Informatiebalk
verbouwing Notter
Rectangle

Laatste wijziging: 30 Jun, 2017

Deze pagina was bedoeld om het verloop van de verbouwing in Notter te volgen. Tijdens deze verbouwing volgen de gebeurtenissen zich in snel tempo op. Deze pagina is daardoor meer een dagboek/weblog geworden.

Nadat WayPoint Notter begin 2004 in een voor dat moment veel te groot pand is getrokken, zijn we nu weer volledig uit ons jasje gegroeid. In mei 2006 begon dat met de aanvraag voor een tuinhuis achter het pand. Daar konden we dan oud papier, lege dozen etc. opslaan. De procedure voor het aanvragen van een tuinhuis bij een bedrijf kwam echter neer op het aanvragen van een bouwvergunning. Wanneer we dan toch de procedure van een vergunning af moeten wachten, dan kunnen we het ook wel wat permanenter aanpakken. In juni 2006 dus maar een vergunning voor een grootscheepse verbouwing aangevraagd. Dat had toch meer voeten in de aarde dan aanvankelijk leek, maar uiteindelijk in januari 2007 kregen we de vergunning. In februari 2007 is er gestart met een aanzienlijke verbouwing, het totale bedrijfsoppervlak wordt bijna verdubbeld. De verbouwing zal tot september 2007 (inmiddels eind 2007 mei 2008) doorlopen. We doen ons uiterste best om de overlast voor de klanten tot een minimum te beperken, maar vooral voor de pakeergelegenheid is enige hinder helaas niet te voorkomen. We zullen middels deze pagina het verloop van de verbouwing in beeld brengen. Met deze verbouwing krijgen we er een extra ruimte van 197m2 (wordt met kelder ruim 400m2) bij. Deze ruimte was in eerste instantie bedoeld voor de klantenservice, postkamer en magazijn.

Doordat ons pand aan de Regge ligt, een rivier die vroeger gemeanderd heeft, moet de nieuwbouw op 29 stuks 7 meter lange palen geplaatst worden. Heien vlak naast de bestaande bebouwing is niet verstandig, daarom moet er geboord worden. Daarvoor was het noodzakelijk dat eerst de nieuwe kruipruimte werd uitgegraven en de parkeerplaats en ondergrond geschikt werd gemaakt voor de loodzware boorinstallatie.

rijplaat

Tijdens deze werkzaamheden kwamen we echter een enorme hoeveelheid puin, afkomstig van een oude boerderij tegen. Deze boerderij heeft hier jaren geleden gestaan en bij het afbreken daarvan was het toen de gewoonte om de resten onder de grond te stoppen. Boren door deze brokstukken zou nog veel meer brokken opleveren. De resten moeten dus verwijderd worden. Het gevolg is dat we niet 1 meter maar ruim 2 meter moeten uitgraven. Om verder te kunnen moet het teveel uitgegraven deel weer opgevuld worden middels grondverbetering. Dat zijn wederom veel extra kosten waar je helemaal niets voor terug krijgt.

Na een nachtje slapen leek het ons beter om het ontstane gat te gaan gebruiken voor een souterrain. we zouden een enorme kelder kunnen creeren waarvandaan je bovendien nog uit kon kijken over het achtergelegen weiland. Schitterende locatie voor een nieuwe cursusruimte....

We zagen nog veel meer mogelijkheden en hebben onze plannen bijgesteld. De kelder moet er dus maar komen. Helaas heeft dit wel gevolgen voor de vergunning en moeten we een nieuwe procedure starten. De bouw ligt nu dus even stil. We hopen dat we deze keer alle medewerking van de gemeente krijgen en snel door kunnen gaan met het realiseren van de inmiddels broodnodige uitbreiding.

kelder

Zodra er zicht is op een vergunning met kelder gaan we verder met uitgraven. We moeten dan nog een meter dieper en houden dan wel een paar honderd kuub zand over. Net als vroeger maken we dan maar een diep gat waar we het overtollige zand in gooien...... :-)

Op vrijdag de 13e april 2007 kwam de langverwachte brief van de gemeente. Als die maar geen ongeluk brengt....

Er was geen bezwaar tegen de uitbreiding met een kelder!! Alleen wat aanvullende eisen van milieu en brandweer maar dat is geen probleem.

Direct de aannemer geroepen om de vervolgplannen op te starten. Als eerste moet de vorig jaar aangelegde drukriolering verplaatst worden. Niet zo praktisch om hem midden door de kelderruimte, waar het nieuwe cursuslokaal komt te laten lopen. We hebben nog wel even overwogen om de buizen doorzichtig te maken zodat je wat afleiding hebt tijdens de cursus:-)

1 mei 2007
Om de laatste 80cm af te kunnen graven is de grond onder de bestaande fundering de afgelopen geinjecteerd met kunsthars. Vanmorgen zou dat voldoende zijn uitgehard en kon er verder worden gegraven........

Dat bleek anders; er was vandaag bij Waypoint sprake van een instorting als gevolg van de graafwerkzaamheden.

Eerst even twee belangrijke punten:
- het gaat louter om materiele schade; gelukkig heeft niemand ook maar een schrammetje opgelopen!
- de winkel blijft gewoon open; bezoekers zullen er amper iets van merken. Opbouw zal wel op een andere locatie (op de Schapendijk, bij de 'roots' van Waypoint) plaatsvinden.

Op een uur of 11 in de ochtend was er een doffe 'knal' te horen, dat klonk niet best en iedereen die nog in de werkplaats was is daar uitgeroepen.
Twee a drie minuten later stortte de hele achterzijde in.... Toch die vergunning op vrijdag de 13e???

Al met al is er sprake van zeer aanzienlijke schade, en zullen we werkplaats, postkamer en magazijn de komende tijd niet kunnen gebruiken.
Gelukkig hebben we de 'Notter-bakermat' aan de Schapendijk nabij en is er vandaag inmiddels zodanig geimproviseerd dat er, behoudens vandaag, voor de klant weinig van de malheur te merken zal zijn.

instorting_notter

Gelukkig is de moed niet meegezakt en zijn we dankzij gezamenlijke inspanning weer volledig operationeel en pakken we spoedig de draad van de verbouwing weer op.

Eind mei 2007 zijn we nog niet veel verder. Vele verzekeraars, schadeexperts en deskundigen zijn langsgeweest om de oorzaak te achterhalen. Uiteindelijk moet er dan een schuldige aangewezen worden, was het de aannemer, de onderaannemer, het bedrijf dat de injecties heeft uitgevoerd of het bedrijf dat de graafwerkzaamheden heeft verricht?
Inmiddels zijn de puinhopen wel een beetje opgeruimd. We mogen echter pas verder afbreken wanneer alle onderzoeken afgerond zijn.

instorting-opgeruimt

Ons plan voor de verbouwing was gebaseerd op een bestaande situatie. Die situatie is nu plotseling geheel anders. Dus opnieuw naar de architect om uitgaande van de nieuwe situatie een plan te bedenken. Inmiddels hadden we zelf ook een architect in dienst gekregen, dus onze ideeen konden snel geschetst worden. Nu eind mei is de nieuwe tekening klaar en kan er opnieuw gerekend worden door de aannemer en de procedure bij de gemeente weer worden gestart.

21 Augustus 2007
We kunnen eindelijk verder! De verzekeringen hebben alle onderzoeken gedaan. Het nieuwe plan is goedgekeurd door de gemeente en de bouw vakantie is weer achter de rug. En dan gaat het ook snel.
In een dag tijd zijn alle restanten opgeruimd en is er een enorme bouwput ontstaan. De aanbouw met keuken en toilet blijft nog even staan maar zal ook plaats moeten maken voor de nieuwbouw. Voorlopig nog koffie uit echte kopjes. Straks worden dat tijdelijk plastic bekers.

DSC00458 DSC00459

September 2007, de keldervloer is gestort de omvang van de verbouwing is nu goed te zien. Er wordt 300m2 bijgebouwd in 2 lagen. Een uitbreiding van 600m2. Met het bijna voltallige personeel (22) testen we de sterkte van de vloer :-)

keldervloer-448
PersoneelGuidoDinekeJopEric BuitenhuisAmerentiaHansEdwinJoséNielsEricMartinAnkeChristianAngeliqueRoyGerlindeSuzanneHarm JanAndréSophieRuud
DSC00620
DSC00645
DSC00647

Vanaf nu hebben we te maken met standaard werkzaamheden en dan gaat het ook snel. Hieronder de situatie zoals hij in februari/maart 2008 is.

DSC00750-314 DSC00761-314

Aan de voorzijde is weinig te zien van de 2 bouwlagen van de nieuwbouw, maar vanaf de zijkant kunnen we er meer van zien (onder).

DSC00757-448
DSC00752-314
DSC00753-314

Nog even doorbijten met de afwerking aan de binnenkant. Vanaf half april 2008 willen we geleidelijk de nieuwbouw in gebruik nemen. Wanneer we 1 mei 2008 (1 jaar na de instorting) doorstaan dan volgt op 17 mei 2008 de officiëlle opening. Dit gaan we groots vieren. Meer informatie hier

DSC00746-314 DSC00747-314
DSC_5849-2-
DSC_5841
DSC_5836

Op 17 mei 2008 hebben we de nieuwbouw officieel in gebruik genomen.


Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW