Voor 12.00 uur besteld, vandaag in huis*      Gratis verzenden vanaf € 100,-      Al 18 jaar dť specialist       6 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_uit_productie

Bel ons: 088-0226900

garmin_edge_touringReview Garmin Edge Touring en Garmin Edge Touring Plus

Deze review is geschreven in oktober 2013 door onze collega Ruud Schut

Garmin introduceert de Garmin Edge Touring en de Garmin Edge Touring Plus. De Garmin Edge serie is natuurlijk al lange tijd populair bij de sportieve fietsers.  Sinds kort heeft Garmin hier twee modellen aan toegevoegd voor de recreatieve fietser: De Garmin Edge Touring en de Garmin Edge Touring Plus. In het kort de verschillen tussen de Garmin Edge Touring en de Garmin Edge Touring Plus; deze laatste heeft de mogelijkheid om een (optionele) hartslagband te koppelen en er zit een barometrische hoogtemeter in. In dit artikel lees je wat meer informatie over onze eerste ervaringen.

Zoals  in de inleiding vermeld, richt Garmin zich met dit toestel op de recreatieve fietsers.  Dit toestel helpt je niet met een virtuele tegenstander of andere toepassingen om je prestaties te verbeteren maar  zorgt ervoor dat je leuke routes kunt fietsen. De Garmin Edge Touring  (Plus) is het eerste toestel van Garmin die geleverd wordt met een  OpenStreetMap kaart. Garmin heeft de OpenStreetMap data zo bewerkt dat  dit toestel de juiste routes voor de fietsers uitrekent.

De kaart staat op een voorgeprogrammeerde 8GB microSD kaart. De OpenStreetMap data is vrij beschikbaar en dus niet beveiligd. Garmin  heeft er echter wel voor gekozen om de adresdata achterwege te laten binnen de OSM data, dit lossen ze op door er een extra kaart bij te doen die wel beveiligd is en aan het desbetreffende toestel is gekoppeld. Het heeft dus geen zin om de kaart te kopiŽren en in een andere GPS te gebruiken. Voor andere toestellen van Garmin kun je dan beter de OpenFietsMap downloaden en die gebruiken, dan beschik je wel over adresdata.

Garmin heeft aangegeven 2 keer per jaar met een kaartupdate te komen voor de Garmin Edge Touring. Overigens is er op het geheugenkaartje nog  ongeveer 3 GB vrije ruimte, het is ook mogelijk om andere kaarten toe te voegen aan dit kaartje. Het toestel zelf heeft niet veel vrij geheugen meer om kaarten te laden, het vrije geheugen is 70 MB.

De Garmin Cycle Map dekt de volgende landen: Benelux, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, ItaliŽ, Portugal, Engeland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Polen, TsjechiŽ, Slowakije en KroatiŽ.

scrEdgeTouring01scrEdgeTouring28Als het toestel is opgestart, zie je twee grote buttons, 'Waarheen?' en 'Bekijk kaart' dit is erg herkenbaar voor gebruikers van de Nuvi modellen van Garmin voor in de auto. Onder de 'Waarheen' knop krijg je vervolgens de verschillende mogelijkheden om te kiezen waar je naartoe wilt.

Bovenaan staat gelijk de mogelijkheid voor een Routeplanner. In dit menu kun je meerdere punten opgeven waar je langs wilt fietsen. Nieuw is 'Rondreis plannen', daar geven we verderop wat meer informatie over.

Wanneer je gewoon op een adres of plaatsnaam wilt zoeken dan kies je voor  Zoekfuncties. Hier kun je binnen verschillende categorieŽn aangeven wat je wilt. De Garmin Edge Touring zal dan vervolgens een route uitrekenen over de Fietskaart.

Rondreis plannen

Deze  functie zien we voor het eerst in een Garmin toestel. Waar je voorheen wel routes kon plannen van punt naar punt, was het nog niet mogelijk om  het toestel uit zichzelf een rondrit te laten bedenken, dat is nu wel  mogelijk. Dit is een functie die veel fietsers zullen waarderen. Je geeft op hoeveel kilometer je wilt fietsen en het toestel geeft maximaal 3 mogelijkheden. De routes zullen het aantal kilometers wat je opgeeft  proberen te benaderen. Je kunt eventueel het hoogteprofiel nog oproepen en als je een route hebt gekozen, kun je die gaan volgen. Er is ook nog  een mogelijkheid om een ander startpunt te kiezen. Je kunt zo vast gaan  bekijken wat voor een routes er mogelijk zijn op een bepaalde locatie waar je van plan bent te gaan vertrekken.

edgetouring_rondreis

De routes gaan meestal 3 verschillende richtingen uit. Lijkt het je geen van allen wat, dan kun je opnieuw laten zoeken. Het is wel verstandig om tijdens het rijden van een  rondrit het herberekenen uit te schakelen. Je loopt namelijk het risico dat wanneer je afwijkt van je route het toestel je via de kortste route weer naar huis brengt. Uitschakelen van het herberekenen gaat via 'Instel menu' -> 'Routeopties' -> 'Herberekenen'. Kies hier voor uit. Je moet nu alleen zelf de route weer opzoeken zodra je afwijkt. Rij je gewoon naar een bestemming dan kun je het herberekenen ingeschakeld laten.

Tijdens het navigeren geeft de Garmin Edge Touring duidelijke aanwijzingen. Je hoort een pieptoon en je krijg een soort pop-up te zien waarin met een  duidelijke witte paal staat aangegeven wat je moet doen.

edge_touring_aanwijzing

scrEdgeTouring04scrEdgeTouring24Ben je nog niet zover dat je de pop-up krijgt, dan zie je het scherm met je positie, de route en onderaan twee datavelden. Deze twee datavelden kun je naar eigen wens instellen. Op de hiernaast geplaatste schermafdruk zie je ook nog een blauw lijntje. Dit is je bijgehouden tracklog. Om het tracklog bij te houden is het wel belangrijk om op de startknop te drukken bij vertrek. Overigens geeft de Edge Touring ook aan dat het beweging heeft gedetecteerd en vraagt of je de track wilt bijhouden. Wanneer je aan het eind van de rit de opslag stopt, krijg je gelijk je totalen te zien en wordt de rit bewaard.

Achteraf kun je de rit ook bekijken via Garmin BaseCamp of uploaden in Garmin Connect

EdgeTouring04Ik heb nu een aantal rondritten gemaakt en de keuzes die de Garmin Edge Touring maakt zijn tot nu toe altijd erg leuk geweest. Een groot deel van de route gaat over de vrijliggende fietspaden en ook in mijn  eigen omgeving ben ik op plekken geweest die ik nog niet eerder had  gezien. De aanwijzingen zijn duidelijk en de afleesbaarheid in  buitenlicht is ook goed. De batterij is is niet te wisselen maar het  toestel gaat een aardige tijd mee. Ik ben begonnen met een fietstocht die uiteindelijk 1u15m heeft geduurd terwijl ik vertrok met een batterij die nog maar 12% vol was. Het toestel heeft het in ieder geval die tocht vol gehouden. Dat was maar goed ook, want ondanks dat het in mijn  eigen omgeving was, kwam ik toch op plekken die ik niet eerder had gezien en waarvandaan ik me afvroeg hoe ik zonder navigatie thuis zou moeten komen :-) .

Knooppunten
scrEdgeTouring31
Veel Nederlanders willen graag knooppunten fietsen. Deze knooppunten zijn  alleen niet terug te vinden in de Garmin Edge Touring . Het is helaas ook niet mogelijk om zelf een POI bestand te laden om ze op die manier toe te voegen. Wil je graag een route via knooppunten fietsen en je wil dit van tevoren plannen, gebruik dan de Fietsrouteplanner die wij in  samenwerking met Javawa op onze site hebben staan. Via deze planner kun je eenvoudig een knooppuntenroute uitstippelen en direct naar je Garmin Edge Touring laden. Je vindt de geladen tocht dan terug onder 'Koersen' en door die te starten word je netjes langs de door jou uitgestippelde route begeleid. Wanneer de uitgestippelde route nu niet overeenkomt met de Garmin Cycle Map, dan gaat het toestel daar slim mee om. In het scherm rechts zie je de originele  track (smalle paarse lijn met zwarte randen) en je ziet de route die het toestel uiteindelijk bepaald heeft. Op die manier kan je ter plekke nog beoordelen wat de juiste keus moet zijn.

Je kunt natuurlijk ook een fietsroute downloaden van internet, voor Nederland is een veel gebruikte site www.gpstracks.nl . Je kunt hier per provincie een route uitzoeken. Je downloadt een zip-bestand en hierin zit dan meestal een gpx bestand, dit is dan de track. Je kunt dit bestand openen met BaseCamp en via BaseCamp overzetten naar  je toestel. Het kan nog makkelijker: kopieŽr het gpx bestand naar de map \Garmin\New Files\ op je Edge. Als je nu de Edge opstart, dan staat je de tocht onder 'Waarheen' -> 'Opgeslagen' -> 'Koersen

Daarnaast is het nog mogelijk om een fietstocht via Garmin Connect uit te zoeken en deze direct naar je toestel te verzenden.

edge_touring_geenweg2 Moet je bij het startpunt beginnen?
Nee, dat is niet nodig. Wanneer je een track activeert, dan wordt deze  uitgerekend over de kaart. Zit je nu ergens halverwege op die track, dan zie je in beeld de melding 'Koers gevonden' en de tocht wordt dan vanaf dat punt geactiveerd. Zie hiervoor de afbeeldingen. Wat je hier ook duidelijk ziet, is wat het toestel doet met een track die over een weg  gaat die er niet is (volgens de kaart). Er wordt netjes een alternatief  gekozen. In dit geval hebben we een track getekend over een stuk waar je echt niet kunt fietsen (in het geel). Je ziet op de Garmin Edge Touring dat er een (juist) alternatief wordt gekozen. De originele track blijft overigens wel in beeld. Dit gaat natuurlijk goed wanneer je  fietstochten maakt die ook in grote mate over de wegen gaan die op de  kaart staan. Voor een mountainbiker die wellicht vaak buiten de paden op de kaart zit is deze functie minder handig. De route zal dan vaak afwijken van de te volgen track.

Zelf routes maken
Voor het plannen van knooppunten routes kun je het best deze routeplanner gebruiken. Wil je gewoon een route plannen, niet perse langs de knooppunten dan kun je het best BaseCamp gebruiken. Als je de Garmin  Edge Touring op de computer aansluit en je start BaseCamp op dan zal de kaart ingelezen worden door BaseCamp. Dit kan de eerste keer best even duren, iedere volgende keer zul je gelijk over de kaart kunnen beschikken zodra de Edge wordt aangesloten. Je kunt twee kaarten kiezen  in BaseCamp, de Edge DEM Map EU en de Garmin Cycle Map EU. Die laatste moet je gaan gebruiken, de DEM Map zit er in om hoogte informatie te kunnen verwerken in de routes. Hier kun je verder weinig mee doen. Je  kunt op de Garmin Cycle Map je route gaan plannen. Ben je nu benieuwd  naar de hoogtegrafiek van de route, dan moet je even overschakelen naar  de DEM Map en kun je een grafiek te zien krijgen. Voor het gebruik van  BaseCamp, kijk op ons YouTube kanaal.

EdgeTouring03En verder
Naast het laden van tracks/routes/koersen kun je  het het toestel natuurlijk ook gebruiken voor van A naar B navigatie.  Probeer de bestemmingen niet te ver weg te kiezen, we merken dat het  toestel vaak wel wat moeite heeft met het rekenen van lange routes. Een  route van ~50-60 km wordt in ongeveer 1 tot 2 minuten berekend, maar ga  je richting de 100 km dan kan het zijn dat het toestel hier niet uitkomt. Het toestel geeft dan zelf ook de waarschuwing dat berekenen lang kan duren en dat het verstandig is om tussenpunten toe te voegen.  Ook het activeren van een koers die via Garmin Connect is geladen (van ongeveer 100km) kost tijd, bij de testetappe moesten we 20 minuten wachten voor deze was geactiveerd. Het kan dus verstandig zijn om een route op tijd te starten. Bij routes tot 50-60km werkt het toestel wel  heel acceptabel.

Garmin Edge Touring vs Mio Cyclo
Een van de leukste functies van de Garmin Edge Touring is de  rondritplanner, dit kennen we natuurlijk al van de Mio Cyclo serie. Hoe verhouden deze toestellen zich nu onderling? Ze hebben beide hun  voordelen. Bij de Garmin Edge Touring heb je zelf wat meer vrijheid in het laden van kaarten, je kunt er andere geheugenkaartjes in stoppen en zo het toestel ook voorzien van een topografische kaart, wegenkaart, of een ander soort OSM kaart. Je bent dus niet gebonden aan de kaarten die zijn voorgeÔnstalleerd. Bij de Mio Cyclo kun je kiezen tussen een Benelux of West Europa model, deze kaart wordt net als bij de Garmin Edge Touring wel geupdate, maar je kunt niet bijvoorbeeld een topografische kaart of kaart van Amerika laden. Het is bij de Mio Cyclo ook niet mogelijk om een geheugenkaartje te gebruiken.
Voor de Garmin gebruikers die al  werken met BaseCamp is het natuurlijk erg prettig om dit programma ook  te kunnen gebruiken in combinatie met de Garmin Edge Touring. Bij de Mio Cyclo moet je gebruiken maken van MioShare, een applicatie waarbij altijd een internetverbinding nodig is om te gebruiken en een stuk minder uitgebreid is dan BaseCamp. Het is via MioShare wel eenvoudig om routes te laden, dit is meer vergelijkbaar met Garmin Connect. MioShare is enkel voor Windows computers beschikbaar, terwijl Garmin BaseCamp ook voor de MAC computer geschikt is.
Mio heeft wel de mogelijkheid om een Surprise Me route van A naar B te maken en dus niet alleen een rondrit. Bij de Garmin Edge Touring is het weer eenvoudiger om zelf een route te plannen langs verschillende  tussenpunten. De Mio Cyclo rekent wel een stukje sneller dan de Garmin.
Mio heeft verschillende modellen, waarbij ze onderscheid maken tussen de  recreatieve fietser (Mio Cyclo 310/315) en de sportieve fietser (Mio  Cyclo 505). Voor meer informatie zie Mio Cyclo

Heb je vragen of opmerkingen? Deze kun je kwijt op ons blog, klik hier.

Laatste wijziging: 26 Feb, 2021
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px