Topo Nederland

 

Laatste wijziging: 27 Dec, 2014

wandelkaart

Nieuw sinds 1 mei 2009 Onroute Topografische kaart Nederland .

Op de fiets- en wandelbeurs die gehouden werd van 28 februari tot 1 maart in de RAI in Amsterdam was er al een preview te zien zijn van deze nieuwe routeerbare Topografische kaart Nederland. Deze kaart wordt uitgebracht onder het label OnRoute, omdat het ook met deze kaart mogelijk is mooie wandelroutes te plannen zoals we ook kennen van de succesvolle Onroute fietskaart Nederland. Meer informatie op de OnRoute site

De huidige Topo Nederland is al weer een tijdje op de markt en hoewel topokaarten geen jaarlijkse update behoeven vonden wij het als WayPoint hoog tijd voor een nieuwe kaart gemaakt met actuele gegevens en bovendien routeerbaar. Natuurlijk hebben we er ook onze unieke en beproefde techniek van de mooie routes op toegepast. De basisgegevens zijn aangeleverd door het Kadaster (topografische dienst) en de informatie voor de mooie wandelpaden zijn afkomstig van eigen inzameling en van onze partners RouteYou en GPStracks.

screenshot1

De nieuwe OnRoute Topografische kaart Nederland is routerend. Hij kan dus zelf routes uitrekenen over de wandelpaden. Zie screenshot.

CD-versie OnRoute Topo wandelkaart

Prijs: €89,-

blauw-gif

(m)SD-versie OnRoute Topo wandelkaart

Prijs: €89,-

blauw-gif

topobenelux_thumb_150x

Topo Benelux

Sinds kort is ook de Topo Beneluxkaart van Garmin uitgebracht.

Lees verder

Historie en huidige status mapsource Topo Nederland

In 2003 heeft Sailtron (de Nederlandse Garmin importeur) voor het eerst onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een MapSource compatibele Topografische kaart van Nederland voor gebruik in de Garmin GPS navigators. De uitkomst daarvan was toen reden om deze plannen voor een tijdje in de koelkast te plaatsen.

Met de introductie in 2004 van een behoorlijk aantal Garmin handhelds met kleurenscherm is ook het Topo Nederland plan weer uit de koelkast gehaald. Mede dankzij de medewerking van de Topografische Dienst Kadaster is er gestart met de ontwikkeling van het produkt. Als basis zal de 1:50.000 Topografische kaart worden gebruikt met aanvullingen uit de 1:10.000 kaart waar nodig.

Sinds mei 2006 is de TOPO kaart Nederland beschikbaar. Hiermee komt er een digitale topografische vektorkaart van Nederland beschikbaar die in de daarvoor geschikte GPS-toestellen van Garmin geladen kunnen worden.

De TOPO kaart Nederland wordt als een CD met de kaarten van heel Nederland verkocht. Op de CD staan verschillende kaartsegmenten zodat ook toestellen met een wat kleiner kaartgeheugen voorzien kunnen worden van topografische kaarten. Dankzij het gebruik van de vektortechniek kunnen de kaarten in de GPS naar believen worden in-en uitgezoomd.

Topo Nederland kan worden gebruikt in alle Garmin GPSen die geschikt zijn voor weergave van MapSource cartografie. Dit product is speciaal ontwikkeld voor fietsers en wandelaars. Deze doelgroep vindt dan ook veel informatie die voor hun van belang is tijdens hun activiteiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fiets- en wandelpaden, hoogtelijnen en informatie over vegetatie. Daarnaast is informatie over waterwegen en hoogspanningsleidingen opgenomen in het kaartmateriaal. Ook voor kano- en ballonvaarders is Topo Nederland dus een waardevolle toevoeging. Topo Nederland vermeldt echter geen straatnamen en is ook niet "routeerbaar".

Routeerbare GPS testellen zijn herkenbaar an deze button

Er kunnen met deze kaart dus geen fiets of wandel routes worden uitgerekend. Dit wordt door veel fietsers als een gemis ervaren. WayPoint is daarom eind 2006 gestart met het ontwikkelen van een aanvulling op deze TOPO kaart. Vermoedelijk in de zomer van 2008 zal de eerste versie beschikbaar komen. Zie hiervoor ook ons artikel over kaartmateriaal voor de fiets.

De topokaart van Nederland is ook online te bekijken.

Het gebouw midden op de kaart is WayPoint in Notter.

Basis

- 1:50.000 (Topografische Dienst Kadaster)

Aanvullingen voornamelijk
in stedelijke gebieden

- 1:10.000 (Topografische Dienst Kadaster)

poi's / interessante punten

- TeleAtlas en objecten uit TOP50

Geheel NL in MB's

- tussen 100 en 150 MB

Topo Nederland wordt standaard geleverd met het programma MapSource. MapSource is een Nederlandstalig programma waarmee via de PC waypoints, routes en tracks uitgewisseld kunnen worden met een Garmin GPS. Daarnaast biedt MapSource de mogelijkheid om uitgebreid routes voor te bereiden op de PC en deze naar een Garmin GPS te laden.

Minimale systeemeisen:
Pentium processor - Windows 95 of later - 32 MB RAM - 200 MB vrije schijfruimte - CDrom speler - seriŽle/USB poort (afhankelijk van uw GPS) - 256 kleuren videokaart en monitor (24 bit aanbevolen) - muis - Interface kabel - internet toegang is aanbevolen

! Mapsource Topo Nederland bevat geen achterliggende database die autoroutering mogelijk maakt.

TOPO NL is de eerste, commercieel beschikbare, digitale topografische kaart van Nederland voor gebruik in combinatie met een Garmin GPS navigator. De kaart beslaat geheel Nederland en is gebaseerd op cartografisch materiaal van de Topografische Dienst Kadaster.

Functionele omschrijving

TOPO NL is ontworpen voor persoonlijk gebruik. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij wandelen, fietsen of een andere outdoor activiteit in combinatie met GPS. Het product is niet bruikbaar voor landmeetkundige- en/of andere professionele toepassingen.

Deze software stelt u in staat u zelf te positioneren en te orienteren op de digitale kaart zoals weergegeven op uw Garmin GPS navigator.

Voor dit product is gebruik gemaakt van de volgende data:

    - Topografische Dienst Kadaster, Emmen -TOP50 vector kaartmateriaal aangevuld met 2500km2 TOP10 vector kaartmateriaal van stedelijke gebieden, TOP10 wegen, hoogtelijnen en TOP 50 objecten, stand mei 2005

    - TeleAtlas 's Hertogenbosch - Nuttige punten (POI's).
     


Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW