balk01
Wherigo

 

Garmin dealer

Laatste wijziging: 16 Nov, 2017

Wherigo is tegenwoordig niet meer veel in gebruik en wordt ook niet ondersteund door de nieuwste GPS toestellen.

Over Wherigo

Wherigo is de samentrekking van het Engelse where-i-go,  oftewel: waar-ik-ga.

Wherigo is de samensmelting van adventure games  (zoals Dungeon&Dragons, Zork, Myst en andere computer rollenspelen), GPS  en de echte wereld. Bedoeld om de spelen die je normaal binnen achter de  computer speelt naar buiten te brengen. Whereigo is bedacht door de makers  van geocaching.com, Jeremy Irish en Elias Alword, en maakt nog veel meer spannende buitenspelen met GPS mogelijk dan alleen geocaching.

Wherigo. En waarom.

Wherigo is een gereedschapkist om avonturen in  de echte wereld mogelijk te maken. Waar je op de computer de muis of het  toetsenbord gebruikte om je te verplaatsen, doe je dat met Wherigo door  gewoon jezelf te verplaatsen. En de maker van een avontuur kan er dan voor  zorgen dat je op een bepaalde plaats virtuele objecten en karakters  tegenkomt, waar je dan iets mee kunt doen. En dat allemaal door een Wherigo  Speler (op dit moment alleen op de Garmin Colorado GPS en de meeste PocketPC  PDA's met ingebouwde GPS, maar bijvoorbeeld spelers voor mobiele telefoons  zijn in voorbereiding) te gebruiken. Voor degenen die nog niet zo bekend  zijn met avonturenspellen: het idee is dat je je verplaats in de echte
wereld, samen met je Wherigo Speler met GPS, en dat je dan multimedia content ervaart die afhankelijk is van je locatie. Dat kan de bekende Garmin Tourguide zijn (waarbij je door een stad loopt en bij bijzondere plekken een uitleg met beeld en geluid krijgt), een avonturenspel (waarbij je bijvoorbeeld in een bos rond loopt om de schat te zoeken, terwijl je moet voorkomen dat de monsters je te pakken nemen) of iets heel anders dat door een auteur is bedacht.

Hoe werkt het?

Wherigo heeft twee kanten: de Wherigo Builder en de  Wherigo Speler.

Bouwen

Met behulp van de Wherigo Builder applicatie bouwen auteurs  interactieve avonturenspelen, tour guides en andere innovatieve  activiteiten, die Wherigo gebruikers buitenshuis kunnen ervaren. De Wherigo  ervaring combineert fysieke en virtuele elementen, elkaar overlappende verhaallijnen en nuttige informatie tegen de achtergrond van de echte wereld.

De basisblokken van Wherigo zijn zones. Zones zijn gebieden  op een kaart die locaties in de echte wereld representeren. Zones kunnen in  elke vorm gemaakt worden die de auteur wenst en zijn meestal afhankelijk van  het type ervaring dat de auteur de gebruikers wil laten beleven. Als de auteur bijvoorbeeld een tour wil maken, dan is een zone vaak gerelateerd aan een bepaald oriŽntatiepunt.

Zodra de auteur klaar is met het  maken van de beleving wordt het geupload naar de Wherigo website als ťťn  bestand: de Wherigo cartridge. De gepubliceerde beleving kan dan door  Wherigo gebruikers die de Wherigo Speler applicatie gebruiken.

Spelen

Met behulp van de Wherigo Speler op een apparaat met een GPS  ontvanger kunnen gebruikers fysieke locaties bezoeken, virtuele dingen  oppakken en gebruiken, omgaan met virtuele karakters en puzzels in de echte  wereld oplossen.

Als een gebruiker een zone ingaat en uitgaat ervaart  hij wat de auteur op die plaats bedoeld heeft, bijvoorbeeld het zien van  multimedia, het krijgen van aanwijzingen of taken en het horen van geluiden  op het apparaat. Bijvoorbeeld, als een gebruiker een zone binnenwandelt kan  hij "praten" met een virtueel karakter, een virtuele schakelaar "omzetten" of een virtueel ding aan een karakter "geven". En terwijl de gebruiker zich van zone naar zone verplaatst ervaart hij het fictieve verhaal, de tour of het avonturenspel door Wherigo te gebruiken.

Vanuit het perspectief van de geocacher...

Al vele geocaches zijn  zogenaamde puzzel-caches, oftewel geocaches waarbij je puzzels moet oplossen  om de uiteindelijke geocache te vinden. Soms moet je er voor rekenen, soms  moet je meerdere locaties bezoeken om op elke plek iets op te zoeken,  etcetera, om de geocacher een mooie belevenis te bieden.

Locaties  zijn een belangrijke factoren in elke unieke geocache ervaring. Door het  toevoegen van objecten, karakters en taken door middel van de Wherigo  gereedschapskist kunnen geocachers nog mooiere en interactievere tochten en  puzzels voorschotelen.
Bovendien... het is een heel goed excuus om weer  eens een nieuw speeltje te kopen. :-)

Het is meer dan een spel...

Locatiegebaseerde cartridges zijn niet  alleen bedoeld voor diegenen die van avonturenspelen houden. De  gereedschapskist is zo open ontworpen dat cartridge makers vrijwel elke  ervaring kunnen bouwen voor een speler.

Een paar voorbeelden:

  • Een  interactieve wandeltocht door een mooie stad
  • Een schatzoektocht door een  wijk
  • Innovatieve marketing voorstellen
  • Interactieve fictieve  spelen
  • Spelen in een andere dimensie
  • ...en een paar specifieke:
  • Een  gids die je door een bloementuin leidt en onderweg de verschillende flora en  landschaparchitecturen aan je uitlegt. Een cartridge die nieuwe studenten  rondleidt op een campus met daarin de noodzakelijke stops om je in te schrijven voor bepaalde zaken en die je ondertussen vertelt waar je wat kunt  vinden. De ideeŽn zijn eindeloos!

Wherigo.nl is de Nederlandse variant van wherigo.com, de website waar je nog meer (internationale) Wherigo cartridges kunt vinden.
 


Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW