Informatiebalk
Fietsnavigatie
Oregon serie eTrex serie eTrex Touch GPSMAP64 serie Montana serie Edge serie Mio Cyclo serie Teasi One 3 Kaartmateriaal Montage

 

garmin dealer

Laatste wijziging: 21 Jan, 2017

Fietsnavigatie, een GPS voor bij het fietsen. Klik hier voor een overzicht van de fietstoestellen

Garmin Oregon 700

Garmin eTrex Touch

GPSmap 64s

Garmin eTrex 30x

garmin_montana_680t

Garmin Edge 1000

Mio_cyclo_505_100

Teasi One 3

Garmin Oregon

Garmin eTrex Touch

Garmin GPSmap 64

Garmin eTrex

Garmin Montana

Garmin Edge

Mio Cyclo

Teasi One 3

GPS op de fiets of fietsnavigatie

"Ik ben op zoek naar navigatie voor de fiets (en het moet wel een beetje makkelijk zijn)!", is een openingszin waarmee geregeld klanten, ÚÚn van onze 6 WayPoint vestigingen binnen komen zetten. Hiermee wordt meestal bedoeld dat het toestel, dat voor navigatie op fiets gebruikt gaat worden, een beetje makkelijk in gebruik is. De vraag welke toestel dit dan precies is, is vaak echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Je kunt niet alleen uit verschillende merken kiezen, maar per merk, en dan vooral bij Garmin, heb je nog de keus uit veel verschillende modellen.
Om uiteindelijk de beste keus te maken zullen wij dan ook altijd aanraden om een keer in een van onze winkels langs te komen. Door het toestel in het echt te zien, het scherm in verschillende omstandigheden te beoordelen en zelf de gebruiksvriendelijkheid van de bediening te ervaren, kan uiteindelijk het juiste toestel worden gekozen.
Voor mensen die toch de definitieve keuze via internet willen maken, of zich juist goed willen voorbereiden voordat ze ÚÚn van onze winkels binnenstappen, is het van belang om zichzelf een aantal vragen te stellen.

"Wat voor fietser ben ik?"

Hoewel er vele redenen kunnen zijn om voor een bepaald model te kiezen, denk aan: touchscreen of knopbediening, grootte en afleesbaarheid (van het scherm), vervangbare batterijen, prijs en zelfs of het toestel wel of niet mooi wordt gevonden.
Belangrijk is dat het toestel bij het gebruik past. iemand die bijvoorbeeld vanuit Nederland naar Santiago de Compostela in Spanje wil fietsen, en als een echte pelgrim een beetje primitief zal overnachten, zal eerder voor een toestel kiezen waarbij zelf de batterijen kunnen worden vervangen. Bij primitief overnachten, zal je soms geen stroom hebben om een interne accu op te laden. Iemand die meer op luxe is gesteld, en elke nacht toegang heeft tot stroom, zal minder genoodzaakt zijn persÚ een toestel te kiezen waarbij zelf de batterijen kunnen worden vervangen.

Filmpjes

 

Natuurlijk moet je ook dan, wel rekening houden met de accu duur. Fabrikanten hebben de neiging de accu duur vaak wat positiever voor te schotelen, dan de ervaring in praktijk uitwijst. Wel komen er, vooral voor de recreatieve fietser, steeds meer mogelijkheden om eventueel een toestel tijdens het fietsen te voeden. Natuurlijk zijn er de elektrische fietsen, die soms de mogelijkheid hebben om een accessoire, als een GPS, elektrisch te voeden, maar ook voor niet-elektrische fietsen bestaat soms de mogelijkheid om een GPS te voeden via bijvoorbeeld de naafdynamo.

"Waar wil ik het toestel (nog meer) voor gaan gebruiken?"

In eerste instantie wordt het toestel natuurlijk gekozen om te navigeren op de fiets. Maar ook met andere activiteiten kan veel plezier worden beleefd aan het toestel. Een sportieve fietser wil het toestel misschien niet alleen gebruiken voor navigeren, maar ook om zijn of haar trainingsactiviteiten in beeld te brengen. De Garmin Edge 1000 en Mio Cyclo 315 en Mio Cyclo 505 zijn toestellen waarmee je prima kan navigeren, maar in combinatie met een hartslagband en/of cadanssensor ook prima kan inzetten als trainingstool. Voor de fanatiekelingen onder de fietsers is er ook een vergaande integratie met Strava mogelijk.

Ben je met name op zoek naar een toestel voor een gecombineerd gebruik van wandelen en fietsen dan wordt er vaak gekeken naar de verschillende modellen van Garmin. De eTrex-, GPSMAP64 en Oregon serie liggen dan voor de hand. Deze toestellen beschikken ook over verwisselbare batterijen.

Ligt de nadruk vooral op het gebruik op de fiets dan is er meer keus wat merken betreft. Bij Garmin kom je dan snel op de Edge serie uit, met keus uit verschillende modellen binnen deze serie. Binnen de Edge serie heb je een ruime keuze, zowel voor de recreatieve fietser als de fanatieke racefietser. Zoek je een eenvoudig te gebruiken toestel om je weg te vinden en bestaande routes te rijden? Kijk dan naar de Garmin Edge Touring, wil je ook trainen, verbeteren, prestaties bijhouden dan is de Garmin Edge 1000 waarschijnlijk interessanter.
Meer over deze serie toestellen vind je hier.
Naast Garmin hebben we ook de toestellen van Mio. De MioCyclo serie was het eerste merk die de SurPrise Me functie heeft ge´ntroduceerd, geef een afstand op en het toestel bedenkt 3 rondritten. Inmiddels zien we deze functie ook bij de andere merken terug.
Mio biedt ook verschillende modellen. Met de MioCyclo 200 heb je een prima toestel voor de recreatieve gebruiker (en een mooi groot scherm!). Wil je net iets meer mogelijkheden op trainingsgebied, kijk dan naar de MioCyclo 315 of MioCyclo 505. Bij de 505 serie beschik je dan ook nog eens over maximale connectiviteit. Door de Bluetoothkoppeling met je mobiele telefoon krijg je melding over berichten of telefoonoproepen en met de ingebouwde WIFI is het mogelijk om draadloos te synchroniseren. Voor meer informatie en een uitgebreide vergelijkingstabel kijk je hier.

Ook de nieuwe Teasi One 3 doet een gooi naar de titel van meest eenvoudige fietsnavigatie (toestel). Ook dit toestel is vooraf geladen met kaarten en kan dus direct uit de doos gebruikt worden.
Vooral de prijs van dit toestel is een goed verkoopargument. In vergelijking met de toestellen van Garmin en Mio is de Teasi One 3 een stuk voordeliger. Op waterdichtheid wordt wel iets toegegeven op de concurrenten.  Zijn de concurrenten IPX7 waterdicht, (1 meter diep een half uur lang) is de Teasi One 3 spatwaterdicht. Daarnaast is de accu van de Teasi One 3 niet te verwisselen en voor optimale afleesbaarheid heb je de achtergrondverlichting wel nodig, hierdoor werkt het toestel wat minder lang op zijn accu

Ook Garmin biedt toestellen in het kant-en-klaar recreatieve gebruik. De inmiddels erg populaire Edge Touring heeft een aantal interessante functies zoals het plannen van een rondrit en het naviageren van tracks. Met de kaart van Europa voorge´nstalleerd, is het een toestel die direct uit de doos te gebruiken. Heb je liever een iets groter scherm met een hogere resolutie en snellere processor, dan is de Edge Explore 1000 beschikbaar. Dit toestel is gebasseerd op de Edge 1000 maar de nadruk ligt bij de Edge Explore 1000 meer op het recreatieve gebruik en minder op de trainings- en prestatiefuncties.

De Outdoor toestellen van Garmin

Als de Edge serie van Garmin is afgevallen omdat de trainingsmogelijkheden geen meerwaarde bieden, de Mio Cyclo en de Teasi One 3 afvallen, omdat het toestel mogelijk (in de toekomst) ook voor mountainbiken en/of wandelen gaat worden gebruikt, kom je meestal terecht bij de outdoor toestellen van Garmin.

De outdoor serie van Garmin bestaat uit een aantal verschillende modellen, en van die modellen bestaan ook weer verschillende uitvoeringen. Welk model en welke uitvoering dan de beste keuze is voor navigeren op de fiets, is vaak erg persoonlijk.
De outdoor serie van Garmin bestaat uit 6 verschillende modellen: de Garmin eTrex, de Garmin eTrex Touch, de Garmin Oregon, de Garmin GPSMAP 64, de Garmin Montana en de Garmin Monterra. Om het juiste model te kiezen, en vervolgens de juiste uitvoering, is het verstandig om de verschillen tussen de toestellen zo duidelijk mogelijk te maken. Grofweg is er een tweedeling te maken tussen de verschillende toestellen. Toestellen die met knoppen worden bediend en toestellen die met een touchscreen werken.
De modellen met knoppen zijn de Garmin eTrex en de Garmin GPSMAP 64. De Garmin eTrex Touch, de Garmin Oregon, de Garmin Montana en de Garmin Monterra worden bediend met een touchscreen.

Toestellen met knopbediening

Hoewel de meeste mensen een touchscreen vaak makkelijker vinden te bedienen dan een toestel met knoppen, heeft knopbediening ook zeker zijn voordelen. Vooral als het toestel in vuile omstandigheden, zoals bij mountainbiken, gebruikt wordt, zijn rubber knoppen minder kwetsbaar dan het touchscreen, bij bediening. Ook in koude omstandigheden, als het toestel veel met handschoenen bediend wordt, kan knopbediening uitkomst bieden.

De Garmin eTrex serie

De Garmin eTrex serie bestaat uit een aantal compacte toestellen waarbij je kunt kiezen voor bediening met knoppen bij de eTrex 20x en eTrex 30x of het gebruik van een touchscreen bij de eTrex Touch 25 en eTrex Touch 35. Het scherm van de Touch modellen is iets groter, de processor is sneller en over het algemeen ervaren de mensen een touchscreen als gebruiksvriendelijker. Beide toestellen hebben een voorge´nstalleerde kaart, wel gebaseerd is op OpenStreetMap data.

Garmin eTrex 20x

Garmin eTrex 30x

Garmin eTrex Touch 25

Garmin eTrex Touch 35

 

 

eTrex 20x

eTrex 30x

eTrex Touch 25

eTrex Touch 35

 

 

De Garmin GPSMAP 64 serie

De Garmin GPSmap 64-serie is wat toestel betreft een stukje groter dan de eTrex serie. Het scherm is wat formaat betreft gelijk aan de eTrex Touch. Geef je de voorkeur aan bediening van knoppen dan is het voordeel bij de GPSMAP 64-serie dat de knoppen aan de vookant zitten, dit in tegenstelling tot de knoppen aan de zijkant bij de eTrex 20x en 30x. Met name mountainbikers die door weer en wind op pad gaan vinden dit een erg prettig toestel. De knoppen kun je onder alle omstandigheden blijven gebruiken en het scherm zal nergens op reageren als je deze schoon zou vegen.

De GPS Map 64 is er in 3 uitvoeringen; de GPSmap 64, de GPSmap 64S en de GPSmap 64ST. Alle uitvoeringen kunnen, voor een nog betere ontvangst, gebruik maken van de GLONASS. De GPSmap 64S en de GPSmap 64ST hebben, net als de eTrex 30, een barometrische hoogtemeter en een digitaal kompas, en kunnen daarnaast gekoppeld worden aan een smartphone via Bluetooth, zodat notificaties van de telefoon in het scherm worden weergeven. Een andere mogelijkheid is een tracking functie, daarmee kunnen mensen thuis zien waar jij op dat moment fietst. Dit gaat uiteraard wel ten koste van de databundel van je telefoon. De T extra bij de GPSmap 64ST betekent dat er vooraf een 1:100.000 topografische kaart is ingeladen. Deze kaart is een stuk grover dan de 1:25.000 topografische kaarten die je per land kan kopen, maar is wel prima te gebruiken om je op de omgeving te kunnen oriŰnteren.

Garmin GPSmap 64

Garmin GPSmap 64s

Garmin GPSmap 64st

 

 

 

GPSmap 64

GPSmap 64S

GPSmap 64st

 

 

 

Toestellen met een touchscreen

De Garmin eTrex Touch, de Garmin Oregon en Garmin Montana en Garmin Monterra, zijn de modellen die worden bediend met een touchscreen. Naast het formaat en de mogelijkheden, is de prijs het grootste verschil tussen deze modellen.

De Garmin Oregon serie

Meer informatie over de Garmin Oregon modellen is hier te vinden

Per april 2013 is de Garmin Oregon serie helemaal vernieuwd. Grootste voordeel ten opzichte van de "oudere" Oregons, is de afleesbaarheid van het scherm. Werd voor april 2013 nog wel eens een Garmin Montana gekozen, in plaats van een Garmin Oregon, voor een duidelijker scherm, vanaf nu is de Garmin Oregon het toestel met het beste scherm. Daarnaast beschikt de Garmin Oregon serie over een snelle processor en bluetooth.
Welke uitvoering dan het best kan worden gekozen, is net als bij de Garmin Montana afhankelijk, van de toegevoegde waarde van de 1:100.000 topografische kaart van Europa en/of een 8 megapixel camera (met flitser), in verhouding tot de hogere prijs.

Garmin Oregon 600

Garmin Oregon 600t

Garmin Oregon 650

Garmin Oregon 650t

 

 

Oregon 600

Oregon 600t

Oregon 650

Oregon 650t

 

 

De Garmin Montana serie

Meer informatie over de verschillende modellen is hier te vinden

De Garmin Montana wordt vaak gezien als de overtreffende trap van de Garmin Oregon. Het toestel is een stuk groter en heeft dan ook (samen met de Monterra) het grootste scherm van alle outdoor toestellen. Vooral voor mensen die, vanwege de ogen, graag een groot scherm willen, is de Garmin Montana een interessante optie. De Garmin Montana en Garmin Monterra hebben een audio uitgang, zodat in bepaalde omstandigheden, tijdens het fietsen, met gesproken aanwijzingen zou kunnen worden gewerkt. Het aansluiten van een koptelefoon of externe speaker is hiervoor wel noodzakelijk. Ook de Garmin Montana is tegen meerprijs te verkrijgen met de 1:100.000 topografische kaart van Europa en een 8 megapixel camera.

Garmin Montana 610

Garmin Montana 680

Garmin Montana 680t

 

 

 

Montana 610

Montana 680

Montana 680t

 

 

 

De Garmin Monterra

Meer informatie over de Monterra is hier te vinden

De Garmin Monterra lijkt in eerste instantie erg veel op de Garmin Montana (680T). Door een stel extra mogelijkheden is het echter wel een totaal ander toestel. De Garmin Monterra werkt met het besturingssysteem Android, heeft Wi-Fi, Bluetooth en een 8 megapixel camera waar ook mee gefilmd kan worden. Door al deze (extra) mogelijkheden is het toestel wel redelijk complex in gebruik en daardoor vooral een toestel voor mensen die dit juist extra interessant vinden.

Garmin Monterra

 

 

 

 

 

Monterra

 

 

 

 

 

Kaartmateriaal

Bij het aanschaffen van fietsnavigatie speelt het toestel natuurlijk de grootste rol. Naast accessoires als een fietssteun, een eventueel tasje, etc. speelt het kaartmateriaal echter ook een prominente rol.
Een aantal jaren geleden werden de toestellen bijna altijd geleverd zonder detailkaarten. Inmiddels is er een trend aan het ontstaan dat steeds meer modellen kant-en-klaar worden geleverd met voor ge´nstalleerde fietskaarten. De Mio Cyclo was het eerste toestel dat werd geleverd met fietskaart, daarna volgde Garmin met de Edge Touring (en later de Edge 1000)  en ook de Teasi One 2 is voorgeladen met een fietskaart.
Alle drie de fabrikanten maken hierbij gebruik van de OpenStreetMap kaarten. OpenSteetMap, of kortweg OSM, is een project waarbij vrijwilligers kaarten maken die vrij beschikbaar en vrij bewerkbaar zijn. Omdat hier heel veel mensen aan meewerken en deze kaart steeds wordt bewerkt, is deze kaart steeds meer up to date en daardoor voor de fabrikanten interessant om als basis te gebruiken voor de fietskaart in de verschillende toestellen.
Het grote voordeel van een voorge´nstallerde kaart is dat het toestel direct uit de doos te gebruiken. Dit kan de keuze voor een bepaald toestel zeker be´nvloeden, maar laat het niet totaal doorslaggevend zijn. Toestellen waar nog geen kaart is voorge´nstallerd, zijn ook relatief makkelijk van fietskaarten te voorzien.

Naast de OSM fietskaarten zijn er, vooral voor de Garmin toestellen, nog een aantal andere kaarten die interessant kunnen zijn fietsen en natuurlijk ook voor andere activiteiten die met de GPS kunnen worden ondernomen. Inmiddels heeft Garmin voor verschillende landen ook zeer gedetailleerde topografische kaarten beschikbaar die voor verschillend gebruik routes kunnen berekenen. Daardoor zijn de kaarten, naast het gebruik voor wandelen, ook steeds beter bruikbaar voor fietsen. Afhankelijk van het gekozen profiel kunnen deze kaarten routes berekenen voor recreatief fietsen, racefietsen, mountainbiken, etc.

Racefietsers kiezen er ook vaak voor om gebruik te maken van de gewone wegenkaart, de City Navigator NT Europa. De kaart kan wel fietsroutes berekenen, maar kent niet de losse fietspaden, waardoor je hier dus ook niet overheen gestuurd kan worden. Ook voor recreatief fietsen in het buitenland wordt vaak gebruik gemaakt van deze kaart. Hoe verder je uit Nederland weg bent, des te minder fietspaden je tegenkomt, en heeft de wegenkaart dus al een voldoende dekking.
Voordeel van de City Navigator NT is ook dat heel Europa is gedekt. Of je nu gaat fietsen in Nederland, Noorwegen, England of bijvoorbeeld Spanje, overal kan je hem gebruiken. Tevens heb je direct alle stadsplattegronden en kan je interessante locaties vinden. Of het nu een benzinepomp is om de bidon te vullen, of een hotel om te overnachten.

Als alternatief voor de City Navigator is eventueel ook nog de Onroute Motorkaart aan te schaffen. Zoals de naam al doet vermoeden ;-) is deze kaart niet gemaakt voor fietsers, maar omdat deze kaart mooie motorroutes berekent, kunnen fietsers hier ook veel plezier aan beleven. Het voordeel t.o.v. de City Navigator is dat je minder langs provinciale wegen zal worden gestuurd en veel meer over de leuke weggetjes binnendoor. Het aantal landen dat met de motorkaart gedekt wordt is echter wel minder dan bij de City Navigator. De OnRoute Motorkaart is verkrijgbaar in een versie voor de Benelux of voor Midden Europa.

Mountainbikers willen meestal nog meer details op de kaart zien, zoals bijvoorbeeld wandelpaden en hoogte lijnen. Hiervoor zijn verschillende topografische kaarten beschikbaar. Omdat het aanschaffen van veel topografische kaarten een kostbare aangelegenheid is, kiezen veel mountainbikers, net als wandelaars, vaak voor een Garmin GPSmap 64, Garmin Oregon of Garmin Montana met een "T" toevoeging. Zoals eerder beschreven is het toestel dan voorzien van een 1:100.000 topografische kaart van heel Europa, die zeker bij het mountainbiken een toegevoegde waarde heeft om bijvoorbeeld kant-en-klare routes (tracks) op te projecteren of om jezelf op te kunnen oriŰnteren. In tegenstelling tot de kaarten die eerder zijn beschreven, kan deze kaart geen route berekenen.

Tracks

Bijna alle fietsroutes die je bijvoorbeeld van Internet kan downloaden, zijn tracks. Een track is een broodkruimelspoor dat op het scherm van je GPS kan worden weergegeven. Omdat je ook je eigen positie in het scherm ziet, ten opzichte van de track, kan je op die manier dus het broodkruimelspoor (of met andere woorden, de route) volgen.
Voor het volgen van de track heb je niet per se een (detail)kaart nodig, maar de toegevoegde waarde van een detailkaart is wel groot.

Uitproberen?

uitproberen-1Duizelt het nog steeds een beetje? Je hebt bij WayPoint ook de mogelijkheid om de toestellen een dag of een weekend te huren. Dan heb je rustig de tijd om een toestel een beetje te leren kennen. Klik hier voor meer informatie.

Fietsnavigatie overzicht

De Garmin Oregon serie bestaat uit:

Garmin Oregon 700

Garmin Oregon 750

Garmin Oregon 750t

 

 

 

Oregon 700

Oregon 750

Oregon 750t

 

 

 

Garmin_oregon_600_100

Garmin_Oregon_600t_100

Garmin_Oregon_650_100

Garmin_Oregon_650t_100

 

 

Oregon 600

Oregon 600t

Oregon 650

Oregon 650t

 

 

De Garmin GPSmap 64 serie bestaat uit:

gpsmap 64

gpsmap 64s

gpsmap 64st

 

 

 

GPSMAP 64

GPSMAP 64s

GPSMAP 64st

 

 

 

De Garmin eTrex serie bestaat uit:

Garmin eTrex Touch 25

Garmin eTrex Touch 35

Garmin eTrex 20x

Garmin eTrex 30x

Garminetrex10_100

 

eTrex Touch 25

eTrex Touch 35

eTrex 20x

eTrex 30x

eTrex 10

 

De Garmin Montana serie bestaat uit:

Garmin Montana 610

Garmin Montana 680

Garmin Montana 680t

 

 

 

Montana 610

Montana 680

Montana 680t

 

 

 

De Garmin Monterra:

Garmin_Monterra_100

 

 

 

 

 

Monterra

 

 

 

 

 

De Garmin Edge serie bestaat uit:

Edge Explore 1000

Garmin Edge Explore 820

garmin_edge_touring_100

 

 

 

Edge Explore 1000

Edge Explore 820

Edge Touring

 

 

 

Garmin Edge 1000

Garmin Edge 820

Garmin Edge 520

Garmin Edge 20/25

 

 

Edge 1000

Edge 820

Edge 520

Edge 20/25

 

 

De Mio Cyclo serie bestaat uit:

Mio Cyclo 200

Mio_cyclo_315_100

Mio_cyclo_505_100

 

 

 

Mio Cyclo 200

Mio Cyclo 315

Mio Cyclo 505

 

 

 

Teasi One:

Teasi one 3

 

 

 

 

 

Teasi One 3

 

 

 

 

 

Garmin Varia:

Garmin Varia fietsverlichting

Garmin Varia fietsradar

 

 

 

 

Varia fietsverlichting

Varia fietsradar

 

 

 

 


Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW