Voor 12.00 uur besteld, vandaag in huis*      Gratis verzenden vanaf € 100,-      Al 18 jaar dé specialist       7 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_uit_productie

Bel ons: 088-0226900

Verrekijkers

Bij een zoektocht naar een verrekijker valt er heel veel te kiezen. Prijzen variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro's. Er zijn veel technische verschillen in de verrekijkers, maar uiteindelijk is het idee dat je iets wat veraf staat dichterbij haalt. Waarom dan de grote prijsverschillen? Het is niet zo dat een veel duurdere verrekijker veel meer vergroot. Je hebt tenslotte ook goedkope kijkers met een vergroting van bijvoorbeeld 12x25. Om wat meer duidelijkheid te geven in de technische verschillen staan onder het overzicht van de verschillende verrekijkers veel voorkomende termen en een omschrijving wat nu het voor- of nadeel is.

Overzicht verrekijkers:

Hawke_Binoculars_SapphireEDOH
Hawke_Binoculars_FrontierED
Hawke_Binoculars_ProStalkED
Hawke_Binoculars_Compact

Overzicht telescopen:

Hawke_SpottingScopes_Nature-Trek

Verrekijker terminologie

Wat betekenen cijfers zoals 8x43 ?

Het eerste getal is de vergrotingsfactor. In dit voorbeeld is dat 8, wat betekent dat het onderwerp 8 keer dichterbij wordt gehaald. Staat het onderwerp op 160 meter dan lijkt het door de verrekijker of het onderwerp op 20 meter staat. Het tweede getal is de diameter van de voorste lens (frontlens). Hoe groter deze diameter is, hoe meer licht er door de kijker opgevangen wordt. Het voordeel hiervan is dat het beeld wat je uiteindelijk ziet dus ook lichter is. Wordt de verrekijker met name gebruikt in de schemering, dan is het raadzaam te kijken naar een apparaat met een grote diameter van de voorste lens.

Is een 12x verrekijker altijd de beste keus?

Een verrekijker wordt gekocht om dingen die veraf staan zo dicht mogelijk bij je te krijgen. Waarom kun je dan kiezen voor een vergroting van 8x 10x 12x enz.? Is de grootste vergroting niet altijd het beste? Een nadeel van de verrekijkers met een vergroting van 12x is dat ook bewegingen van de verrekijker 12 keer vergroot worden. Wanneer de kijker goed stil wordt gehouden, is er niks aan de hand. Maar wordt de kijker licht bewogen dan is dit over een grote afstand gelijk een hele zwaai. De keuze van de vergrotingsfactor is afhankelijk van het gebruik. Bij normaal gebruik kan er volstaan worden met een kijker die zorgt voor een vergroting van 8x tot 10x. Tot een vergroting van 10x is het de verrekijker over het algemeen nog goed stil te houden. Bij een sterkere vergroting kan een statief handig zijn.

Field of view (of gezichtsveld)

Deze term staat bij de specificaties van alle verrekijkers, een field of view van 142 houdt in dat je op een afstand van 1 kilometer een stuk met een breedte van 142 meter kunt zien. Hoe sterker de vergroting is, hoe kleiner het gezichtsveld wordt. Een voordeel van een groot 'field of view' is dat je een eventueel bewegend onderwerp makkelijker kan volgen.

SapphireED_OH_200Open Hinge (OH)

Simpel vertaald, open scharnier. De meeste verrekijkers hebben een scharnierpunt in het midden. Hierdoor kun je altijd zorgen voor de juiste afstand tussen je twee ogen en is de verrekijker wat compacter wanneer je deze opruimt. Open Hinge houdt in dat het scharnierpunt niet dicht is maar open, dit kan vaak weer een paar gram schelen in het gewicht.

Multi-Coated (MC) Fully Multi-Coated (FMC)

Coating van de lenzen is een belangrijk aspect voor een verrekijker, dit zorgt ook vaak voor een verschil in de prijs. De belangrijkste reden dat glazen gecoat worden is het tegengaan van reflectie. Wanneer glas niet gecoat is, wordt zo'n 4% van het licht gereflecteerd. Aangezien er in een kijker meerdere lenzen gebruikt worden, is het dus van belang om de reflectie zo goed mogelijk tegen te gaan. Is een verrekijker multi-coated dan zijn de glazen voorzien van een coating, maar dit betekent niet dat alle glazen in de verrekijker voorzien zijn van een coating. Is een verrekijker Fully Multi-coated dan mag je er vanuit gaan dat alle glazen gecoat zijn. Daarnaast is er nog een verschil en de manier waarop er gecoat kan worden.

Twist-up oogschelpen

Bij veel verrekijkers lees je dat ze worden geleverd met Twist-up oogschelpen, of een term die daar op lijkt. Het voordeel van dit soort oogschelpen is dat de verrekijker ook goed bruikbaar is in combinatie met een bril (en dus ook met een zonnebril). Voor mensen die een bril dragen is het zo dat de verrekijker iets verder van je oog (pupil) af staat dan bij mensen zonder bril. De meeste verrekijkers zijn zo gemaakt dat ze zonder de oogschelpen de juiste afstand hebben tot de pupil bij brildragers. Draag je geen bril, dan moet je dus de oogschelpen uitdraaien zodat de afstand van de lens tot het ook gelijk is als bij de brildrager.

Close focus

Koop je de verrekijker vooral om dingen ver weg te zien, dan is deze term niet heel belangrijk. Een verrekijker is ook goed bruikbaar om (kleine) dingen dichtbij goed te kunnen zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vlinders of insecten. De Close Focus afstand is dan de korste afstand waar de verrekijker nog op scherpgesteld kan worden. Dus bij een close focus van 2,5 meter kan er dus een onderwerp op 2,5 meter of verder scherpgesteld worden.

BAK4

BAK4 is de aanduiding van de glassoort waar het prima van gemaakt is. Naast BAK4 heb je BAK7. Hierbij is dan BAK4 de beste van de twee.

ED glas en chromatische aberratie

De dure verrekijkers zijn voorzien van ED glas. Dit staat voor Extra-low Dispersion glas. In het Nederlands kun je dit vertalen als zo min mogelijk dispersie. Hier is een hele technische uitleg bij mogelijk maar het komt er op neer dat licht 'breekt' wanneer dit door een lens gaat. Licht bestaat uit een breed spectrum van kleuren en de bundel van deze kleuren geeft een beeld weer, maar de verschillende kleuren kunnen uit het verband gehaald worden wanneer ze door een lens gaan. Bij lenzen gemaakt van ED glas is dit effect minimaal.

Het 'breken' van de lichtbundel wordt ook wel chromatische aberratie genoemd. In onderstaande afbeelding zie je dat het brandpunt niet gelijk is voor de kleuren.

Chromatische aberratie

Het hiernaast getoonde effect heeft dus invloed op de scherpte van het beeld, hoe beter de lens is hoe minder dit effect op treedt.

Laatste wijziging: 14 Sep, 2018
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px