Voor 12.00 uur besteld, vandaag in huis*      Gratis verzenden vanaf € 100,-      Al 18 jaar dé specialist       7 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_uit_productie

Bel ons: 088-0226900

Review Drift Ghost S

Oktober 2014 - Deze review is geschreven door onze collega Ronald Seegers

Action camera's

Je ziet ze steeds meer en vaak ook met de meest spectaculaire beelden. Een leuke toevoeging aan welke belevenis dan ook. Achteraf samen met je vrienden nog een keer genieten van je avonturen. Echt een artikel voor het Alfa mannetje of -vrouwtje, of je gaat je in ieder geval wel zo voelen nadat je jouw beelden hebt laten zien. Wat echter vaak vergeten wordt is

ronaldS-100

de 'regel' dat 1 minuut video minimaal 1 uur gekost heeft. Niet alleen ben je tijd kwijt met het maken van de beelden, maar daarna volgt het verwerken, uitzoeken, renderen, editten, etc. En dan mag je nog blij zijn als je het binnen dat uur redt.

drift-ghost-s-1"Je hebt Action camera's en je hebt GoPro's"….
Net zo'n vergelijking als; "je hebt een mobiele telefoon of je hebt een Iphone".
Maar houdt dat dan ook in dat –in dit geval- die GoPro op zo'n eenzame hoogte staat dat alle andere camera's verbleken, al dan niet letterlijk qua beeld? Dat vraagt om een nieuwe blog over een camera van één van die andere merken, de Drift Ghost S.

En wat heb ik hier lang naar uitgekeken. Niet alleen omdat deze nieuwe camera zoveel procent groter, lichter, sneller of beter zou zijn. Nee, simpelweg omdat de voorloper van de Ghost S (de HD1080P) toch wel wat 'probleempuntjes' had. En om maar gelijk met die conclusie te komen: Ja, die zijn opgelost! Goed nieuws dus en zeker een reden om de camera even wat beter te bekijken.

verpakking_drift_ghost_sStap 1: Uitpakken

Maar laten we eerst eens beginnen met het uitpakken van de prachtige verpakking. In een fraaie vierkante, deels transparante kunststof doos valt allereerst de camera op. Geen echt kleine jongen, met een gewicht van 171 gram. Direct valt het grote scherm op. Maar dan begint het uitpakfeest pas, want er zit namelijk nog een doos in de doos. Aan de zijkant daarvan zit een vrij fors uitgevallen afstandsbediening en in deze doos zitten ook de nodige accessoires (een accu, een clip, 2x een bevestigingsplaat, een skibril bevestiging, een 2e deksel, USB kabel, microfoonkabel en een polsband voor de afstandsbediening). Genoeg om gelijk te beginnen, maar eerst moet natuurlijk wel de accu opgeladen worden.

Die accu opladen is geen probleem: accu in het toestel, aansluiten aan de pc en 4 uur later is de accu vol. Een volle accu gaat maximaal zo'n 3,inhoud_drift_ghost_s5uur mee en dat is in het begin meer dan genoeg. MicroSD kaartje erin en je bent al bijna klaar voor je eerste opname.

Bijna, want het is toch wel even handig om eerst te bedenken hoe en wat je wilt opnemen. Zo kan je 1080P met een maximale framerate van 60fps opnemen, maar ook andere opname modi zijn mogelijk. Tot WVGA met 240fps wat fantastische slow motion opnames oplevert, maar wel in een wat beperktere beeldkwaliteit. Iets om even van te voren goed uit te zoeken.

Mogelijkheden

Naast Video zijn er nog 3 andere opname settings: Photo, Timelapse en Photoburst. Handig is dat de kleur van de led op het toestel aangeeft in welke modus het toestel staat. En ja, dit is ook zichtbaar op de nieuwe afstandsbediening.

drift_ghost_menu_system

De diverse instellingen zijn heel makkelijk te kiezen middels de 4 grote knoppen boven op het toestel. Op het 2 inch TFT scherm is goed zichtbaar wat je allemaal kan kiezen. En ja, dat scherm is zeker een grote verbetering tov. de Drift HD. Daar was het nog een kunststof schermpje, wat verkleurde zodra je de naastgelegen knopjes bediende. Op deze Ghost zit een prachtig helder scherm van Gorilla Glass, niet alleen voor het menu, maar ook voor de preview van de te maken opnames.
drift_ghost_s
Omdat we nu toch met de verbeteringen bezig zijn, dan ook maar gelijk de allerbelangrijkste verbetering genoemd: de beeldkwaliteit. Was de Drift HD nogal 'gelig' en zonnig van kleur, deze Ghost kan zich echt meten met de al eerder aangehaalde GoPro. Prachtige, heldere, natuurgetrouwe kleuren. Wit is wit, blauw is blauw en het zonnige beeld heeft nu plaatsgemaakt voor de druilerige kleur die het die dag echt was. Absoluut 1 van de belangrijkste verbeteringen. Ook in minder goede lichtomstandigheden blijven de kleuren natuurgetrouw. Maar ook bij plotseling invallend zonlicht past de camera zich snel aan en blijft alles goed zichtbaar en goed van kleur. De scene modus is ook in te stellen op normaal, levendig of weinig licht.

Drift_Ghost_afstandsbedieningDe afstandsbediening is ook een bijzonder handig apparaat. Ook deze moet eerst gedurende 2 uur opgeladen worden, want naast de functie van afstandsbediening geeft deze ook door wat de camera aan het doen is en in welke modus de camera staat. 2 lekkere grote knoppen (start en stop) en aan weerszijde daarvan ledjes die de status en functie aangeven. Een kleine, maar wel handige verbetering.

Met de stop knop kan je trouwens ook door de diverse modi schakelen van het toestel, daarbij geeft de kleur van de led dus weer aan welke modus je hebt geselecteerd.

Bijzonderheden

Drift HD GHOSTUniek aan de Drift is de draaibare lens. Niet dat Drift deze heeft uitgevonden, want deze zat ook al op diverse Contour modellen, maar op alle Drift camera's is deze optie wel in sterk verbeterde vorm aanwezig. Over een totale hoek van 300 graden is de lens verdraaibaar en mocht je camera gevallen zijn en is de daarbij de lens beschadigd, dan is deze ook nog eens te vervangen. Maar waarom is dit nu zo handig? Nou, bevestig de Drift eens aan je helm, dan zal je zien dat het vlak waar je de Mount wilt plakken vaak nooit helemaal vertikaal of horizontaal is. Geen probleem dus als de camera in de lengte -as schuin bevestigd is, je draait gewoon de lens (en het beeld) horizontaal. Op het scherm is dat heel precies in te stellen.

O ja, iedere Drift is trouwens ook een half uur lang waterdicht tot een diepte van 3 meter. driftDus geen additionele behuizing nodig, behalve als je wilt gaan duiken. Zelfs niet voor het surfen. Tenzij je natuurlijk de 2e deksel erop schroeft, waardoor het mogelijk wordt om een externe microfoon aan te sluiten.

Of om de USB kabel aan te sluiten. Handig als je bijvoorbeeld 's een hele lange Timelapse wilt maken, dan kan je gewoon via de USB de voeding aansluiten, terwijl het toestel alsnog beschermd is tegen een paar druppels. Echt waterdicht is de Drift dan niet meer, maar dat zal niemand verbazen. Toch heb ik zelf in de stromende regen met de Drift op mijn helm rondgereden, waarbij aan de achterkant een externe microfoon was aangesloten. En ja, alles werkt nog steeds.

Stap 2: Gebruik

Nou genoeg over wat er allemaal kan, tijd om de Drift Ghost S te gaan gebruiken. MicroSd kaartje erin, toestel aanzetten en 4 seconden later is alles start klaar. Toch nog even een korte toelichting op dat micro SD kaartje: grofweg kan je zeggen dat op een kaartje van 8Gb in 1080P/30fps ruim een uur video past. Een kaartje van 32Gb krijg je zo dus niet vol met 1 accu. Goed, rijden dus. Afstandsbediening om de rechterpols, Ghost vastgeklikt aan mijn helm, lens horizontaal gedraaid en weg wezen.
Onderweg zijn de knoppen van de afstandsbediening prima op gevoel te bedienen.
Maar al gauw loop je tegen het probleem van elke 'actie-camera-man' (m/v) aan. Hoe weet je nu wanneer het spannend en leuk genoeg wordt om op te nemen. Dan kan je natuurlijk simpelweg tackelen door de camera continue aan te laten staan, maar dat zorgt thuis voor heel wat computer spitwerk om juist die 2 minuten leuke video op te zoeken. Maar daar is ook een andere methode voor, namelijk video-tagging.

Drift_video_taggingVideo-Tagging werkt als volgt: je kiest een interval (zeg 30 seconden) en daarna start je gewoon de opname. Er wordt dan beeld opgenomen, zonder dat het bewaard wordt op je mSD kaartje. Je gaat je ding doen en dan kom je iets tegen wat je wilt opnemen. Druk gewoon nog een keer op "opname" en vanaf dat punt wordt er dan echt beeld opgenomen. Maar ook de afgelopen 30 seconden voorafgaand worden bewaard. Net zolang totdat je op stop drukt. Nadeel is natuurlijk wel dat de camera continu aan het opnemen is en dus continue gebruik maakt van zijn accu. Maar met maximum van 3,5 uur aan accucapaciteit is dat ook geen groot probleem.

Verwant hieraan is de 'Car-DVR' opname mogelijkheid. Hierbij stel je een interval van bijvoorbeeld 5 minuten en de Drift Ghost S zal vanaf dan continu opnemen in delen van 5 minuten. Is de mSD kaart vol, dan wordt de oudste opname overschreven. Aangesloten op de externe USB power kan je met deze modus dus continu je autorit opnemen. Handig voor als je onderweg van plan bent om een aanrijding te krijgen.

drift_ghost_s_timelapsTimelapse is ook een functie die je vaak gaat gebruiken. De camera maakt op de ingestelde intervallen steeds een foto. Deze foto's kan je dan achteraf met je videobewerkings programma aan elkaar plakken tot een film. Onhandig dat het toestel het zelf niet doet? Ja en nee, nu heb je tenminste nog enige invloed op de snelheid en tijdsduur waarop je de Timelapse wilt laten lopen.

De Photoburst modus zorgt ervoor dat je in een tijdsbestek variërend van 1 tot 5 seconden (afhankelijk van de resolutie instelling) een serie foto's kan maken. Dat kan zelfs tot 30 beelden per seconde.

In onderstaand filmpje kun je beelden zien die gemaakt zijn met de Drift Ghost S.

Smartphone

drift app1drift_appZo, ondertussen hebben we allerlei modi uitgeprobeerd en dus tijd voor een korte stop. Even terugkijken wat je hebt opgenomen kan dan ook direct op het ingebouwde scherm. Natuurlijk heb je op een 2 inch scherm geen overzicht, maar je ziet wel degelijk of je die leuke bergpas nog een keer moet gaan rijden. Maar als je het toch iets duidelijker wilt zien, dan koppel je toch gewoon de Ghost S aan je smartphone? Ja, natuurlijk is er een speciale app beschikbaar en eenmaal gekoppeld via zijn eigen WiFi kan je zowel de camera instellen en Drift-Ghost-Sbedienen als opgenomen beelden bekijken. Ook live preview is hierbij mogelijk. Alle functies en mogelijkheden kan je via de app bedienen.

Eenmaal thuis koppel je de Drift aan je pc en kan je alle opgenomen beelden naar je pc kopiëren. En zoals al eerder gezegd, dan begint het echte werk pas. Uitzoeken, monteren en afmixen van je film zal nog wel even wat tijd in beslag gaan nemen.


Extra's

Dan nog wat extra's voor de 'gevorderde gebruiker'. Zo is het mogelijk om de Ghost S in een 'clone' modus te zetten. Je kan dan tot 4 andere toestellen koppelen, die dan exact hetzelfde doen als het 'master' toestel. Dus ook wijzigen van functies en dergelijke. Gaat bijvoorbeeld de 'master' opnemen, dan schakelen direct de 'slave' toestellen ook in.
Ook is het mogelijk om de bitrate aan te passen van de opnames. Deze staat standaard in H.264/mp4 codec, maar de bitrate kan tot een maximum van 35.0Mbps opgeschroefd worden.
Tot slot kan de gevoeligheid van de microfoon worden ingesteld, is de helderheid van het display in te stellen en kan de Ghost S direct via ingebouwde HDMI-c op je TV afspelen.

Vanzelfsprekend zijn er ook allerlei accessoires voor de Drift verkrijgbaar. Variërend van extra bevestigingsplaatjes, accu's, zuignapsteun en handlebarmounts, etc. Klik hier voor een overzicht van alle accessoires.

Drift_accessoires

Zijn er dan helemaal geen negatieve punten op te noemen? Jawel, 1 hele belangrijke zelfs. Er is een functie die standaard 3 'fields of view' heeft. 160°, 127° en 90°, en een functie waarbij het zoomniveau traploos is in te stellen.
Helaas (en logisch) is dit uitsluitend een digitale functie, met alle gevolgen van dien. Hoe verder ingezoomd, hoe slechter het beeld. Advies: niet gebruiken dus!

Conclusie

De Drift Ghost S is een camera met heel veel mogelijkheden, geeft een prachtig beeld en is heel handig in het gebruik. Tel daarbij op de standaard waterdichtheid, de goed werkende afstandsbediening (inclusief) en volledige (gratis) app (IOS & Android) en de conclusie mag duidelijk zijn:
Ja, de GoPro kan filmen op 4K, maar verder komt de Drift Ghost S akelig dicht in de buurt. Een zeer goed alternatief voor het geval je niet met 'een blok aan je helm' wilt gaan motorrijden (of skiën, of surfen, of…)

Meer weten? Klik hier
 

Laatste wijziging: 14 Sep, 2018
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px