Voor 12.00 uur besteld, vandaag in huis*      Gratis verzenden vanaf € 100,-      Al 18 jaar dé specialist       7 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_uit_productie

Bel ons: 088-0226900

Tracklogs, waarom?

Redactionele noot: Deze tekst is vertaald uit het engels, en is voornamelijk bedoeld om de voordelen van de track logs in hun routes te tonen; zij verkopen die routes. Wij hebben zelf deze routes niet. Voor meer informatoe, bezoek de originele web site van TrekNow. Voor tracks in Nederland bezoek www.gpstracks.nl

Een track log is een verzameling punten op de loop van een route. Het is feitelijk een "broodkruimel" spoor van de route die gevolgd is. Track logs vertellen ons waar we zijn geweest, en dus ook hoe we terug kunnen komen tot het punt waar we begonnen zijn. Belangrijker nog, indien het van te voren geprepareerd is, kan een track log ook aangeven waar we heen moeten.

Track logs worden doorgaans gemaakt door een GPS apparaat terwijl de gebruiker een gewenste route volgt. Het is een vastlegging van de afgelegde pad. Niet alle GPS apparaten hebben de mogelijkheid om bestaande tracks te gebruiken. Sommige apparaten geven alleen de gebruiker een actieve track log zonder de mogelijkheid te bieden om de track log als een apart bestand op te slaan.

De verschillende GPS apparaten behandelen track logs op verschillende wijzen. Ook binnen de produktreeks van één fabrikant zijn er verschillen in de track log functies, voornamelijk vanwege doorontwikkeling van het concept. Sommige apparaten hebben alleen de mogelijkheid tot één actieve of hoofd track log. Anderen bieden de mogelijkheid om track logs op te slaan in het geheugen.

De Garmin GPS III+ en oudere modellen bieden niet de mogelijkheid om tracks in het apparaat te laden (uploaden) als opgeslagen logs, dus gaan alle geladen tracks naar de actieve of hoofd track log. Het is dus belangrijk om niet te vergeten elk individuele track na het uploaden apart op te slaan uit de actieve log indien het de bedoeling is meerdere track logs beschikbaar te hebben op het apparaat.

Er zijn beperkingen op hoeveel track punten er in een track log bestand opgeslagen kunnen worden. Veel typen staan meer punten toe in de actieve log dan in opgeslagen logs. Wanneer een actieve track log bewaard wordt, dan wordt het aantal punten verlaagd tot een aantal minder dan of gelijk aan wat er mogelijk is; de resolutie wordt dus verlaagd. Vroege Garmin types staan 250 punten toe in een opgeslagen log. Sommige van de luxere types zoals de Garmin eTrex Vista staan 750 punten toe in een opgeslagen log.

Op de nieuwere Garmin modellen kunnen track logs rechtstreeks in opgeslagen logs van het apparaat geladen worden. Deze logs mogen niet meer dan het maximum aantal punten bevatten, anders worden ze afgekapt, en gaat de laatste gedeelte verloren. Het is een goed idee om track logs op je PC te bewaren in een gereduceerd formaat (minder dan of gelijk aan het aantal track punten mogelijk in een opgeslagen log voor het bedoelde apparaat).

Hou ook in gedachte dat tracks die ge-upload worden die niet de naam ACTIVE LOG hebben, in een "opgeslagen track" log worden gezet op die modellen waarbij het uberhaupt mogelijk is om rechtstreeks naar opgeslagen track te uploaden.

Hierboven is een Garmin MapSource scherm afdruk van de Black Bear Pass trail track in zuidwest Colorado. Het laat de werkelijke pad van het spoor vanaf US Highway 550 west tot de Pandora Mine aan de oostkant van Telluride Colorado. zien. (Let op de "switchbacks", waar je eigenlijk weer tegen de richting in gaat, ten zuidwesten van de Pandora Mine.)

Hierboven is een Delorme StreetAtlas scherm afdruk van dezelfde track log.

 Waarom waypoints niet goed genoeg zijn .....

Hierboven is een scherm afdruk van MapTech's Terrain Navigator waarop een gedeelte van de Floy Wash trail bij Green River, Utah getoond wordt. Wij nemen aan dat we ons bewegen in een van west naar oosten richting. Eenmaal aangekomen op de waypoint FWWE11, welke richting moeten we nu uit?

(In werkelijkheid is er niet veel verschil te zien tussen de twee paden; in andere woorden, de 4WD route ziet er niet veel anders uit dan de verbeterde andere weg waarop wij ons bewogen. Er is ook een berg in het oosten zodat je niet goed kan zien wat er met het pad gebeurt wat verderop voorbij de kruising.)

Een beslissing moet genomen worden. Bij de waypoint (kruising 'Y') volgt de (rechte) route lijn de richting van de 4WD spoor. Zou je de 4WD spoor nemen op die kruising?

Hierboven is een scherm afdruk van dezelfde spoor, nu met track log erbij. Het is nu duidelijk te zien a.d.h.v. de track log welke kant we op moeten. Dat is nu het belang en waarde van de track log: het neemt alle onduidelijkheid weg.

De eerste keer dat wij deze route namen, hadden wij geen track log beschikbaar. Wij namen de 4WD spoor die ons door een canyon over een zanderige rivierbedding voerde en steeds lastiger werd, hoe verder we gingen. Uiteindelijk liep die spoor dood. Het kostte ons maar een beetje tijd en een hoop energie om onze allroad motoren door het zand te worstelen, maar die tijd en energie had niet gehoeven.

Hopelijk maakt dit duidelijk wat het belang en meerwaarde van de track logs is, die wij in de G-Guides stoppen die wij aanbieden. Alle G-Guides hebben complete track logs naast alle waypoints.

Trek Now !

E-Mail: info@treknow.com

Phone: 913-592-2357

Modified On: Thursday, November 20, 2003 1:30 AM

Copyright © 2001-2003 James H. Robinson & Associates, Ltd. All rights reserved.
Translated and used with permission on www.gps.nl;
find the original here

Laatste wijziging: 14 Sep, 2018
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px