Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*    Gratis verzenden vanaf € 50,-    Sinds 1999 dé specialist     5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

bannermotornavigatie

Bel ons: 088-0226900


Motornavigatie > Garmin Zumo GPS > Garmin Zumo XT > Review Garmin Zumo XT

Waarom koop je de Garmin Zumo XT bij WayPoint:

 5 winkels voor uitleg en advies, ook na aanschaf
 het grootste assortiment montageoplossingen voor je motor
 uitgebreid assortiment Bluetooth headset en kennis om je nieuw (of bestaande) headset gelijk te koppelen aan je nieuwe Zumo XT
 eigen ontwikkelde producten zoals het Zumolock en de OnRoute Motorkaart
 eigen helpdesk en technische dienst zodat we je bij problemen snel kunnen helpen, 6 dagen per week bereikbaar

Zumo XT in 5 minuten Zumo XT in 15 minuten Garmin Zumo XT verschil tussen avontuurlijke route en de OnRoute Motorkaartvideo html by VideoLightBox.com v3.1
 

Review Garmin Zumo XT MT-S

Maart 2020 vond Garmin dat het weer tijd werd voor een nieuwe Zumo. Voorafgaand aan de introductie van Garmin hebben we de gelegenheid gehad om het toestel een goed te testen in Andalusië (Zuid Spanje) in februari van dat jaar. In ieder geval een prima gelegenheid om het scherm te testen bij zonnig weer.

Eerst maar eens wat gegevens op een rij. Het toestel heet de Garmin Zumo XT MT-S. De toevoeging MT-S houdt in lifetime maps en traffic via je smartphone. De kaart van Europa is voorgeladen (het toestel beschikt over 32GB intern geheugen), deze kaart kan tot maximaal 4 keer per jaar geupdate worden. Dit updaten kan via WiFi of met behulp van Garmin Express. Wanneer je onderweg bent dan kan de Garmin Zumo XT gekoppeld worden aan je smartphone en via de Garmin Drive app ontvang je verkeers- en flitsinformatie. Daarnaast is het met behulp van deze app mogelijk om GPX bestanden uit te wisselen.

Garmin_Zumo_XT28_s300Scherm en behuizing

Een van de opvallendste onderdelen is het scherm, deze is groot! Met 5,5 inch nog 0,5 inch groter dan het scherm van de Zumo 590 / 595. En in vergelijking met de TomTom Rider is het scherm 1,2 inch groter. Ondank het grote scherm voelt het toestel niet groot of lomp aan, door de smalle randen rond het scherm is deze (wat buitenmaten betreft) niet groter dan de Zumo 595 en ook niet veel groter dan de TomTom Rider. Naast dat het scherm lekker groot is, is deze ook nog eens super helder. Zeker net zo helder als de BMW Navigator VI en GPSMAP 276Cx, daarnaast is het touchscreen prima bedienbaar met handschoenen aan.

Batterij

Een punt waar met name de Zumo 590 / 595 gebruiker benieuwd naar zal zijn is de accu. Het lijkt erop dat Garmin hier ook goed naar heeft gekeken. Volgens de specificaties werkt het toestel tot 3,5 uur op een volle accu met de verlichting op 100% en tot 6 uur met een iets meer gedimpt scherm. Uit testen blijkt dat deze tijden ook wel lijken te kloppen. Het lijkt er alleen op dat het scherm wanneer aangesloten op 12 volt toch nog feller kan branden dan de 100% instelling op de accu. Daarnaast is er gekozen voor een interne accu, dus geen gedoe met connectoren en stekkertjes.

Routes rijden

Sinds de introductie van de Zumo 3xx serie en later de Zumo 590/595 heeft de Garmin gebruiker ervaren dat het starten van een route op een ander punt dan het beginpunt niet altijd even makkelijk gaat. Afhankelijk van hoe de route gemaakt was moest je een punt op de route kiezen indien de route over meerdere tussenpunten beschikte. Was de route gebaseerd op een track dan moest je kiezen voor het eindpunt, maar daarbij was het dan wel belangrijk dat je ongeveer op de route staat. Doe je dit niet dan werd je rechtstreeks naar het eindpunt gebracht. De TomTom Rider gebruiker had het grote voordeel dat de TomTom je naar het dichtstbijzijnde punt op de route brengt en vanaf daar je route vervolgd. Gelukkig heeft Garmin goed naar TomTom gekeken en nu krijg je bij het starten van de route ook de optie om te kiezen voor het 'dichtsbijzijnde invoerpunt'. Het kinkt zo simpel maar het heeft heel wat jaren geduurd voor Garmin tot deze conclusie was gekomen. Alhoewel dit natuurlijk in de Zumo 550 en Zumo 660 al wel een stuk beter werkte. Wanneer je routes gebaseerd zijn op een track dan werkt dit eigenlijk het mooist, je pakt je route dan automatisch op bij het dichtstbijzijnde punt. Gebruik je routes met tussenpunten dan is het verstandig om weer met harde tussenpunten te gaan werken. De Garmin Zumo XT brengt je namelijk automatisch naar het dichtstbijzijnde harde tussenpunt.

Garmin_Zumo_XT30_s300Kaartmateriaal

De Garmin Zumo XT is voorzien van de CityNavigator van Europa. Deze kaart kan tot 4 keer per jaar gratis geüpdate worden, dit kan via de computer of via WiFi. Door het via de computer te doen heb je ook de mogelijkheid om de kaart te installeren in BaseCamp. Naast de CityNavigator is ook de Garmin Topo Active kaart geladen. Deze kaart is gebaseerd op de Openstreetmap data en beschikt dus over meer detail dan de CityNavigator (wegen) kaart. Ook relief is hier mooi in opgenomen en daardoor is deze kaart ook interessant voor de off-road rijder. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om BirdsEye satellietbeelden te downloaden. Dit zijn een soort van luchtfoto's van het gebied(je) waar je zit. Uiteraard is het ook nog mogelijk om andere kaarten te laden zoals de OnRoute Motorkaart, of OpenStreetMap kaarten.

Wat nog meer en minder

Voor de huidige Garmin Zumo gebruikers zitten er ook veel herkenbare dingen op de nieuwe Garmin Zumo XT. Maar veel dingen werken net wat sneller. Je kunt uiteraard je gegevensschermen naar wens aanpassen, een hoogteprofiel van je route zien, kijken wat er verderop je route is enz. Een aantal dingen heeft Garmin ook achterwege gelaten. Denk hierbij aan de Spotify bediening via je smartphone. Bij de Zumo 595LM was het mogelijk om door je Spotify lijsten te scrollen op het scherm van de Zumo, dat gaat bij de Zumo XT niet meer lukken. Het is wel mogelijk om je muziek te streamen van je Smartphone via de Zumo naar je headset, maar je moet dan op je telefoon even de lijst kiezen. Het is daarnaast ook nog steeds mogelijk om MP3 bestanden op het toestel zelf te zetten en af te spelen. Er zijn nu Zumo's die werken met TPMS, dit zijn ventieldoppen die je bandenspanning door kunnen geven aan je Zumo. Je kunt een onderwaarde opgeven en is je bandenspanning te laag dan geeft de Zumo een melding. Dit is niet meer mogelijk met de Garmin Zumo XT. Het is ook niet meer mogelijk om je Garmin VIRB camera te bedienen via het scherm van je Garmin Zumo XT. Wil je de VIRB bedienen dan kun je overwegen een afstandsbediening aan te schaffen. Bij de Zumo 590/595 was het nog mogelijk om een bedraad intercom systeem aan te sluiten. Nu komt dat steeds minder vaak voor en veel Zumo gebruikers stoorden zich juist aan de hele bos kabels die aan de motorsteun zat. Bij de Zumo XT zitten al die aansluitingen niet meer aan de kabel en blijven er nog 2 draden over, de + en de – in de kabel zit nog wel een omvormer verwerkt om van 12 volt 5 volt te maken. 

Garmin Explore app en website

Via explore.garmin.com heb je de mogelijkheid om tracks en routes te beheren in een online omgeving. Daarnaast heb je de mogelijkheid om routes te plannen. Dat klinkt in eerste instantie goed, maar de mogelijkheden zijn beperkt. De Explore omgeving wordt momenteel gebruikt door de handheld toestellen en de Garmin Overlander.  De beperking is namelijk dat je alleen directe routes kunt plannen. Dus geeft je 2 punten op dan tekent de software een recht lijn tussen de punten. Je kunt dus niet zoals bijvoorbeeld de MyDrive omgeving van TomTom eenvoudig routes plannen en bewerken. Voor uitgebreide routeplanning verwijst Garmin nog steeds naar Garmin BaseCamp.

Garmin Drive App

De Garmin Drive App installeer je op je telefoon en met deze app is het mogelijk om verkeers- en flitsinformatie te ontvangen  op het toestel . Daarnaast is het mogelijk om met deze App routes met je toestel te delen. Het is ook mogelijk om via deze app vast een bestemming te kiezen en zodra je Zumo XT wordt ingeschakeld wordt deze bestemming gesynchroniseerd en zal de Garmin Zumo XT vragen of je naar deze bestemming wilt gaan.

Garmin_Zumo_XT29_s300Koppeling met Garmin inReach

Voor de avonturier die vaak in gebieden komt waar je niet kunt vertrouwen op de dekking voor je mobiele telefoon heeft Garmin een handig apparaatje gemaakt. De Garmin inReach mini. Dit toestel maakt gebruik van communicatiesatellieten en heeft een wereldwijde dekking. Je kunt dus overal te wereld berichten versturen en in geval van nood zelfs een SOS bericht uitzenden waarbij er een internationaal search en rescue team wordt ingeschakeld. De Garmin inReach mini werkt op zichzelf ook al, maar je kunt deze koppelen aan de Garmin Zumo XT. Op het scherm van je Zumo kun je dan je berichten typen en verzenden en ook een live track functie starten. Het is ook mogelijk om via het scherm van je Zumo een SOS noodmelding te verzenden. Los van de aanschafprijs van de inReach mini dien je hier ook nog een abonnement bij af te sluiten. Dit abonnement is eventueel per maand in of uit te schakelen.

 

Laatste wijziging: 16 Nov, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden