Voor 12.00 uur besteld, vandaag in huis*      Gratis verzenden vanaf € 100,-      Al 18 jaar dť specialist       6 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_uit_productie

Bel ons: 088-0226900

Review Mio Cyclo, vergelijk met de Garmin Oregon

Mio_cyclo_300_150
garmin_oregon_450

Augustus 2012 - Deze review is geschreven door
Nitish Ramautar, Jeroen Donders en Suzanne Schut.

Mio heeft een GPS toestel uitgebracht dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik op de fiets, de Mio Cyclo. Er zijn drie verschillende versies op de markt, de Mio Cyclo 300 Benelux, de Mio Cyclo 300 West-Europa en de Mio Cyclo 305 West-Europa . De Mio Cyclo 305 wordt geleverd met hartslagband en Cadanssensor, zodat dit toestel ook geschikt is om mee te trainen. Je kunt de Mio Cyclo 305 dus eventueel vergelijken met de Garmin Edge 800. Omdat de meeste potentiŽle gebruikers geen interesse hebben in de trainingsmogelijkheden, hebben wij ervoor gekozen de Mio Cyclo te vergelijken met de Garmin Oregon serie.

Verschil in gebruik

De Mio Cyclo is speciaal ontwikkeld om te fungeren als fietsnavigatie, de Garmin Oregon is ontwikkeld als outdoor navigatiesysteem. Dit houdt in dat de Garmin Oregon naast gebruik op de fiets ook zeer geschikt is om mee te mountainbiken, wandelen, geocachen, kanovaren en ander outdoorgebruik. Mio heeft hierdoor bepaalde keuzes gemaakt die het gebruik kunnen beperken. Waar de Garmin Oregon is voorzien van een microSD geheugenkaartslot, is het kaartgeheugen van de Mio Cyclo niet uitbreidbaar. Voordeel van de Mio Cyclo is dat deze standaard is voorzien van een OSM (Open Street Map) fietskaart en wegenkaart. Bij de Garmin Oregon moet eerst een fietskaart (zoals bijvoorbeeld de OnRoute Fietskaart Nederland of Garmin Fietskaart Benelux, deze kaarten zijn niet geschikt voor de Mio Cyclo) worden aangeschaft, of de OSM kaart moet apart worden gedownload.
Binnen de Garmin Oregon serie zijn meerdere modellen verkrijgbaar, zo kun je een toestel kiezen met een fotocamera en/of een Europese topografische basiskaart. Deze laatste kaart is schaal 1:100.000 en niet routerend, maar kan prima als ondergrond dienen voor kant-en-klare routes.
Beide toestellen zijn IPX7 gecertificeerd en zijn getest op een half uur lang ťťn meter diep onder water.
De Mio Cyclo is standaard ook voorzien van de wegenkaart voor auto's. Hiermee is het mogelijk een autoroute te laten berekenen naar het startpunt van je fietstocht. Het toestel geeft dan echter geen gesproken aanwijzingen. Deze autorouteringsmogelijkheden zonder gesproken aanwijzingen heeft de Garmin Oregon ook, maar hiervoor moet apart een wegenkaart, CityNavigator NT Europa, worden aangeschaft.

In de doos

Naast het standaard geleverde kaartmateriaal, wordt de Mio Cyclo ook compleet geleverd voor gebruik op de fiets. Naast het toestel zit er ook een netlader, PC kabel en fietssteun in de doos. Bevestigen op je fiets en rijden maar! De Mio Cyclo wordt op de fietssteun bevestigd door middel van een draaibeweging, wat bij sommige fietsen een nadeel kan zijn vanwege de grootte van het stuur. De Garmin Oregon wordt standaard enkel geleverd met PC kabel en carabiner clip. Een fietssteun moet apart worden aangeschaft, wij hebben hiervoor speciale fietspakketten samengesteld. De Garmin Oregon wordt van boven naar beneden in de fietshouder geklikt. De Mio Cyclo heeft een interne accu, die een accuduur heeft van maximaal 12 uur. Wanneer de accu leeg is, moet deze eerst worden opgeladen voordat je weer verder kunt. De Garmin Oregon heeft geen interne accu, maar werkt op 2 AA (oplaadbare) batterijen, die niet worden meegeleverd bij de Garmin Oregon 450(t) en wel bij de Garmin Oregon 550(t). Deze batterijen kunnen natuurlijk onderweg worden vervangen door een extra set, zodat je weer verder kunt fietsen als de batterijen leeg zijn.


Eenvoudig

Is het echt zo eenvoudig? Ja! De Mio Cyclo heeft een heel eenvoudig 6 vaks-hoofdmenu. Een van de opties is de "Surprise me" functie. Deze functie is een mooie aanvulling op fietsnavigatie. Wanneer je even geen inspiratie hebt of naar een vakantie gebied gaat en geen beschikking hebt over een computer, kun je simpel gebruik maken van deze functie. Het enige wat je hoeft te doen is aan te geven hoeveel kilometer of tijd je wenst te fietsen. Het toestel zal dan 3 voorstellen doen van routes maken die overeenkomen met je wensen, waar je een keuze uit kunt maken. Iedere keer dat je de "Surprise me" functie opstart, komt het toestel met andere voorstellen.
De toestellen van Garmin hebben deze functie niet.

Mio_cyclo_300_03

Mio_cyclo_300_05

Hoofdmenu Mio Cyclo

Schermafbeelding "Surprise me"

Beeldschermen

Beide toestellen zijn voorzien van de touchscreen bediening. De afleesbaarheid in het zonlicht van de Mio Cyclo kun je vergelijken met een Garmin Oregon 450. De afleesbaarheid is prima, maar kan in het zonlicht wel wat schitteren. De Mio Cyclo en de Garmin Oregon hebben beide een 3 inch scherm met een resolutie van 400x240 pixels. Wat opvalt is dat de rand rond het beeldscherm van de Mio Cyclo wat dikker is dan de rand rond de Oregon. Dit maakt de Mio Cyclo in het geheel iets groter.
De aanduiding van routes op de Mio Cyclo wordt getoond door middel van een groene lijn. Tevens wordt bij 250m, 150m en 50m een signaal gegeven waardoor je op de afslag wordt gewezen.
Bij de Garmin wordt de route aangeduid door een paarse lijn en bij de 200m en 50m een signaal gegeven. De twee data-vensters op het scherm van de Mio Cyclo zijn aan te passen naar wens, ook kun je op andere pagina's gegevens zien.
Bij de Garmin Oregon kun je tot maximaal vier gegevens velden naar wens aanpassen in het kaartscherm, gegevens die ook in dit toestel op een andere pagina zichtbaar kunnen zijn.

Mio_cyclo_300_04

garmin_oregon_450_screenshot

Schermafbeelding Mio Cyclo

Schermafbeelding Garmin Oregon

Software

Bij de Mio Cyclo wordt geen CD geleverd met software, de installatiebestanden voor de Mio Share software vind je op het toestel en is te installeren door het toestel aan de computer aan te sluiten met behulp van de meegeleverde USB kabel.
Bij de Garmin Oregon wordt de software niet meegeleverd (BaseCamp), maar dit programma is via de Garmin website (gratis) te downloaden. Vervolgens dien je de aangeschafte kaarten te installeren om routes en tracks te kunnen maken.
Wanneer je het programma Mio Share hebt geÔnstalleerd, is het vrij simpel om tracks te plaatsen op het toestel. Het programma heeft een ingebouwde kaart die vanuit Google werkt (internet verbinding is vereist). Het downloaden of maken van tracks en knooppuntroutes kan via een ingebouwde functie in Mio Share. Nadeel van Mio Share is dat het nog alleen voor Windows computers beschikbaar is, Garmin BaseCamp is zowel voor Windows als MAC beschikbaar. Tevens is het ook mogelijk om tracks via verschillende aanbieders te downloaden (bijvoorbeeld www.gpstracks.nl) en direct op het toestel te plaatsen.
Routes maken en laden in de Garmin Oregon gebeurt met behulp van het programma BaseCamp. Het voordeel van BaseCamp is dat er geen internetverbinding nodig is om routes te plannen. Het is zowel bij de Mio Cyclo als bij de Garmin Oregon ook mogelijk om kant-en-klare routes in de GPS te laden zonder gebruik van de software, door de route rechtstreeks in de GPS op te slaan via Windows verkenner of de Finder.mio_shareMio Share software

Trainen

De Mio Cyclo 305 wordt geleverd met hartslagband en cadanssensor. Dit maakt het toestel geschikt om mee te trainen. In het menu training kun je een bepaalde afstand invoeren met daarbij een verwachte snelheid, zodat je kunt trainen op een bepaalde tijd. Andersom kun je ook een bepaalde tijdsduur invoeren, waarbij het toestel een afstand uitrekent. Je kunt in beide gevallen dan via de "Surprise me" functie een route laten berekenen. Daarnaast is het ook mogelijk om een hoeveelheid calorieŽn in te voeren, zodat het toestel het aantal calorieŽn aftelt tot je training klaar is. Het is mogelijk om je actuele hartslag in het toestel uit te lezen, net als de sensor snelheid. Ook achteraf bij geschiedenis kunnen deze gegevens worden bekeken. De gegevens kunnen niet worden geladen naar de computer, om het bij te houden.
De Garmin Oregon wordt standaard niet geleverd met een hartslagband en cadanssensor, deze kunnen wel optioneel worden aangeschaft. Ook in dit toestel zijn er geen echte trainingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld trainen op hartslag. Je kunt wel de actuele hartslaggevens zien en deze gegevens zijn later ook terug te vinden via Garmin Connect op de computer. Ben je op zoek naar een GPS met uitgereide trainingsmogelijkheden, kijk dan eens naar de Garmin Edge 800.

Accessoires

draagtas_fietssteun_mio_cyclo-2Voor de Mio Cyclo zijn enkele accessoires beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een draagtasje dat dient ter bescherming van het toestel wanneer het niet op de fietssteun staat. Verder zijn er extra fietssteunen verkrijgbaar. Verder komt er binnenkort een autosteun en voertuigvoedingskabel beschikbaar. Klik hier voor de accessoires van de Mio Cyclo.
Voor de Garmin Oregon zijn wat meer accessoires beschikbaar, natuurlijk vanwege de multifunctionaliteit van deze GPS. Naast fietssteunen, tasjes en een autonavigatiekit zijn er ook riemclips, een maritieme steun en een hartslagband en cadanssensor verkrijgbaar. Voor alle accessoires van de Garmin Oregon klik hier.

Conclusie

Zoek je een eenvoudig te gebruiken toestel voor op de fiets, dan is de Mio Cyclo een prima keus. Met name de "Surprise Me" functie maakt het erg  eenvoudig om eenvoudig leuke rondritten te plannen zonder gebruik van de  computer. Wil je ook wandelen of geocachen, dan kun je beter de Garmin Oregon (of andere outdoor GPS van Garmin) kiezen. In de Garmin outdoor toestellen is het mogelijk om ander kaartmateriaal te laden, zoals bijvoorbeeld topografische kaarten. Ook wanneer je van plan bent langere tochten te fietsen, zonder dat je veel oplaadpunten tegenkomt, kun je beter de Garmin Oregon overwegen. Ga je voor eenvoud, kan is de Mio Cyclo een betere keuze. Wil je juist meer in kunnen stellen, dan kies je de Garmin Oregon.
Het is ook eenvoudig om kant-en-klare fietstochten in de Mio Cyclo te laden door gebruik te maken van de Mio Share software. Een nadeel van deze software is dat je een internet verbinding nodig hebt en dat het nog niet beschikbaar is voor Apple  computers, hopelijk komt hier in de toekomst nog verandering in. De Garmin software BaseCamp kan offline worden gebruikt en is ook voor de Apple computer beschikbaar.
 

Laatste wijziging: 26 Feb, 2021
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px