Voor 12.00 uur besteld, vandaag in huis*      Gratis verzenden vanaf € 100,-      Al 18 jaar dé specialist       7 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

banner_uit_productie

Bel ons: 088-0226900

Review Garmin Nuvi 510/550 voor gebruik op de fiets

Januari 2009

Sinds het begin van dit millennium is de navigatiemarkt aan een enorme opmars bezig. Was het rond de eeuwwisseling nog heel bijzonder als je een navigatiesysteem in de auto had, anno 2009 is het juist erg bijzonder als je nog geen navigatiesysteem in de auto gebruikt.

A

Vooral het op de markt komen van mobiele autonavigatiesystemen en de steeds verder dalende prijs hebben er aan bijgedragen, dat inmiddels miljoenen Nederlanders een autonavigatiesysteem bezitten.

Nederland Fietsland

B

Nu steeds meer mensen de voordelen ervaren van een navigatiesysteem in de auto, werpt de volgende vraag zich op: Is een autonavigatiesysteem misschien ook de te gebruiken op de fiets? Om deze vraag goed te goed te beantwoorden voldoet een simpel "Ja" of "Nee" echter niet.
Natuurlijk kan elk mobiel autonavigatiesysteem meegenomen worden op de fiets, maar daardoor is het nog geen fietsnavigatiesysteem. Autonavigatiesystemen zijn namelijk niet ontwikkeld om mooie fietsroutes te berekenen en op het stuur van een fiets gemonteerd te worden.
Als fietsen echter niet primair het doel is, is een aantal autonavigatiesystemen van Garmin toch redelijk te gebruiken op de fiets. Door deze toestellen van Garmin, de Nuvi serie, uit te breiden met een Garmin Onroute fietskaart en fietssteun, kunnen ze zeer zeker een bijdrage leveren aan het fietsplezier.
Op het moment dat het gebruik op de fiets echter het primaire doel is, zal een gewoon autonavigatiesysteem niet voldoen. Vooral de kwetsbaarheid van het toestel (waterdichtheid en schokken), de slechte afleesbaarheid in zonlicht en de beperkte accuduur zijn hierin bepalende factoren.
Gelukkig zijn er ook navigatietoestellen op de markt die wel gemaakt zijn om op de fiets te gebruiken.

C

Garmin

Garmin, de markleider op het gebied van navigatiesystemen, heeft al enkele jaren toestellen in het assortiment die wel zijn berekend op gebruik buiten de auto. Deze zogenoemde outdoor toestellen zijn waterdicht en schokbestendig, hebben een accuduur van 8 tot 25 uur en beschikken over een scherm dat ook in zonlicht goed afleesbaar is.

Doordat deze toestellen echter redelijk gecompliceerd in gebruik bleken, relatief duur waren en nog niet waren uit te rusten met speciale fietskaarten, is de opmars van de fietsnavigatie erg beperkt gebleven. Nu komt daar verandering in!

De Garmin Nuvi 510/550

Het nieuwste model van Garmin, de Nuvi 510/550, is het eerste navigatiesysteem dat het gebruiksgemak van een autonavigatiesysteem combineert met de robuustheid van een outdoor toestel. Ook de afleesbaarheid van het scherm en de accuduur zijn geoptimaliseerd voor gebruik buitens huis.

D

De doos uitpakken

E

De Nuvi 510 wordt redelijk compleet geleverd. In de doos zitten het toestel, een voedingskabel voor in de auto, een autobevestiging voor op het raam, een dashboard schijf voor de zuignap, een scootersteun, de accu met een levensduur tot 8 uur, een verkorte handleiding en wat overige productinformatie.
De inhoud van de doos van de Nuvi 550 is gelijk aan de inhoud van de Nuvi 510 doos, alleen ontbreekt hierin de scootersteun. Voor de 550 is overigens wel gewoon een fietssteun te koop, die ook prima te gebruiken is voor de 510.
Extra accessoires die erbij kunnen worden gekocht, zijn een etui om het toestel in mee te nemen, een thuislader, een USB kabel en eventueel een extra accu.
Vooral de thuislader is een aanrader om erbij aan te schaffen, omdat anders het toestel alleen in de auto kan worden opgeladen. Het etui is handig om het toestel te beschermen en een extra accu is interessant als de levensduur van 1 accu, tot acht uur, te beperkt is.

Afmetingen

De Nuvi 510/550 is een robuust en compact toestel. De behuizing van het toestel is gemaakt van een zilvergrijs en zwart plastic met een metallic look. De afmetingen van het toestel bedragen 107 x 85 x 23 mm. Door de waterdichte behuizing valt het toestel wat forser uit dan vergelijkbare toestellen die alleen voor autonavigatie zijn ontwikkeld. Het gewicht van het toestel is 215 gram.

Het toestel is waterdicht volgens de IPX7-norm, dit betekent dat het toestel minimaal een half uur een meter onder water moet kunnen doorstaan. Voor het bewijs: klik hier.

De voorkant van het toestel bestaat grotendeels uit het 3,5 inch beeldscherm. Dit antireflectief TFT scherm, van 320 x 240 pixels, is ook in zonlicht goed afleesbaar.

Aan de achterkant van het toestel zit het waterdichte compartiment voor de meegeleverde Lihion-ion batterij, met een capaciteit van 1880 mAH. Ook de kaartlezer, om eventueel het geheugen uit breiden met een Micro SD kaart, bevind zich in dit compartiment.

Ook aan de achterkant bevindt zich de speaker en een USB aansluiting (onder een rubber afdichting) om het toestel van stroom te verzien of met de computer te verbinden.

Aan de linker zijkant zit de knop om het accucompartiment te openen en aan de bovenzijde van het toestel zit de knop om het toestel aan of uit te zetten.

Kaartmateriaal

De Nuvi 550 is standaard voorgeïnstaleerd met een gedetailleerde wegenkaart van heel (West) Europa. Bij de Nuvi 510 is deze wegenkaart beperkt tot de Benelux, Frankrijk en een stukje van Duitsland. Hoewel deze kaart hetzelfde is als in "normale" autonavigatiesystemen wordt gebruikt, is deze kaart ook bruikbaar voor de fiets. Door in het toestel de gebruiksmodus "Fietsen" te selecteren zal het toestel een route berekenen waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van wegen waar je met de fiets mag komen.

Nadeel van de wegenkaart is echter het ontbreken van fietspaden.

F

Om routes te rijden die wel over fietspaden gaan, kan het toestel voorzien worden van de Garmin Onroute fietskaart van Nederland.  Met deze kaart zal het toestel bij het berekenen van een route zoveel mogelijk gebruikmaken van vrij liggende fietspaden en het knooppunten netwerk.

G

Op deze manier worden dus daadwerkelijk mooie routes berekend.
Voor de wandelaar kan het toestel ook nog worden uitgebreid met een topografische kaart.

Bevestiging

De Nuvi 510/550 wordt standaard geleverd met een zuignapbevestiging voor in de auto.

Meestal wordt deze zuignap op de voorruit van de auto geplaatst. Met de meegeleverde dashboardschijf of een optionele beanbag kan het toestel ook op het dashboard worden geplaatst.

Voor de bevestiging van het toestel op de fiets zijn ook verschillende mogelijkheden.

Zoals eerder beschreven wordt de Nuvi 510 geleverd inclusief een scootersteun. Deze steun is ook op de meeste fietssturen goed te bevestigen. In de doos van de Nuvi 550 zit standaard geen fietssteun, maar bij de Fietspakketten wordt deze wel meegeleverd. Uiteraard is deze steun voor de fiets ook los leverbaar.

Het gebruik

Zoals eerder beschreven is het grootste voordeel van de Nuvi 510/550 het gebruiksgemak.

Op het moment dat het toestel uit de doos wordt gehaald is het toestel al compleet klaar voor gebruik in de auto. Het transformeren van de Nuvi van een autonavigatiesysteem naar een fietsnavigatiesysteem is een kleine moeite.

Als eerst kan de Onroute fietskaart, op Micro SD kaart, in het toestel worden geplaatst.

H

De fietskaart wordt geactiveerd door bij de instellingen van de Nuvi, de wegenkaart uit te schakelen en de fietskaart in te schakelen.

I

Door vervolgens de gebruiksmodus op "Fietsen" te zetten, is de Nuvi  volledig klaar voor gebruik op de fiets.

J

De bediening van het toestel is volledig gelijk gebleven aan het gebruik in de auto, alleen berekent het toestel in plaats van een snelle of korte route voor de auto, nu mooie fietsroutes.

Extra mogelijkheden

Behalve routes van A naar B, kan de Nuvi 510/550 ook routes aan met meerdere via-punten.

Deze routes kunnen in het toestel zelf worden gemaakt, maar kunnen eventueel ook op de computer worden voorbereid. Hiervoor zal dan wel de Garmin Onroute fietskaart op CD moeten worden aangeschaft in plaats van de SD versie. Om de Garmin Onroute fietskaart CD op de computer te instaleren is tevens de Trip & Waypoint Manager of een ander Garmin Mapsource product noodzakelijk.

Door aanschaf van de City Navigator DVD kunnen ook (fiets)routes, over autowegen buiten Nederland, op de computer worden voorbereid. Doordat deze kaart ook in de Nuvi 510 kan worden geladen is deze hiermee dus uit te breiden voor gebruik in heel Europa.

Een andere extra optie voor de Nuvi 510 is koppeling met een bluetooth headset.

Conclusie

De Garmin Nuvi 510 en 550 zijn een zeer welkome aanvulling op de op de markt van mobile navigatie toestellen. De toestellen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een navigatiesysteem voor op de fiets, met het gebruiksgemak van een autonavigatiesysteem.

Het zijn de enige toestellen waarbij je de gesproken aanwijzing via een speaker kan horen,

maar die toch zeer goed waterdicht zijn.

Ook voor mensen die navigeren in de auto en navigeren op de fiets in één toestel willen combineren, is de Nuvi 510 of 550 interessant.

Nadelen zijn er echter ook. Als je de Nuvi 510/550 vergelijkt met de outdoor toestellen van Garmin, hebben ze wel een paar beperkingen. Vooral het niet kunnen inladen van tracks kan een gemis zijn.

Waypoint zou Waypoint echter niet zijn als hier niet een speciale oplossing voor is bedacht.

Via "My Waypoint", alleen toegankelijk voor klanten van Waypoint, kan gratis een programma worden gedownload dat tracks omzet in routes.

Met dit door Waypoint ontwikkelde programma, Nuvi Route, kunnen heel makkelijk tracks worden omgezet in routes. Omdat routes wel in de Nuvi kunnen worden geladen, kunnen tracks dus alsnog (met een extra handeling) worden nagereden.

Als tracks volgen echter een essentieel deel is voor het navigeren op de fiets, voor bijvoorbeeld mountainbikers, is het belangrijk om te weten dat de mogelijkheden met tracks bij outdoor toestellen een stuk uitgebreider zijn.

Ook de betere afleesbaarheid in zonlicht, de langere accuduur en het kleinere formaat worden vaak als voordeel van een outdoor toestel genoemd.

Omdat ook deze  toestellen van Garmin steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker worden, kan een toestel uit de outdoor serie ook een interessant alternatief zijn voor navigatie op de fiets.

Laatste wijziging: 14 Sep, 2018
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenpaypal-40px