Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Sinds 1999 dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_sport

Bel ons: 088-0226900

Review Sena X1
Deze review is geschreven door onze collega Richard Molier - november 2017

Review Sena X1 Smart Cycling Helmet, de slimme fietshelm

Met de introductie van de Sena X1 Smart Cycling Helmet werd mijn interesse gewekt en besloot ik om deze helm eens goed onder de loep te nemen en uit te proberen. Ik fiets zeer regelmatig en heb een racefiets, hybride fiets en een mtb tot mijn beschikking.

Sena

Het merk Sena kennen we al jaren van motorcommunicatie systemen. Ze hebben daarmee behoorlijk wat ervaring met Bluetooth headsets die onder alle omstandigheden. dus ook met veel omgevingslawaai, goed blijven functioneren. Met de Sena X1 richten ze zich nu ook op de fietsers. Het Bluetoothsysteem is volledig geďntegreerd in helm. Je kunt onderweg een muziekje luisteren, een telefoontje beantwoorden, met iemand anders binnen je fietsgroep communiceren (als hij of zij ook over een Sena X1 beschikt) en  FM radio ontvangen.

Het systeem

De Sena X1 helm is voorzien van Bluetooth. Je kunt bijvoorbeeld je smartphone aan de helm koppelen, zodat je muziek kunt luisteren tijdens het fietsen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om te bellen. De helm is ook voorzien van een FM ontvanger, waarmee je radio kunt luisteren. Verder kun je meerdere Sena X1 helmen aan elkaar koppelen, zodat je kunt communiceren met maximaal 3 medefietsers tot een afstand van maximaal 800 meter.
Sena X1
Uiterlijk en draagcomfort

De Sena X1 Smart Cycling Helmet is verkrijgbaar in 2 maten en 4 verschillende kleuren: zwart, blauw, grijs en wit. Het Bluetooth systeem is volledig weggewerkt in de helm en de speakers en de microfoon zitten in de rand van de helm.
 Aan de linker kant van de helm vind je 3 knoppen voor de bediening van het systeem, deze kun je tijdens het fietsen goed bedienen. Als je het prettig vindt, kun je er ook voor kiezen om een losse afstandsbediening aan te schaffen die je op het stuur kunt bevestigen. Klik hier voor de mogelijkheden.
De helm zit goed en is niet zwaar. Verder is de helm niet te warm. De Sena X1 oogt wel wat groot, maar de pasvorm valt juist een beetje klein uit.

In de doos

De helm wordt alleen geleverd met een USB-kabel. Met deze kabel kun je de helm aan de computer koppelen voor software updates, en je kunt natuurlijk ook de accu van  het Bluetooth systeem opladen, maar een netadapter wordt niet standaard meegeleverd. Je kunt hiervoor ook een netlader van een smartphone of tablet gebruiken.

Ervaringen met de Sena X1 Smart Cycling Helmet

Toen ik deze fietshelm de eerste keer zag dacht ik: 'Oké hoe zou dit werken?'  Je hebt namelijk geen oordopjes, geen microfoonboom en toch goed geluid? Nu ben ik een aantal keer op de racefiets, de hybride fiets en de mtb weggegeest en het verbaast me werkelijk hoe goed het geluid is zonder dat je oordopjes in hebt. De speakers en microfoon zitten in de rand van de helm.
review-2Je hoort bijvoorbeeld terwijl je muziek aan het luisteren bent ook een naderende auto. Ook als je versnelling van je fiets niet goed staat, kun je dit nog steeds horen. De muziek is werkelijk achtergrond geluid waardoor je andere geluiden ook hoort.
Toen ik vol tegen de wind in fietste met de MP3 muziek aan van mijn telefoon, heb ik niet eens het geluid van de helm voluit hoeven zetten. Telefoneren gaat ook goed dankzij de techniek van de Sena  X1. Voor diegene de je belt, klink je wat verder weg maar ben je wel goed te verstaan.

Helaas heb ik maar 1 helm om te testen, maar ik verwacht van de helm-naar-helm communicatie  hetzelfde als van het telefoneren en dat gaat gewoon goed. Verder ken ik Sena van de motorcommunicatie en ook hier vind ik de communicatie prima. Laatst sprak ik een klant in de winkel, die een gehoorapparaat heeft. Ze hadden daardoor altijd moeite met communicatie op de fiets. Ik heb ze het systeem laten testen en zij waren hier heel tevreden over. Doordat de speaker in de buurt van het gehoorapparaat zit, kon de klant het geluid heel goed horen en fietsen zij nu heel tevreden rond met deze helmen.

Nu ben ik met de racefiets niet erg vies geworden en kon ik de  helm gewoon afnemen met een vochtige doek. Ik was benieuwd hoe dat gaat met de MTB door de modder. Blijft alles zo netjes en kan ik het goed schoonmaken?

Dus ik heb ook met de  Sena X1 op de MTB door het bos gefietst, gelukkig voor mij was er weinig tot geen modder. Helaas voor de test is de helm weer niet vies geworden en was een vochtige doek voldoende om de helm weer schoon te krijgen.
Het voordeel van de headset heb ik wel weer kunnen gebruiken. Ik werd gebeld, en als ik met MTB fiets, dan zit de telefoon in een waterdichte hoes in mijn rugzak. Ik kon zo de telefoon beantwoorden door simpel 1 druk op de Sena X1 helm. Normaal gesproken moet ik stoppen en alles uitpakken, dan ben je natuurlijk te laat om te kunnen opnemen.

Sena X1 Smart Cycling HelmetDe week erna, een week met veel regen en bosbouw werkzaamheden, is de MTB route nu een en al modder. Maar wederom kom ik thuis met bijna een schone helm die ik met een vochtige doek kan schoonmaken. Op de afbeelding hiernaast zie je mijn modderige fiets en de redelijk schone Sena X1 . Het antwoord op de vraag of de helm goed is schoon te maken na een modderige fietstocht houd je nog van mij tegoed.

Ik ben nu een maand met de Sena X1 op pad geweest. Zowel op een hybride fiets, racefiets en MTB en de Sena X1 heeft mij positief verrast. Het geluid is goed, het is handig als je onderweg gebeld wordt en de helm zit lekker. En natuurlijk de reden waarom je een fiets helm opzet: het is nog veilig ook!

De Sena X1 Smart Cycling Helmet is verkrijgbaar in 2 maten en in 4 kleuren: zwart, blauw, grijs en wit.
De Sena X1 kost
€ 229,-

Klik hier voor meer informatie en bestellen van deze Sena X1 Smart Cycling Helmet .

Laatste wijziging: 16 Apr, 2024
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden