmin Zumo XT en BC40

Garmin Explore verzamelingen tonen op de kaart

Er is een grote groep motorrijders die graag de originele track wil zien op de kaart. Het voordeel daarvan is dat je altijd kunt zien of de berekende route afwijkt van het origineel. Daarnaast is het bij off-road rijders de enige mogelijkheid om een tocht te kunnen volgen waarbij paden gekozen worden die niet op de kaart staan. Bij veel Garmin producten heb je de mogelijkheid om per track aan te geven of je deze wel of niet wilt zien op de kaart. Bij de Zumo XT werkte deze functie anders en dat gold dan met name wanneer je ook de koppeling met de Garmin Explore omgeving had gemaakt. Garmin Explore is een online omgeving waar je met name je tracks kunt bewaren en synchroniseren met je toestel. Het nadeel was wanneer je deze functie had ingeschakeld je niet meer de individuele tracks aan of uit kon zetten. Je kon er dan alleen voor kiezen om alles van Garmin Explore te tonen of niet te tonen. Met deze firmware update heeft Garmin dit aangepast. Binnen Garmin Explore kun je verzamelingen maken en onder instellingen -> kaart en voertuig -> kaartlagen -> verzamelingen kan je aangeven welke verzameling je wel of niet op de kaart wilt zien. Overigens kan je via Apps -> sporen nog per track de verzameling wijzigen. Je zou er dus voor kunnen kiezen om ťťn verzameling te maken die altijd laat tonen. Wanneer je dan bepaalde tracks wilt zien zet je ze (tijdelijk) in die verzameling. In dit filmpje laten we er wat meer van zien.

Zumo XT en Explore verzamelingenhtml video player by VideoLightBox.com v3.1
 

Richting bepalen bij de rondritplanner

Geen idee hoeveel mensen gebruik maken van deze app, maar je kunt nu de richting van de rondrit bepalen. De rondritplanner bedenk een route op basis van de door jou ingestelde gegevens, denk hierbij aan startlocatie en afstand of tijdsduur. Een extra parameter die nu is toegevoegd is 'een richting toevoegen' je hebt hierbij de keus uit 'elke richting, noord, oost, zuid of west'. Je hebt zo dus wat meer invloed over de richting waar je rondrit naartoe zal gaan.

Garmin Zumo XT Firmware updateGarmin Zumo XT Firmware updateGarmin Zumo XT Firmware update

Dikte van het tracklog aanpassen

De Garmin Zumo XT heeft een erg mooi scherm met een hoge resolutie. Wat misschien als nadeel van een hoge resolutie gezien kan worden is dat lijntjes erg dun (scherp) weergegeven kunnen worden. Met name bij het tonen van een track op de kaart moest je soms wel goed kijken. Garmin heeft blijkbaar geluisterd naar de gebruikersfeedback en heeft nu de mogelijkheid geboden om de dikte van de trackloglijn aan te passen. Daarnaast is het voor de off-road rijders nu ook mogelijk om een track te selecteren en kiezen voor de Ga optie. Waar je eerst naar startpunt werd gebracht van de track wordt nu de track als een dikke magenta lijn getoond. Net zoals bij een route. Maar houd er wel rekening mee dat je geen aanwijzingen krijgt bij het volgen van zo'n track. Zie voor de werking hiervan ook het filmpje over de Explore verzameling hierboven (aan het eind van het filmpje).

Aanpasbare kaartknoppen

Het is nu mogelijk om snelkoppelingen toe te voegen aan het kaartscherm. Nu stond er eigenlijk altijd het symbool voor de kaartlagen. Daarnaast kon je ervoor kiezen om extra tripgegevens, hoogtegrafiek, muziekbediening enz. te tonen. Kies je voor de maximale kaartweergave dan kan je nu naast het knopje voor de kaartlagen nog 2 extra knoppen toevoegen. Je hebt 6 keuzes; kaartoriŽntatie, kaartlagen, overslaan, stop, wijzig route, dempen

De meeste dingen spreken voor zich, maar voor de volledigheid zullen we ze even toelichten

 • KaartoriŽntatie: wissel tussen noord-boven, koers-boven of 3D
 • Kaartlagen: zoals gewend, hier kun je ook de kaartoriŽntatie wisselen en daarnaast de Topo kaart en BirdsEye kaartlagen in- of uitschakelen
 • Overslaan: is alleen van toepassing wanneer je een route rijdt met harde tussenpunten, met deze knop kun je een punt overslaan
 • Stop: druk je op deze knop dan wordt je actieve route gewist
 • Wijzig route: Dit is eigenlijk wel een leuke, druk je hier op dan kom je in een keuzemenu waar je ook de optie hebt om de volgende bestemming over te slaan, een extra vormingspunt toe te voegen, omrijden over een afstand, of omrijden via een weg. Die laatste kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een aankondiging ziet dat een bepaalde weg afgesloten is. Je ziet de aankomende wegen op je route en je kunt dan die weg kiezen waar de Zumo XT omheen moet rekenen.
 • Dempen: zet het geluid uit

Garmin Zumo XT Firmware updateGarmin Zumo XT Firmware updateGarmin Zumo XT Firmware update

Mocht je Zumo XT nog niet geupdate zijn dan kan dat via Garmin Express met de computer of via een Wifi verbinding.
 

Garmin Zumo XT

adviesprijs € 500,- bij ons € 379,- 

Garmin Zumo XT

Garmin Group Ride Tracker

adviesprijs € 200,- bij ons € 100,- 

Garmin Group Ride Tracker

Garmin BC40

bij ons € 149,- 

Garmin BC40

Laatste wijziging: 10 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden