balk01
Achtergrond

 

Garmin dealer

Laatste wijziging: 16 Nov, 2017

Artikel voor de Wiezo-krant van 2007 (Wierdense Zomerfeesten)

Heel Nederland komt naar Notter

"Het is ook altijd druk bij jullie"

"Het is ook altijd druk bij jullie". Dat is de opmerking die Eric en Jose Havinga, oprichters van Waypoint bijna dagelijks krijgen. En inderdaad: navigatiespecialist Waypoint blijft groeien en trekt bezoekers uit het hele land, en zelfs ver daarbuiten, naar Notter. "en dan toch die gezellige sfeer van toen we begonnen weten te behouden: dat is onze grootste uitdaging", aldus Jose.

Veel mensen die van Wierden naar Rijssen gaan denken dat daar net voor de Regge een soort motorclub zit. Zeker als het mooi weer is staan er immers altijd minstens tien motoren. En anders wel hele rijen met auto's. Maar wat ze daar nu eigenlijk doen?? Zeker nu de Wiezo Classic Tour ontworpen werd met ondersteuning door Waypoint alle reden om op verkenning te gaan in navigatieland.

"Eigenlijk hebben we van onze hobby ons werk gemaakt, het is alleen een beetje uit de hand gelopen", aldus Eric Havinga die samen met echtgenote Jose de directie vormt van het inmiddels bijna 20 medewerkers tellende Waypoint. "We reden zelf motor, en ontdekten een jaar of zeven geleden een apparaatje waar je routes in programmeren. Een vriend wilde er ook wel een, en het bleek dat we van de importeur korting kregen als we er drie tegelijk bestelden. Dus die ene moesten we zien te verkopen en hebben we op internet gezet".

Huppelende kinderen

Op dat aanbod kwamen wat meer reacties dan verwacht en er volgde al snel een tweede bestelling. Op dat moment hadden Eric en Jose al een bedrijfje dat ondermeer apparaatjes voor computerbeveiliging maakte, maar had Eric daarnaast ook nog een fulltime baan bij Ericsson. En dan huppelden er ook nog drie kleine kinderen rond de woning aan de Schapendijk in Notter. Maar binnen een jaar werd het echt druk, zodanig dat er in het voorjaar van 2003 eigenlijk niet eens meer tijd was om te slapen.. De neef van Jose kwam stage lopen, een kennis met wat tijd over sprong bij, en in juni zegde Eric zijn baan op om zich, net als Jose, fulltime op Waypoint te richten. Net op tijd, want in 'no time'stonden de klanten in de rij en was een wachttijd van meerdere uren eerder regel dan uitzondering.

Notter is Notter

Alle reden om vanaf dat moment de zaken echt serieus aan te pakken en om te zien naar een andere locatie. Probleem daarbij was dat 'Notter' inmiddels wel wijd en zijd bekend was. " We zagen op een Belgisch internetforum op een gegeven moment zelfs de tekst 'ik ga het komend weekend naar Notter, wie gaat er mee?'. En dan hoefde niemand uit te leggen dat het over navigatie op de motor ging..". Dus Waypoint wilde eigenlijk wel graag in Notter blijven. En toen het 't Veer (waar vroeger ondermeer een slijterij en bakkerij heeft gezeten) te koop kwam hoefden Eric en Jose niet lang na te denken. Goed bereikbaar, prachtige locatie en bovendien nog net binnen de gemeentegrens van Wierden. "Niet dat we iets tegen Rijssen hebben hoor, beslist niet. Maar Notter is Notter en we vonden het wel heel erg leuk dat we toch nog net binnen de grens zaten! Zoek maar eens met Google op 'Notter' en je begrijpt waarom!

In het begin was 't Veer veel te groot en besloten we de bovenetage als woning te verhuren. Maar nog voor de inmiddels ingerichte woon- en slaapkamer in gebruik genomen konden worden bleek al dat we die ruimte eigenlijk al meteen nodig hadden".

Kop koffie

Waypoint blijkt namelijk veel meer te doen dan alleen de verkoop van apparaten. Wie vijf minuten in de winkel staat heeft meteen in de gaten dat dit geen gewone winkel is, waar een doos uit het schap gehaald wordt, afrekenen en tot ziens. In elke hoek zitten mensen met elkaar te praten. Met een kop koffie erbij toestellen te bekijken en worden demonstraties op de computer gegeven. "We zeggen altijd tegen klanten die ons willen bezoeken dat ze geen haast moeten hebben". Met de toestellen waar wij het over hebben is zoveel mogelijk, en er zijn zoveel keuzemogelijkheden dat je daar echt even de tijd voor moet nemen. Bovendien gaan die apparaten vele jaren mee, en dat maakt de juiste keuze extra belangrijk".

En wie zou denken 'hoe ingewikkeld kan een tomtom nou zijn?' moet er maar eens bij gaan zitten. Er gaat echt een wereld voor je open. "kijk, natuurlijk verkopen wij ook de bekende tomtom-apparaten, maar daarvoor rijdt echt niet iemand helemaal vanuit Middelburg of Antwerpen naar Twente". En vervolgens gaat Eric er eens goed voor zitten om te verhalen over wat hij noemt 'vrijetijdsnavigatie'.

Plak-televisie

"voor de meeste mensen is een navigatiesysteem zo'n kleine plak-televisie die tegen de vooruit gaat, waar je een adres invoert en die je dan zo snel mogelijk van A naar B brengt. Maar er is ook een hele groep mensen die helemaal niet zo snel mogelijk wel, maar juist een mooie route wil rijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de motorrijder, vandaar dat je die ook zoveel bij ons ziet. Maar wat dacht je van wandel en fietsen?? Op onze routesite www.gpstracks.nl zijn meer dan 2000 kant en klare routes te downloaden. Juist vooral voor dat wandelen en fietsen, maar zelfs voor skeeleren en kano! Het grote voordeel is dat je ineens heel veel nieuwe routes hebt, vaak ook door andere wandelaars en fietsers gemaakt. En je verdwaalt niet meer als er ineens een routepaaltje is omgedraaid of uit de grond getrokken. Je weet altijd waar je bent en niet te vergeten: je weet ook altijd je auto terug te vinden. Wel zo prettig als het ineens gaat regenen!"

Jose vult aan: "dan heb je natuurlijk wel een apparaat nodig dat daar ook tegen kan. Dat waterdicht is, en eens een keer op de grond mag vallen. En, heel belangrijk: dat ook lang meegaat op batterijen". Zo'n toestel blijkt er al te zijn vanaf ruim 100 euro, maar toch geven de meeste bezoekers aan Waypoint een veelvoud uit van dat bedrag, hoe komt dat? "gewoon, omdat het zo enorm leuk is", vertelt Jose. "kijk, in dit apparaat heb ik de topografische kaart van Nederland geladen: daar staat bijna elk bospaadje op. En dat is toch weer veel leuker dan zonder kaart. Het is maar net waar je de grens legt, en wat je budget is. En wil je wel kennis maken met de mogelijkheden, maar niet meteen de hoofdprijs betalen? Dan koop je een occasion-toestel; want ook die hebben we in huis."

Playstation

Eric valt bij: "weet je wat we vaak horen van ouders met kinderen? Pa en Ma willen gaan wandelen, maar de kids blijven liever achter de playstation. Maar als je dan vraagt of ze mee gaan geocachen springen ze ineens op. Ik spreek uit ervaring! En feitelijk is geocaching gewoon wandelen, maar dan in een ander jasje. Het is een soort schatzoeken, waarbij een pijl wijst welke kant je op moet en hoe ver het nog is. Er liggen in Nederland vele honderden van dat soort schatten, in Europa wel duizenden. Ook leuk om vanuit de camping te doen! Het kans zelfs dicht bij huis. Samen met Stichting de Reggestreek hebben we de family GPS-experience ontwikkeld; juist bedoeld voor gezinnen met kinderen. Informeer maar eens bij De Langenberg of 't Molke!".

En daarmee komen we terug op de andere activiteiten van Waypoint, want ze doen meer dan alleen adviseren en apparaten verkopen. Niet alleen worden er allerlei cursussen gegeven, maar Waypoint heeft ook een groothandel die levert aan bedrijven en andere winkels. "ook dan gaat het om dat stukje extra service, bijvoorbeeld bij het updaten van kaartmateriaal".

Ook helpt Waypoint toeristische organisaties en gemeenten bij de inzet van deze nieuwe mogelijkheden. "We zijn met een hele hoop projecten bezig, ondermeer in samenwerking met het Gelders Overijssel Bureau voor Toerisme, maar ook met bijvoorbeeld de sportbonden. Ook werken we intensief samen met de ANWB. Kijk maar eens in de laatste Kampioen: daar zit een poster in met een prachtige route in de Dolomieten, en die kun je via onze site www.onroute.nl gratis downloaden en in je tomtom laden".

En Onroute zelf is weer een verhaal apart: dat is een programma dat ze samen met de ANWB ontwikkeld hebben en waarmee je op de computer de meest prachtige routes kunt maken. De wegenkaart is daar doorgerekend op aanwezigheid van water, bossen, niveauverschillen en bochten. Geweldig speelgoed om je vakantierit voor te bereiden! En dan voorgenieten door de route alvast vanuit 'de helicopter' te bekijken op de satellietfoto's van Google Earth. En zo'n route kun je vervolgens naar je TomTom exporteren. En daarmee zijn we weer terug bij de Wierdense zomerfeesten, want ook de Wiezo Classic Tour werd met behulp van Onroute gemaakt! En tijdens de rit geeft Waypoint een presentatie van al die mogelijkheden hierboven.

Geen gewonden

Inmiddels telt Waypoint dus een kleine 20 medewerkers, deels in de tweede winkel In Moordrecht bij Gouda. En ook de vestiging in Notter is alweer te klein gebleken. Waypoint gaat uitbreiden; het pand verdubbelt qua inhoud, de winkel zelf en de cursusruimte worden zelfs driemaal zo groot! Maar die verbouwingsactiviteiten hadden op 1 mei brachten op 1 mei nog een akelige verrassing met zich mee. Eric krijgt nog kippevel bij de herinnering aan dat moment: "onderdeel van de verbouwing is dat het nieuwe gedeelte onderkelderd wordt. En het werd aangebouwd tegen de bestaande garage. Om te zorgen dat het fundament daarvan stevig genoeg bleef heeft de aannemer de ondergrond versterkt door hars in te spuiten. Het lijkt erop of dat niet helemaal goed is gegaan.." spreekt Eric veelbetekenend. " Ik zat achter m'n bureau en hoorde een luide knal; ben naar beneden gerend en kon in de werkplaats alleen maar roepen 'eruit, eruit!!'. Gelukkig zijn onze medewerkers blijkbaar erg gehoorzaam, want twee minuten later stortte het dak van de werkplaats compleet in. Zuideuropese toestanden!". En inderdaad: als je de foto's van de ravage bekijkt vraag je je af hoe zo iets kan gebeuren in dit landje waar je voor de bouw van een konijnenhok nog vergunning nodig hebt! "we prijzen ons meer dan gelukkig dat er geen gewonden zijn gevallen, maar de materiele schade is aanzienlijk. En bovendien zaten we ineens zonder werkplaats, magazijn en postkamer. En dat in de drukste tijd van het jaar!".  Jose beaamt "we hebben de afgelopen weken echt alle zeilen bij moeten zetten en hebben nu eigenlijk alle activiteiten, behalve de winkel zelf, tijdelijk verplaatst naar de oude plek op de Schapendijk. Beetje terug bij af, maar toch ook wel weer heel gezellig!"

Ongeduldig

Ondertussen is Waypoint weer druk in overleg met de architect en gemeente over de nieuwbouw. Want door de instorting zijn de plannen natuurlijk wel veranderd, ook dat deel moet immers opnieuw gebouwd gaan worden. " het is en blijft de uitdaging op de sfeer op hetzelfde niveau te houden", zo vertelt Jose. "maar we gaan het toch weer anders inrichten. Met aan aparte balie voor service en reparaties, maar ook een snelbalie voor mensen die al precies weten wat ze willen hebben. Wat heel grappig is om te zien is dat we steeds meer klanten uit de buurt hebben. Ook voor de 'gewone autonavigatiesystemen' is goed advies nog steeds belangrijk, en je merkt duidelijk dat zich dat voortspreekt. Maar het grappige is dat iemand die net meer dan een uur in de auto heeft gezeten tien minuten wachten veel minder vervelend is als voor iemand die vlakbij woont en 'even binnenwipt'. Die is dan toch wat ongeduldiger. Hetzelfde geldt voor iemand met een kapot kabeltje; ook die moet meteen geholpen kunnen worden. Dat gaat nu al best goed, maar moet na de uitbreiding nog veel beter worden. En helemaal mooi zou het zijn als we de koffiehoek eens uit zouden kunnen breiden met een terras aan de Regge, een aanlegsteiger hebben we al en er zit ook een horecabestemming op het pand!", lacht Jose. Om er meteen aan toe te voegen dat dat toch echt nog verder in de toekomst ligt.

Al met al: na een uurtje Waypoint begin je aardig te begrijpen waarom het daar altijd zo druk is; het is een bedrijf met ultramoderne techniek in een ouderwets gezellig jasje. En daarbij zetten ze ook nog eens letterlijk en figuurlijk Notter op de kaart.


Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW