Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*      Gratis verzenden vanaf € 50,-      Sinds 1999 dÚ specialist      5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_wandelnavigatie

Bel ons: 088-0226900


Wandelnavigatie

Wandelnavigatie, een GPS voor bij het wandelen. Klik hier voor een compleet overzicht

Garmin GPSMAP 65
Garmin Multi-band toestellen

 

Garmin eTrex
Garmin eTrex serie

 

Garmin eTrex Touch
Garmin GPSMAP 65/65S

 

Garmin GPSMAP 66 serie
Garmin GPSMAP 66 serie

 

Garmin Montana serie
Garmin Montana serie

 

Satelliet communicatie inReach / SPOT
Satelliet communicatie
inReach / SPOT

meer informatie

uitproberen-1Wandelnavigatie

Navigatie voor auto, fiets, motor, boot, vliegtuig is wellicht wat bekender, maar navigatie voor tijdens het wandelen wordt ook steeds populairder. Ik denk dat veel mensen al wel eens een smartphone hebben gebruikt om een adres te vinden in een (onbekende) stad. We kunnen dan ook gelijk de vraag beantwoorden waarom je dan een apart toestel moet aanschaffen, terwijl je ook de smartphone kunt gebruiken.

wandelnavigatieEr zijn een aantal voordelen van een wandelnavigatie apparaat ten opzichte van een telefoon. In de meeste gevallen is het bij een wandelnavigatie apparaat mogelijk om batterijen te wisselen. De meeste toestellen werken op 2 AA (eventueel oplaadbare) batterijen, waar je vaak een dag mee vooruit kunt. Zijn ze leeg, dan kun je ze makkelijk wisselen. Wanneer je de telefoon gaat gebruiken als wandel-GPS dan zet je de locatiebepaling vaak op het meest nauwkeurig. En de verlichting moet ook maximaal branden om het toestel af te kunnen lezen in het buitenlicht. Juist die twee dingen zijn de grootste energieverbruikers in een telefoon. Vaak is het na 2 tot 3 uur over. Wat de afleesbaarheid betreft, is het juist zo dat de wandelnavigatie apparaten juist ontwikkeld zijn om in buitenlicht goed afleesbaar te blijven. Ook zonder gebruik van de achtergrondverlichting (om batterijen te sparen).

Verdiep je je verder niet te veel in de mogelijkheden van een smartphone dan gebruik je vaak kaartprogramma's die een internetverbinding nodig hebben. Zolang je in Nederland blijft is dit meestal nog wel te doen met je databundel, maar in het buitenland is dit niet handig. Daarnaast is de ontvangst van het GSM-netwerk in de bossen, op de hei of in de bergen een heel stuk minder waardoor je internetverbinding een stuk trager is.

Iets waar je natuurlijk ook rekening mee moet houden is het weer en dan met name regen. Op een enkel exemplaar na zijn telefoons niet bedoeld om in de regen te gebruiken, dit in tegenstelling tot de wandelnavigatie apparatuur. Deze zijn IPX7 waterdicht, dat inhoudt dat ze een half uur lang een meter diep onder water moeten kunnen doorstaan.

Nu vertellen we wat meer over de verschillende toestellen, want hier kun je ook alle kanten mee op. Er zijn toestellen die je om je pols kunt dragen, zoals de Garmin Fenix 5 Plus. Maar de meeste wandelaars kiezen voor een handheld zoals de toestellen uit de Garmin eTrex serie, Garmin GPSMAP 66 serie en Garmin Oregon serie. Wil je graag een extra groot scherm dan kun je kijken naar de Garmin Montana.

Routes en tracks

Hoe werkt wandelnavigatie nu precies? Het is niet een-op-een te vergelijken met autonavigatie. Alhoewel, met de juiste kaart geladen en het ingeven van een bestemming zal het toestel je naar die bestemming brengen. Wat de meeste wandelaars doen, is het lopen van routes. Er staan heel veel wandelroutes op internet die je kunt downloaden en in je toestel kunt laden. Nu komen we gelijk bij een aantal termen die even belangrijk zijn om toe te lichten: tracks en routes.

Je zou denken dat dit twee dezelfde gingen zijn, maar de wandelingen die je downloadt, zijn meestal tracks. Een track is een stippellijntje op de kaart, een beetje te vergelijken met het broodkruimelspoor van Klein Duimpje. Wanneer je een wandelnavigatie-apparaat aanzet dan wordt er zo'n spoor bijgehouden. Op die manier kun je altijd je weg terug vinden en ook achteraf zien waar je geweest bent. Deze tracks kun je dus ook je toestel halen en aanbieden aan andere wandelaars. Download je een track dan krijg je een lijn op de kaart te zien van een andere wandelaar. De term route heeft eigenlijk betrekking op dat wat een apparaat zelf kan berekenen over de kaart. Geef je een bestemming op dan gaat het toestel de paden uitrekenen om naar de bestemming te komen. De reden dat juist de tracks meestal gebruikt worden voor het uitwisselen, is dat deze niet afhankelijk zijn van een kaart. Ongeacht welke kaart geladen is (zelfs als er helemaal geen kaart geladen is) zul je het lijntje zien die je moet volgen. Zou je een route downloaden dan wordt deze berekend over de aanwezige kaart. Aangezien er heel veel verschillende kaarten beschikbaar zijn is de kans dat de route een-op-een gelijk is erg klein.

Nu kun je natuurlijk veel meer dan alleen maar een lijntje volgen op zo'n toestel. Met de juiste kaarten kun je op van alles zoeken, net als bij een autonavigatiesysteem. Daarnaast kun je uiteraard co÷rdinaten invoeren, maar de toestellen zijn ook prima geschikt om te geocachen.

Kaarten

We hebben het nu al meerdere keren over kaarten gehad, je zult begrijpen dat hoe gedetailleerder de kaart is des te beter is deze geschikt. De meeste Garmin handheldapparaten zijn geschikt om kaarten in te laden en wil je de meest complete kaart dan kun je de Garmin Topo Pro kaarten kopen. Deze Topo Pro kaarten zijn van veel landen te koop, maar ze zijn niet goedkoop. Naast de kaarten die te koop zijn, wordt er ook veel gebruik gemaakt van OpenStreetMap (OSM) kaarten. Dit zijn kaarten gemaakt voor en door gebruikers. Vaak zijn ze erg actueel alleen de dekking kan verschillen per gebied, het is maar net hoeveel mensen actief zijn in een bepaalde omgeving. Over het algemeen zijn de meeste gebruikers erg te spreken over de detaillering van deze kaarten. De kaarten zijn van dusdanige kwaliteit dat Garmin de kaarten al voorge´nstalleerd heeft op de eTrex 20x en 30x, de eTrex Touch 25 en 35, GPSMAP 65(S) en de GPSMAP 66sr / 66i  onder de naam TopoActive kaart. Meer informatie over verschillen tussen de Topo Pro kaarten en de TopoActive kaart kun je hier vinden.

Toestellen

Voor de wandelaar valt er een hoop te kiezen, het is moeilijk aan te geven welk toestel het beste is. Eigenlijk zijn ze allemaal goed, maar het is afhankelijk van wat je als gebruiker wil. Kies je voor een touchscreen of knoppenbediening? Wil je een compact handzaam toestel, of liever een wat groter scherm? Dan heb je nog toestellen waar je ook foto's mee kunt maken en/of een 1:100.000 recreatieve kaart voorge´nstalleerd.
De series waar de meeste wandelaars naar kijken zijn de Garmin  eTrex (Touch), GPSMAP 66 en Oregon series. De Montana is ook een optie, maar veel mensen vinden de Montana vaak wat aan de grote kant voor het lopen, maar kan interessant zijn als je het apparaat voor nog meer toepassingen wilt gebruiken. Heb je liever je handen vrij dan kun je ook nog kijken naar een horloge, zoals de Fenix 5 Plus.

Wandelnavigatie overzicht

Satelliet communicatie

Laatste wijziging: 05 Jul, 2022
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden