Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Sinds 1999 dé specialist       7 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_actioncams

Bel ons: 088-0226900


Action cams> Garmin VIRB Actioncamera> GoPro Hero 5 Black vs Garmin VIRB Ultra 30

Verschillen GoPro Hero 5 Black en Garmin VIRB Ultra 30

GoPro Hero 5 Black10_s300

Momenteel zijn er veel action cams op de markt, en dat maakt het maken van een keuze voor een bepaalde camera lastig. Voor ieder budget is er iets te koop, maar wanneer je kijkt naar de topmodellen die nu te koop zijn, dan komen de GoPro Hero 5 Black en Garmin VIRB Ultra 30 toch wel bovenaan in de lijst. De prijs voor beide camera's is vrijwel gelijk, maar wat zijn de verschillen?

Waterdicht

GoPro Hero 5 BlackWaar Garmin voorheen de VIRB camera zelf al waterdicht maakte, hebben ze er nu voor gekozen om voor de waterdichtheid een behuizing te gebruiken. Eigenlijk altijd zoals het bij GoPro het geval was. GoPro daarentegen kiest er nu bij de GoPro Hero 5 Black juist voor om de camera van zichzelf waterdicht te maken.

Voor beide keuzes is wat te zeggen. De GoPro-gebruiker is eigenlijk niet anders gewend dan dat de camera in een behuizing zit. Op de motor was een waterdichte behuizing onhandig, vanwege het opladen van het toestel op de motor. Je kunt tenslotte niet bij de USB-aansluiting doordat de camera in de behuizing zit. Er was wel een skeleton housing voor de GoPro te koop waarbij je dan wel kon laden, maar dan was de camera niet meer waterdicht.
Bij de Garmin VIRB XE zat er een waterdichte connector aan de zijkant van de camera zodat det opladen van dit toestel wel mogelijk was. Bij de GoPro Hero 5 Black lijkt het er echter op dat voor het laden er nog steeds een klepje open moet en dan heb je dus nog steeds een probleem met waterdichtheid. De nieuwe Garmin VIRB Ultra 30 kan nu (september 2016) alleen geladen worden via mini-USB, dus wanneer deze in de behuizing zit, is het laden niet mogelijk. Maar er zijn op de Garmin VIRB Ultra 30 wel 3 contactpuntjes zichtbaar en dit zou kunnen betekenen dat er een powered mount aan gaat komen voor dit toestel . Dus wanneer je het toestel tijdens het gebruik wilt kunnen opladen zou dat een welkome accessoire zijn.

Wanneer de Garmin VIRB Ultra 30 uit de behuizing is en je deze vergelijkt met de GoPro Hero 5 black zal deze iets kleiner en lichter zijn, maar voor een eerlijk vergelijk moet je de VIRB Ultra 30 eigenlijk in de behuizing vergelijken met de GoPro Hero 5. De camera's ontlopen elkaar dan niet veel qua afmetingen.

Garmin VIRB Ultra 30Stemcommando's

Eerlijk is eerlijk, Garmin was de eerste die deze nieuwe functie heeft geïntroduceerd. Door eerst 'Ok Garmin' te roepen activeer je de Garmin VIRB Ultra 30 . Vervolgens kun je 4 commando's geven. 'Start recording', 'Stop recording', 'Take photo' en 'Remember this'.  Alle veel voorkomende acties kun je dus met je stem uitvoeren.

Bij de GoPro Hero 5 black werken de stemcommando's vergelijkbaar, maar er zijn meer commando's mogelijk. In timelapse mode kun je bijvoorbeeld ook roepen 'GoPro take burst' zodat er gelijk een serie foto's wordt gemaakt. In tegenstelling tot Garmin heeft GoPro wel meerdere talen waarmee de functie werkt. De Garmin VIRB Ultra 30 kun je alleen in het Engels aanspreken, de GoPro Hero 5 black verstaat Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Japans en Chinees. Helaas nog geen Nederlands, maar de commando's zijn natuurlijk ook geen volledige volzinnen. Voor de meeste mensen zal Engels geen probleem zijn.

Het is eigenlijk best een handige functie en zeker bij omstandigheden waar niet teveel rumoer omheen is, werkt het eigenlijk goed. Verwacht niet dat je op de motor met je helm op de camera met je stem kunt bedienen. Wanneer je bij de GoPro Hero 5 black de optionele afstandsbediening koopt, dan is het slimme van deze afstandsbediening dat hier ook een microfoon in zit. Die kan ook de stemcommando's herkennen en uitvoeren.

4_s300LCD Display

Het klinkt heel logisch, maar bij de voorgaande topmodellen was er geen display aanwezig. We hebben het dan over de Garmin VIRB XE en de GoPro Hero 4 black. De GoPro Hero 4 silver had echter wel een display. Voor veel mensen was dat een belangrijke reden om voor die camera te kiezen. Je kunt eenvoudig zien wat je filmt. Heb je de camera ergens op gemonteerd dan kun je ook zien wat je gaat filmen of fotograferen. Voorheen was het dan nodig om je telefoon te pakken om dit te kunnen zien. Uiteraard draagt het scherm ook bij aan een stukje gebruiksgemak. Instellingen wijzigen gaat veel makkelijker dan met tekstmenu's en knoppen. Het scherm van de GoPro Hero 5 black is 2 inch, het scherm van de Garmin VIRB Ultra 30 is 1,75 inch.

Het opvallende aan de Garmin VIRB Ultra 30 is dat deze ook prima werkt door de waterdichte behuizing heen werkt. Onder water gaat dit wel een stuk lastiger. Hoe dit bij de GoPro onder water werkt, hebben we nog niet kunnen testen.

Geluid

Beide merken geven aan dat ze in deze camera's veel aandacht hebben besteed aan de microfoon. Garmin heeft in de waterdichte behuizing van de Garmin VIRB Ultra 30 een speciale voorziening zitten waarbij de microfoon het geluid buiten de behuizing prima op kan nemen. Waar je bij voorgaande camera's op de motor vaak veel windgeruis hoorde, is dat nu niet meer het geval. Je hoort in het geval van een motorrit het geluid van je motor. Aangezien de GoPro Hero 5 black niet in een behuizing zit, lossen ze dit anders op. In de GoPro Hero 5 black zit op 3 verschillende plekken een microfoon, de camera kiest zelf welke microfoon op dat moment het beste geluid registreert. Deze functie zagen we Garmin VIRB Ultra 30ook al bij de GoPro Hero Session, waarbij er al met 2 verschillende microfoons gewerkt werd.

Bediening

De GoPro Hero 5 black heeft nu 1-knopsbediening. Dit zagen we ook al terug bij de GoPro Hero Session. Met 1 knop schakel je de camera in en start en stop je het filmen.  Hiermee houdt GoPro de bediening zo eenvoudig mogelijk. Soms kan het echter voor de gebruiker niet duidelijk zijn of de knop nu wel of niet goed ingedrukt is. Wanneer je de camera bijvoorbeeld aan de zijkant van je helm hebt en je de LED's niet kunt zien weet je niet helemaal zeker of je de knop nu wel of niet goed hebt ingedrukt. Dit is een klein nadeel.
Bij de Garmin VIRB Ultra 30 is de knop iets slimmer. Het is eigenlijk een schakelaar die je naar voren klikt. Hierdoor kun je makkelijker op gevoel de het filmen starten of stoppen.
Uiteraard kun je werken met een (optionele) afstandsbediening voor zowel de GoPro als de Garmin. Het in- en uitschakelen en het starten/stoppen van het filmen, kan dan wat makkelijker gaan.

Beeldstabilisatie

Zowel de GoPro Hero 5 black als de Garmin VIRB Ultra 30 beschikken over elektronische beeldstabilisatie. Een functie die ook al aanwezig was op de Garmin VIRB XE, maar nog niet eerder te zien was op een GoPro camera. Beeldstabilisatie zorgt voor een vloeiender beeld. De beeldstabilisatie werkt tot een resolutie van 1080p/60fps. Dit is een handige eigenschap voor bijvoorbeeld camera's die bevestigd zijn op een motor.

9GPS en overige sensoren

Beide camera's beschikken over GPS. Bij GoPro zelf vinden we vrij weinig informatie over wat de camera daar nu allemaal mee doet. Er staat eigenlijk niet meer dan 'slaat de locatie op waar je video's en foto's zijn gemaakt'. Er is natuurlijk een kans dat GoPro later meer met deze data gaat doen, zodat je bijvoorbeeld ook je snelheid in beeld kunt laten bij je filmpje. Juist op dit punt scoort de Garmin camera veel meer punten. Vanaf de eerste camera die Garmin heeft ontwikkeld, was het verzamelen van extra data een van de punten waarmee ze zich onderscheiden van alle anderen. De Garmin VIRB Ultra 30 heeft de GPS niet alleen voor locatie, maar er wordt meer data verzameld. Een voorbeeld hiervan is je snelheid. Daarnaast heeft Garmin de VIRB Ultra 30 van nog meer sensoren voorzien, zoals een hoogtemeter en kompas. Met die sensoren kun je dus ook zien hoe hoog je rijd en in welke richting. Daarnaast worden ook G-krachten geregistreerd, hoekversnelling. Indien je er over beschikt, kun je nog meer sensoren koppelen. Denk aan een hartslagband, cadanssensor, powermeter en in een auto kun je ook gebruik maken van een OBD2-dongle om ook alle informatie die je auto verzamelt toe te voegen.

Gebruik je de camera op de motor en je beschikt over een Bluetooth headset, dan kun je deze pairen aan de Garmin VIRB Ultra 30 . Je kunt dan gelijk tekst inspreken bij je filmpje.

Ook zonder extra sensoren kan de Garmin VIRB Ultra 30 veel meer informatie verzamelen en dit kun je bij je filmpje laten zien. Spreekt dit je aan dan zou de Garmin VIRB Ultra 30 de beste keuze zijn. Beschik je daarnaast al over een Garmin apparaat, dan zijn deze vaak als afstandsbediening bruikbaar voor de Garmin VIRB Ultra 30.

En verder

Er zijn uiteraard nog een aantal verschillen die voor de ene gebruiker belangrijker is dan de andere. De GoPro Hero 5 black kan foto's maken in het RAW formaat. In dit formaat kun je foto's achteraf veel meer bewerken met Photo-editsoftware.

GoPro heeft ook een GoPro Plus service aangekondigd. Op het moment is dit nog niet beschikbaar, maar het komt er op neer dat je al je GoPro filmpjes en foto's in de cloud kunt opslaan. Zodra de GoPro camera wordt opgeladen en verbinding maakt met een Wi-Fi-netwerk worden de beelden geüpload. Je kunt dan altijd bij je bestanden (indien je een internetverbinding hebt) voor het bewerken, delen en bekijken van je beelden. De prijs voor deze service wordt waarschijnlijk € 5,- per maand.

GoPro Karma

De meeste GoPro accessoires zijn ook bruikbaar op de Garmin VIRB Ultra 30 . De aansluiting aan de onderkant van het frame (GoPro) en de behuizing (Garmin) is gelijk . GoPro komt met een nieuw accessoire de GoPro Karma. De GoPro Karma is een drone waar je de GoPro camera aan kunt hangen, in de GoPro Karma zit een gimball waardoor je altijd een stabiel beeld hebt. Het mooie van deze gimball is dat je deze ook uit de GoPro Karma kunt halen en in de hand kunt gebruiken. Dit werkt dus alleen in combinatie met de GoPro Hero 5 en niet met de Garmin VIRB Ultra 30. Als je nu denkt dat is interessant dan is het denk ik wel verstandig om te weten wat de GoPro Karma kost, dit wordt heel waarschijnlijk € 869,95. De gimball is eventueel los leverbaar voor € 329,95

Uiteraard zullen we binnenkort dit artikel verder uitbreiden met ook beeldmateriaal waarin de camera's in het gebruik vergeleken worden.
Klik hier om meer te lezen over de GoPro Hero 5 Black en hier voor de Garmin VIRB Ultra.

Laatste wijziging: 01 May, 2020
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px