Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Sinds 1999 dÚ specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_sport

Bel ons: 088-0226900


Sport > Sigma ROX

Sigma ROX 12.0 Sport

Sigma ROX 12.0 reviewhow to insert video in html by VideoLightBox.com v3.1
 

Sigma ROX 12.0 Sport

Sigma is natuurlijk al jaren een bekend merk bij o.a. de fietsers. Sigma heeft een uitgebreid assortiment aan fietscomputers. Daar is nu de Sigma ROX 12.0 Sport aan toegevoegd. Het eerste model van Sigma met een volledige kaart en daarmee uitgebreide navigatiemogelijkheden.  De vraag is natuurlijk hoe dit toestel zich verhoudt met de andere merken in de markt.

De hardware

Waar we bij veel andere merken zien is dat er gekozen wordt voor of een touchscreen of knoppen bediening zien we dat er bij de Sigma ROX 12.0 Sport er gekozen is voor een combinatie. Het touchscreen is natuurlijk handig voor het invoeren van bestemmingen, het maken van een training of het plannen van een route. Ben je eenmaal aan het fietsen dan kun je eenvoudig van scherm wisselen door de knoppen aan linker of de rechterkant. Ook wanneer je het scherm hebt vergrendeld kun je nog wel met de knoppen van scherm wisselen. Daarnaast beschik je over een start- en stopknop en een home knop waarmee je altijd in het beginscherm terecht komt. Een beetje vergelijkbaar met je telefoon.
De Sigma ROX 12.0 Sport is uiteraard waterdicht, goed afleesbaar in zonlicht en het gorilla glas kan tegen een stootje. Daarnaast merk je dat het toestel erg snel reageert, dus met de snelheid van de processor zit het ook wel goed. Routes (her)berekenen, kaartopbouw, wisselen van schermen gaat allemaal lekker snel.

Profielen

In het startscherm kun je eenvoudig van profiel wisselen. Sigma heeft een aantal profielen voorgedefinieerd, maar dit is naar wens uit te breiden. Per profiel kun je aangeven hoeveel gegevensschermen er aan moeten staan en hoeveel en welke datavelden per scherm er actief moeten zijn.  Uiteraard geef je ook per profiel aan hoe de routeringsinstellingen moeten staan. Naast het instellen van de profielen op het toestel zelf kun je dit ook doen via het Sigma Data Center. Het Sigma Data Center is een programma voor op je computer (Windows en MAC). Met dit Data Center kun je ook je historie terug zien, routes maken en verkennen. Al je trainingsdata wordt ook bewaard in de Sigma Cloud zodat je deze ook op je telefoon kunt raadplegen. Daarnaast kan er een koppeling gemaakt worden met o.a. Strava zodat al je fietsritten ook daar getoond worden.

Navigeren

Je kunt op verschillende manieren op pad met de Sigma ROX 12.0. Je kunt een adres opgeven, kiezen voor een POI, een punt op de kaart kiezen of een route tekenen. Die laatste functie werkt heel eenvoudig. Je zoomt een beetje uit de op de kaart tot je het gebied in beeld hebt waar je wilt fietsen en je tekent een lijn op de kaart. De Sigma ROX 12.0 zoekt een route op basis van de lijn die je hebt getekend. Uiteraard is het ook mogelijk om routebestanden in te laden, heb je routes in Strava gemaakt dan kun je die uiteraard ook synchroniseren. Onderweg wordt je netjes begeleid bij het volgen van de route. Een leuke feature is dat het mogelijk is om in het scherm met datavelden nog steeds een stukje van de route te zien.

Trainen

Uiteraard is het mogelijk om een ruim scala aan sensoren te koppelen aan de Sigma ROX 12.0. Dit kunnen ANT+ en Bluetooth sensoren zijn. De hartslag, cadans- en snelheidssensoren zijn natuurlijk logisch, maar ook je vermogensmeters en Shimano DI2 schakelsysteem zijn te koppelen. Zo heb je al je gegevens beschikbaar op 1 apparaat. Naast het koppelen van de sensoren kun je ook workouts aanmaken op de Sigma ROX 12.0 Sport. Je kunt een training opbouwen uit verschillende segmenten waarbij je per segment aan kunt passen waar deze aan moet voldoen.
Onderweg kun je ook uitgedaagd worden bij het rijden van je Strava segmenten die gesynchroniseerd zijn met de Sigma ROX 12.0 Sport. Wanneer je een segment nadert krijg je hier een melding van en tijdens het volgen van het segment weet je hoe je het doet ten opzichte van de KOM/QOM en je ziet uiteraard hoe ver het nog is tot het eind.
Ben je klaar met je rit dan krijg je al een eerste evaluatie van je training op het toestel zelf. Op het toetel zelf kun je ook terugkijken in de agenda wanneer je wat gedaan hebt en wat je records tot nu toe zijn.

Connected

Alle synchronisatie verloopt via Wifi. Zodra de Sigma ROX 12.0 Sport verbinding maakt met een bekend WiFi netwerk worden de laatste ritten gesynchroniseerd. In tegenstelling tot veel andere merken gaat dit dus niet via de Bluetoothverbinding met je telefoon. Uiteraard is het mogelijk om je telefoon als WiFi hotspot in te stellen zodat je ook onderweg de data kunt synchroniseren. Doordat er geen Bluetoothverbinding is met je telefoon krijg je onderweg dus ook niet notificaties door op de Sigma ROX 12.0, de vraag is natuurlijk of je hierop zit te wachten. Sigma beschikt wel over een app voor op je smartphone, maar deze app is meer voor het tonen van je geschiedenis. Met de app zelf kun je dus niet heel veel doen onderweg.

Kaarten

De Sigma ROX 12.0 Sport maakt gebruik van OSM kaarten, deze kun je voor de hele wereld downloaden zodra je een WiFi verbinding hebt. Je kunt eenvoudig kaarten wisselen, uitbreiden en verwijderen. De kaart van Europa is al ge´nstalleerd maar deze is dus eenvoudig aan te passen.

Conclusie

Wat met name opvalt is de intu´tieve manier van werken, de home knop zorgt ervoor dat je altijd weer terug komt in je startscherm. Iets wat je eigenlijk al gewend bent van je telefoon. Daarnaast is de snelheid waarmee je door de kaart scrolt verrassend. Eigenlijk is dit ook het best te vergelijken met het gebruik van een telefoon. Het scherm reageert snel en goed op aanraking en daarnaast kun je tijdens het rijden ook makkelijk gebruik maken van de fysieke knoppen. De draw-route functie werkt ook erg eenvoudig. Nadeel is misschien de beperkte koppeling met je telefoon. Synchroniseren gaat alleen via Wifi en de app op je telefoon is beperkt tot het raadplegen van je data. Een livetrack functie, notificaties en andere connected functies zijn er dus niet.
 

Laatste wijziging: 08 Dec, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden