Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Sinds 1999 dé specialist       5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_autonavigatie

Bel ons: 088-0226900


Autonavigatie> Dash Cams> Meer over Garmin Dash Cams

Garmin_Dash_Cams_overzicht_s300Meer over Garmin Dash Cams, wat kun je er mee, wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de verschillen?

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om een dash cam in je auto te hebben. Sommige nieuwe auto's zijn er standaard al mee uitgerust, vaak ook gebruikt voor rijhulpsystemen. In dit artikel leggen we wat meer uit over de mogelijkheden en verschillen van de Garmin Dash Cams. Op dit moment (oktober 2023) hebben we 6 modellen in het assortiment zitten.

Werking

Veel mensen gebruiken een Dash Cam als extra paar ogen op de weg. Gebeurt er iets vreemds voor je of je raakt betrokken bij een ongeluk dan heb je duidelijke beelden waarop de toedracht te zien is. De Dash Cams van Garmin filmen continu en wanneer je de bestanden gaat bekijken dan zul je zien dat je beschikt over allemaal fragmenten van ongeveer 30 seconden of 1 minuut (afhankelijk van het model). De reden dat het allemaal korte fragmenten zijn is om de mogelijkheid te hebben deze te wissen. Dat gaat niet als het 1 lange film is. De camera's filmen continue door en wanneer de geheugenkaart vol is, wordt het oudste fragment gewist. Het is dus afhankelijk van de grootte van geheugenkaart hoe veel je uiteindelijk kan filmen. Maar wat nu wanneer je een stuk film wilt bewaren? Dat kan op de volgende manieren.

Incident detectie

Raak je betrokken bij een ongeluk dan detecteert de camera dit, dit komt door sensoren in de camera. Er is dus een bepaalde impact nodig om het ongeluk te detecteren . Er wordt een fragment van ongeveer 1 minuut opgeslagen die begint een stukje voor dat het incident gedetecteerd is en een stukje er na. Dit stukje film wordt in een aparte map opgeslagen die niet automatisch gewist kan worden. Mocht de camera door blijven filmen dan blijft dit stuk film in ieder geval bewaard. Ook wanneer de geheugenkaart vol zou zijn.

'Ok Garmin, save video'

Nu heb je hopelijk de incident detectie nooit nodig, maar het kan natuurlijk goed voorkomen dat er iets gebeurt voor je, wat je op een later moment wellicht terug wilt kijken. Je kunt dan op een knopje op het toestel drukken, maar dat is in de praktijk vaak niet handig. Alle (huidige) Garmin Dash Cams beschikken over spraakherkenning , door met je stem het commando 'Ok Garmin, save video' te roepen gebeurt er eigenlijk hetzelfde als bij incident detectie. Dus een stukje voor het commando en een stukje erna wordt apart opgeslagen. Je kunt het filmpje zo makkelijk terugvinden en je hoeft niet bang te zijn dat deze wordt overschreven. Dit filmpje wordt ook in een apart mapje bewaard (een ander mapje dan bij incident detectie).

Filmpjes terugkijken

De meeste modellen beschikken over een display waar je filmpjes op kunt terugkijken. Maar dat is (gelukkig) niet de enige manier. Je kunt de camera natuurlijk uit de auto halen en op een computer aansluiten en zo de bestanden op de geheugenkaart bekijken. Je kunt natuurlijk ook het geheugenkaartje uit de camera zelf halen en in je laptop stoppen. Maar inmiddels leven we in 2023 en zijn er met de huidige generatie Dash Cams makkelijkere manieren. Wanneer je de camera gekoppeld hebt met je telefoon kan je met behulp van de Garmin Drive App ook de filmpjes bekijken en eventueel delen. Wanneer je over een Wifi verbinding beschikt in je auto of binnen bereik van je auto dan is het ook mogelijk om filmpjes automatisch te laten uploaden in de Garmin Vault. Zo zijn ze dus online beschikbaar ook wanneer de telefoon of camera niet bij de hand zijn. Verderop in dit artikel leggen we wat meer uit over de Garmin Vault.

Ingebouwde GPS

Bijna alle modellen beschikken over een ingebouwde GPS ontvanger. Het voordeel hier van is dat o.a. datum, tijd, snelheid en locatie op worden geslagen bij de video. Die informatie zie je ook bij de film. Dit soort informatie kan nuttig zijn bij eventuele discussie over snelheid e.d.

Verschillende modellen

Je kunt uit verschillende modellen kiezen. Wil je klein en compact dan kies je voor de Dash Cam Mini2. De Mini is zoals de naam al doet vermoeden lekker klein en valt zo nauwelijks op achter je ruit. De Dash Cam Mini2 beschikt niet over een eigen display en heeft ook geen ingebouwde GPS. Hij kan dus niet de informatie zoals snelheid en locatie registreren bij je video. De Dash Cam Mini2 beschikt ook niet over de Travelapse functie. Vervolgens heb je de Dash Cam 47/57/67W modellen. Deze zijn wat formaat betreft vergelijkbaar, het verschil zit hem in de specificaties. De resolutie en FPS (Frames Per Seconde) zijn verschillend en de 67W heeft een 180 graden groothoeklens, in plaats van de standaard 140 graden. Garmin heeft ook nog twee 'bijzondere' modellen. De Garmin Dash Cam Tandem, deze filmt zowel binnen als buiten de auto. Dit kan met name nuttig zijn voor bijvoorbeeld  taxi chauffeurs die graag uit veiligheidsoogpunt ook vast wil leggen wat er in de auto gebeurt. Kies je voor de Dash Cam Live dan kies je voor een uitvoering met een eigen internet verbinding (abonnement is vereist). Hierdoor kunnen, ook zonder WiFi of gekoppelde telefoon, beelden veilig gesteld worden in de Garmin Vault. Daarnaast kun je ook op afstand mee kijken met de camera en is er een tracking functie mogelijk. Je kunt dus zien waar de camera (en het voertuig) zich bevinden. Hieronder zie je de beschikbare modellen en daaronder een tabel waarin je de Dash Cams kunt vergelijken.

Garmin Dash Cam Mini 2
Dash Cam Mini 2

adviesprijs € 130,- bij ons € 115,- 

Garmin Dash Cam 47
Dash Cam 47

adviesprijs € 180,- bij ons € 159,- 

Garmin Dash Cam 57
Dash Cam 57

adviesprijs € 200,- bij ons € 189,- 

Garmin Dash Cam 67W
Dash Cam 67W

adviesprijs € 250,- bij ons € 219,- 

Garmin Dash Cam Live
Dash Cam Live

adviesprijs € 400,- bij ons € 339,- 

Productoverzicht

 

 

Dash Cam Mini 2

Dash Cam 47

Dash Cam 57

Dash Cam 67W

Dash Cam Live

Dash Cam Tandem

 

Display

 

V

V

V

V

 

GPS data

 

V

V

V

V

V

Spraakbediening

V

V

V

V

V

V

Maximale resolutie

1080p

1080p

1440p

1440p

1440p

1440p / 720p

Beeldhoek

140 graden

140 graden

140 graden

180 graden

140 graden

180 graden

Framerate

tot 30FPS

tot 30FPS

tot 60FPS

tot 60FPS

tot 30FPS

tot 30FPS

Garmin Vault

V

V

V

V

V

 

Garmin Clarity™ HDR toont meer details in situaties met weinig licht(max resolutie en FPS)

V
1080p, 30fps
 

V
1080p, 30fps
 

V
1440p, 30fps
 

V
1440p, 30fps
 

V
1440p, 30fps
 

V
1440p, 30fps
 

Travelapse functie

 

V

V

V

V

V

Veiliger rijden

 

V

V

V

V

 

LTE-verbinding (abonnement)

 

 

 

 

V

 

Locatietracking

 

 

 

 

V

 

Binnen en buiten filmen

 

 

 

 

 

V

 

Resolutie, FPS en HDR

De resolutie is de breedte en de hoogte van de video in pixels. Hoe hoger de resolutie hoe beter het beeld wordt met name bij minder licht. De video resolutie combineer je met het aantal Frames Per Seconde (FPS). Een film bestaat eigenlijk uit een heleboel afbeeldingen achter elkaar. Werk je met 30 FPS dan zijn het dus 30 afbeeldingen, met 60FPS gaat het dus om 60 afbeeldingen. Wanneer het aantal FPS hoger is krijg je uiteindelijk een scherper beeld, aangezien de 'afbeelding' van een korter stuk is. De mogelijke combinaties zie je in onderstaande tabel.

Instelling

Resolutie

Ondersteunde modellen

1440p, 30 fps, HDR

2560 x 1400 px

57 / 67W / Live

1080p, 60 fps

1920 x 1080 px

57 / 67W / Live

1080p, 30 fps, HDR

1920 x 1080 px

Mini2 / 47 / 57 / 67W

720p, 30 fps, HDR

1280 x 720 px

Mini2 / 47 / 57 / 67W

 

HDR

Je ziet ook de term HDR (High Dynamic Range). Dit is een techniek die Garmin toepast voor een beter beeld bij omstandigheden met minder licht. Wanneer je op een van onderstaande afbeeldingen klikt zullen ze in een groter formaat geopend worden zodat je het verschil kunt zien. Zoals je in de bovenstaande tabel ziet is het niet mogelijk om 60FPS te combineren met HDR.

ZONDER HDR MET HDR

Beeldhoek

Je kunt kiezen voor camera's met een 140 graden lens en camera's met 180 graden. Een camera met een 180 graden lens ziet dus meer links en rechts. Het nadeel is wel een beetje dat het beeld wat meer een fish-eye beeld geeft. Je ziet dus wat meer de rondingen langs de randen. Daarnaast is het afhankelijk van je voertuig of het zin heeft, het kan zijn dat je links en rechts alleen nog de raamstijlen ziet. Onze ervaring is dat de Garmin Dash Cam 57 het populairste model is. Hieronder zie je 2 afbeeldingen. Boven is de beeldhoek van 140 graden, onder 180 graden:

140 graden

180 graden

Bestuurderswaarschuwingen

21_s300De meeste modellen kunnen ook bestuurderswaarschuwingen geven. Dit zijn vaak dingen die je vaak in luxere auto's hebt zitten, maar met behulp van deze dash cams kun je die waarschuwingen dus ook krijgen. Het gaat o.a. om de volgende dingen:

  • Waarschuwing voor koop-staartbotsingen: Wanneer er geen veilige afstand zit tussen je voorligger en je eigen voertuig dan geeft de camera hier melding van
  • Waarschuwing bij rijbaan wisselen: Wanneer je een rijbaanmarkering overschrijdt dan geeft de camera hier melding van
  • Rijwaarschuwing: Wanneer het voertuig voor je, bij een stoplicht of in de file, weer gaat rijden kan de camera hier ook een melding van geven.
  • Daarnaast is het mogelijk meldingen te krijgen voor roodlichtcamera's en flitsers. Om deze gegevens actueel te houden moet het toestel verbonden zijn met je telefoon.

Garmin Vault

Wanneer er een video opgeslagen wordt (handmatig of door incident detectie) kan deze video ook gelijk geupload worden naar de Garmin Vault. Daar is dan wel een Wifi verbinding voor nodig. De video wordt 24 uur bewaard door Garmin. Tegen betaling kun je kiezen voor een langere bewaartijd. Voor € 5,99 heb je 7 dagen toegang tot je video's en voor € 10,99 tot 30 dagen (prijzen november 2023). Vanuit de Vault kun je beelden delen en downloaden.

Garmin Dash Cam Video Sync

Met behulp van Dash Cam Video Sync kan elke combinatie van maximaal 4 Garmin Dash Cams gelijktijdig worden gekoppeld met de Garmin Drive™ app. Hierdoor kun je meerdere dashboardcamera's in hetzelfde voertuig installeren, zoals camera's aan de voor- en achterzijde, en samengestelde beeld-in-beeld-video's maken van de gelijktijdige opnamen.

Parking mode

Afhankelijk van hoe het toestel van stroom voorzien wordt kan je ervoor kiezen om de parking mode te gebruiken. Wanneer je het voertuig uitschakelt kan de parkeermodus automatisch geactiveerd worden. Wanneer er nu beweging gedetecteerd wordt (doordat iemand tegen je auto aanstoot) wordt dat moment opgeslagen. Is er een WiFi verbinding dan kan je zelfs een melding krijgen op je telefoon. Deze functie kan alleen gebruikt worden wanneer de camera aangesloten is via een constante stroomvoorziening.

Accessoires

Standaard wordt er een aanstekerplug meegeleverd met 2 USB-A poorten. Naast de camera is het mogelijk om nog een andere apparaat op te laden. Er zit een USB kabel bij die genoeg lengte heeft om helemaal weg te werken langs het raam. Wil je liever geen gebruik maken van de aanstekerplug dan zijn er 2 andere opties:

Parking mode kabel , deze kabel is iets meer voor de techneuten. De kabel bouw je in en sluit je aan op 12 volt. Een makkelijk manier kan zijn met behulp van een Piggy back. Je kunt het systeem dan makkelijk via je zekeringen aansluiten. Je sluit de kabel aan op een constante 12 volt, op aarde en op een geschakelde 12 volt. Hierdoor weet het systeem wanneer de auto in- of uitgeschakeld wordt.

OBDII

Geen zin in veel technisch gedoe? Kies dan voor de OBD-II kabel. Deze prik je in de OBD-II poort van je voertuig en je beschikt direct over 2 USB aansluitingen. Op de stekker kun je instellen of de camera van stroom voorzien moet worden wanneer je de auto uitschakelt. Je hebt de keus uit 10 minuten, 24 uur of oneindig. Er zit een beveiliging ingebouwd die ervoor zorgt dat de stekker volledig uitschakelt wanneer de accuspanning te laag wordt. Bekijk wel eerst waar je de OBD-II connector hebt zitten en of hier permanent een stekker in kan. Soms zit er een afdekkap voor de connector die niet op zijn plaats kan als er een stekker in zit. 

Garmin Parking mode kabel

Parking mode kabel

winkelwagen bij ons € 35,-

Garmin constante voeding via OBD-II poort

Constante voedingskabel via OBD-II poort

winkelwagen bij ons € 49,95

Laatste wijziging: 30 Dec, 2023
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden